Vraag en antwoord: wie of wat is Homer Hickam?

Geplaatst op 19 februari, 2010 

In de serie ‘Vraag en antwoord’ de lezersvraag: Wie of wat is Homer Hickam?

Homer Hickam de hoofdpersoon is in de film ‘October sky’. Homer heeft een passie voor raketten bouwen maar zijn vader vindt dat maar niks en wil dat Homer net als hij in de mijnen gaat werken.

Maar Homer Hickam is veel meer dan dat: October sky is namelijk gebaseerd op een waargebeurd verhaal, Homer Hickam bestaat echt.

Het vraagt een hoop moed om tegen je vader te zeggen ‘Coal mines are your life, it’s not mine’ en dan vervolgens raketten gaan bouwen.

Homer Hickam is iemand die, zoals Paulo Coelho het noemt, zijn persoonlijke legende vindt en leeft en daarmee de reden van zijn bestaan vervult.  In iedereen schuilt een ‘Homer Hickam’. In de één is ‘Homer Hickam’ in diepe slaap en in de ander is ‘Homer Hickam’ alive and kicking. Maar iedereen heeft een persoonlijke legende, iedereen heeft een reden van bestaan en iedereen heeft een ‘Homer Hickam’ om zijn persoonlijke legende te vinden en te leven.

Hoe vind en leef je jouw persoonlijke legende? Paulo Coelho zegt hierover onder andere het volgende:

In het boek ‘De Alchemist’ van Paulo Coelho komen al deze punten en nog veel meer in een prachtig verhaal  tot uitdrukking.

Enkele van mijn persoonlijke suggesties:

Lees ook:

Bewaard onder Boeken, Films, Persoonlijk, Schrijven, Vraag en antwoord

Tags: ,

Reacties

4 Reacties to “Vraag en antwoord: wie of wat is Homer Hickam?”

 1. Michael Minneboo on februari 19th, 2010 12:25

  Interessant lijstje aan tips, Peter. Ik schrijf sinds begin dit jaar een lijstje met dingen die ik wil gaan doen. Dat is op dit moment vooral een lijstje met wat ik met mijn werk wil bereiken, maar eigenlijk zou ik daar ook prive-wensen in moeten meenemen.

  Ik hou al jaren geen dagboek meer bij maar sinds ik je blog volg en je het er geregeld over hebt, denk ik erover om toch weer iets te gaan doen in die richting. Al is het alleen maar om me meer te focussen.

 2. Peter de Kock on februari 19th, 2010 12:37

  Tuut Tuut, dat is snel Michael. Ik zet deze post net online en daar is al een comment. Dank je wel. Schrijven helpt mij bij van alles en nog wat. Bloggen heeft ook wel een beetje een dagboekfunctie maar voor het persoonlijke ‘gooi en smijtwerk’ gebruik ik mijn dagboek. Het leuke van lijstjes maken aan het begin van het jaar is dat ik er dan niet meer naar omkijk. Pas als het jaar voor bij is en ik een nieuw lijstje maak, kijk ik terug. Sommig dingen die ik wel had opgeschreven en die niet zijn uitgekomen neem ik mee naar het lijstje voor het volgende jaar en andere punten laat ik gewoon vervallen. Soms maak ik ook wel eens tekeningen of collages in Microsoft Publisher als visualisatie van wat ik graag wil. En zoals js schrijft: het helpt inderdaad met focussen. Bewust en naar ik aanneem, veel onbewust.

 3. Hanneke on februari 20th, 2010 22:51

  Mooi voorbeeld die film Peter.
  Ik heb hem wel eens gezien.
  Het is zo prachtig om te zien hoe iemand zijn/haar eigen legende durft te volgen.
  Persoonlijk ben ik niet zo van de lijstjes meer, ik probeer het juist af te leren en alles meer vanuit puur gevoel te doen of te laten.
  Maar ik begrijp dat je jouw-begin-van het-jaar lijst maakt en dan dat eigenijk ook doet.
  Iets opschrijven helpt me wel vaak of erover praten, om alles even weer te focussen.
  Ik ga ook weer eens beginnen aan de alchemist:-)

 4. Peter de Kock on februari 21st, 2010 09:08

  Precies Hanneke: 1x opschrijven en er dan niet meer mee bezig zijn. Zo hou ik het leuk en verrassend. Dank je wel.

Laat je reactie achter!