Dromen tot leven brengen

Geplaatst op 27 april, 2008 

Gisteren zag ik op tv de film Billy Elliot, een inspirerende film over een jongen die graag balletdanser wil worden. Billy woont samen met zijn vader en oudere broer, beiden stakende mijnwerkers tijdens de grote stakingen in de mijnen in Engeland (1984 – 1985). Zijn vader wil dat Billy op boksles gaat maar Billy wil veel liever op balletles. Billy doet net alsof hij naar boksles gaat maar gaat stiekem naar balletles, zijn balletschoenen verstopt hij thuis onder het matras van zijn bed. Billy mist een belangrijke auditie om te worden toegelaten tot de Royal Ballet School omdat zijn broer diezelfde dag wordt gearresteerd door de politie. Problemen genoeg voor Billy maar hij zet door, daarbij gesteund door zijn balletlerares van wie hij in het geheim privé-les krijgt. Uiteindelijk wordt Billy toegelaten tot de Royal Ballet School nadat zijn vader heeft gezien hoe goed Billy kan dansen. Billy maakt zijn droom waar en wordt balletdanser.

Een prachtig verhaal dat inspireert om dromen tot leven te brengen, om ze waar te maken, om erin te blijven geloven en om door te zetten. Ik was getroffen door het moment waarop ik deze film zag. Sinds een aantal weken werk ik aan de ontwikkeling van mijn creativiteit met behulp van het boek The Artist’s way van Julia Cameron. Het doet pijn te merken hoe diep ik mijn dromen heb weggestopt en het werkt bevrijdend om ze weer tot leven te brengen. En dan gebeuren er ineens wonderlijke dingen, zoals het zien van die film over Billy Elliot. Precies de inspiratie die ik op dat moment nodig had. Synchroniciteit heet dat.

Het plot van Billy Elliot deed me overigens denken aan een andere film: October Sky. Een film over Homer Hickam. Homer’s vader werkt in de mijnen en hij wil dat zijn zoon  ook in de mijnen gaat werken. De lancering van de Spoetnik sateliet in 1957 inspireert Homer om te leren raketten bouwen. Door de steun van een lerares doet Homer samen met zijn vrienden mee aan een nationale wetenschapswedstrijd. Ze winnen de wedstrijd en Homer maakt zijn droom waar als hij later bij de NASA gaat werken.

Billy Elliot en October Sky, echte aanraders als je een droom hebt en als je wilt dat die droom geen bedrog is. Waarschuwing: let op voor ‘wet blankets‘, mensen die je enthousiasme proberen te blussen.

Bewaard onder Films

Tags: , ,

Reacties

7 Reacties to “Dromen tot leven brengen”

 1. Peter de Kock on april 30th, 2008 18:50

  Dank Eefke voor het delen dan jouw “Billy Elliot” moment en inzicht. Ik neem je wens van harte aan en hoop dat je jezelf hetzelfde toewenst want je schrijft prachtig.

 2. Eefke on april 30th, 2008 18:20

  Voor mij kwam Billy Elliot ook op zo’n bijzonder moment voorbij. Zo ontroerend, de vastberadenheid van Billy, zijn puurheid en vertrouwen in zichzelf, waren een eye-opener voor me. Aan den lijve heb ik ondervonden wat er kan gebeuren als je je creativiteit wegstopt. Langzaam maar zeker verschrompel je, vervreemd je van jezelf. Als je geluk hebt word je wakker geschud, nou ja gestampt. (Nu ik deze tekst schrijf verschijnt er een regenboog aan de hemel, wat een troostrijke belofte dat het goed is zo!) Wakker worden is een heftig proces, maar als je je mee laat voeren door de stroom, ontdek je bijzondere dingen.
  Dat je creativiteit tot volle bloei mag komen, Peter. Ik wens het je van ganser harte toe.

 3. Vraag en antwoord: wie of wat is Homer Hickam? : Peter's weblog on februari 19th, 2010 12:16

  […] Dromen tot leven brengen […]

 4. Vraag en antwoord: wie of wat is Homer Hickam? : Peter's weblog on februari 19th, 2010 12:16

  […] Dromen tot leven brengen […]

 5. Vraag en antwoord: wie of wat is Homer Hickam? : Peter's weblog on februari 19th, 2010 12:16

  […] Dromen tot leven brengen […]

 6. Vraag en antwoord: wie of wat is Homer Hickam? : Peter's weblog on februari 19th, 2010 12:16

  […] Dromen tot leven brengen […]

 7. Vraag en antwoord: wie of wat is Homer Hickam? : Peter's weblog on februari 19th, 2010 12:16

  […] Dromen tot leven brengen […]

Laat je reactie achter!