Je eigen spelregels voor succes

Geplaatst op 30 november, 2009 

Zaterdagmiddag: je stapt het voetbalveld op voor een gezellig potje voetbal. Het is zo’n wedstrijd dat alles lukt en anderhalf uur voetballen en een kwartier pauze later, stap je met een mooie overwinning het veld af. Maar ondanks dat je lekker hebt gevoetbald, een mooi doelpunt maakte en nog een beslissende voorzet gaf, voel je je gefrustreerd. Waarom? Nou, omdat je geen hole in one hebt geslagen.

Maar een hole in one, dat heeft toch met golfsport te maken en niet met voetbal? Inderdaad. Als je het plezier van een mooi potje voetbal laat overschaduwen door het niet slaan van een hole in one, dan klinkt dat behoorlijk waanzinnig. Als het op sport aankomt, is het meteen duidelijk dat je het succes in de ene tak van sport niet laat beïnvloeden door de maatstaven van een andere sport. Maar hoe zit dat met succes in andere activiteiten dan sport?

Succes en succesvol zijn, is vaak gelinkt aan veel geld, een groot huis, een dure auto, macht, invloed, aanzien, beroemd zijn, VIP-feestjes, luxe vakanties en noem maar op. Maar deze invulling van succes is wel heel erg beperkt en als ik mijn werk en de dingen die ik doe er aan afmeet, dan ben ik net als die voetballer met z’n hole in one.

Iedereen heeft de vrijheid zelf te bepalen wat succes betekent. Je kunt meerdere definities van succes hebben, voor verschillende activiteiten een andere definitie. Als ik een blog schrijf en ik ga daar zo in op dat ik alles om me heen vergeet, dan noem ik dat succes. Als ik muziek maak en ik voel de klanken vibreren in mijn hele lichaam, dan noem ik dat succes. Als ik minder werk en daardoor meer tijd heb om samen te zijn met mijn partner en dochter, dan noem ik dat succes, ook al verdien ik minder geld.

Deze week las ik op Twitter het volgende citaat, verstuurd door  Coert Visser:

A joyful life is an individual creation that cannot be copied from a recipe.

M.Csikszentmihalyi

Onderdeel van deze ‘individual creation’ is naar mijn idee een persoonlijke definitie van succes, van wat het voor jou  betekent. Succes kun je alleen ervaren als je het eerst je eigen definitie hebt gegeven.

Lees ook:

Bewaard onder Mening

Tags: ,

Reacties

2 Reacties to “Je eigen spelregels voor succes”

  1. Genevieve on december 1st, 2009 22:32

    Bedankt voor de reminder, Peter. Ik herken succes in de zaken die je (voor jezelf) hebt beschreven. Grappig dat de ‘succesgedachte’ ook in me opkwam voordat ik deze las en dan wel in deze trant: “is het niet arrogant om te denken dat ik geen succes ben terwijl dit leven mij gegeven is en sterker nog dat ik het leven al zelf ben? Life happens and it appears as this.”

  2. Peter de Kock on december 1st, 2009 23:54

    Dank je wel Genevieve. Ik had vandaag op weg naar huis ook een gedachte van diezelfde strekking. Namelijk dat we al die hogere machten en krachten en goden die we aanbidden en die we buiten onszelf plaatsen, zelf zijn.

Laat je reactie achter!