Het universum van voelen

Geplaatst op 25 januari, 2010 

Ik voelde me onrustig. Gedachten die me alle kanten opstuurden: schrijf dit, schrijf dat, doe dit en doe dat. Ik wilde van alles tegelijk en kwam tot niks. Ik voelde me onrustig van veel willen doen maar niks uitvoeren. Het idee dat ik pas rust zou hebben als alles wat ik wilde doen was afgewerkt, wakkerde de onrust nog verder aan.

Nou heb ik gemerkt dat als ik me focus op hoe ik me voel, ik tot allerlei ontdekkingen kom. De onrust die ik voelde speelde zich voornamelijk af ik het bovenste deel van mijn lichaam, zo ongeveer vanaf de bovenzijde van mijn borst tot en met mijn hoofd. Daar voelde ik spanning en onrust. De rest van mijn lichaam voelde moe. Ik voelde ineens ook een soort van koortsachtige tinteling door mijn lichaam stromen.

Als je echt met aandacht naar je lichaam gaat en het van top tot teen scant, dan kom je tot de ontdekking dat er een heel universum van gevoelens schuil gaat onder je huid. Zoiets als de onder water wereld die Jacques Cousteau vroeger zo mooi in beeld bracht.

Toen ik merkte hoe moe ik me voelde was de beslissing snel genomen om door te gaan met niks doen. Dat wil zeggen: lekker horizontaal op de bank, ogen dicht en mezelf toestaan even te slapen. Die gedachten die me alle kanten op wilden sturen waren snel verdwenen. De onrust ook.

Er zit een wereld van verschil tussen iets willen doen (denken) en iets nodig hebben (gevoelens en behoeften). Om te ontdekken wat je nodig hebt kun je het beste even voelen.

De wil om iets te doen is krachtig gereedschap om in actie te komen en iets te ondernemen. Maar nog krachtiger is het als je dat gereedschap in dienst stelt van waar je behoefte aan hebt.

Lees ook: Mijn eigen slavendrijver

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: , ,

Reacties

2 Reacties to “Het universum van voelen”

  1. Hanneke on januari 25th, 2010 10:45

    Hoe herkenbaar weer:-)
    Iemand zei ooit tegen mij: ga iedere dag voor je begint met je dag, eerst eens rustig zitten, al is het maar een paar minuten, en voel hoe het met je gaat.
    Ik doe dat eigenlijk zelden, maar wel eens tussendoor net als jij beschrijft, dan ben ik al heel onrustig. Volgende stap is dan misschien om het een gewoonte te maken voor jezelf, even rustig in jezelf kijken:-)

  2. Peter de Kock on januari 25th, 2010 18:30

    Bedankt voor het delen Hanneke. Een paar keer bewust diep adem halen wil ook wel eens helpen om in contact met je lichaam te komen.

Laat je reactie achter!