Rups spiritueel

Geplaatst op 15 september, 2009 

‘Rups spiritueel’ stond er vandaag in het lijstje met zoektermen waarmee mensen op mijn blog terecht waren gekomen. En, toevallig of niet, mijn dochter had vandaag een nieuw speeltje gekregen: rupsje Nooitgenoeg.

Ik las haar het verhaaltje voor van rupsje Nooitgenoeg en dacht na afloop aan die zoekterm ‘Rups spiritueel’. Ik dacht ook terug aan mijn uitstapje met een sjamaan en moest toegeven: dat rupsje heeft me wat te vertellen.  Gertrud zei het me laatst al: alles heeft een betekenis. Maar wat is dan precies de boodschap van het rupsje? Het heeft met verandering te maken maar wat precies en hoe/waar/wanneer en waarom, dat zal de tijd onthullen. Hopelijk een beetje snel want ik voel me wat ongeduldig.

Toen ik eerder vandaag naar huis fietste had ik onderweg nog een gesprek met God. Ik zei: ‘Als jij mij in een wachtkamer plaatst zonder dat je me laat weten waar ik op wacht of hoe lang ik nog moet wachten, dan veroorzaakt dat problemen hier op aarde, zoiets kan hier echt niet. Er moet gewerkt worden, brood op de plank en nog een heleboel meer. Dus geef me maar eens wat informatie… .’ Nou, toen ik thuis kwam was daar ineens dat rupsje.

Iemand anders was vandaag dus op zoek naar de spirituele betekenis van de rups. Dankzij het boekje van rupsje Nooitgenoeg kan ik die persoon en mezelf geruststellen: de transformatie van rups tot vlinder valt best mee.

Het rupsje wordt piepklein en hongerig geboren en begint zich een weg te eten dwars door een heleboel lekker fruit. Daarna eet hij zich ook nog dwars door een heleboel andere lekkere dingen zoals een stuk chocoladetaart, ijs, een stuk kaas en een stuk vlaai.  Het rupsje is dan een grote dikke rups geworden en bouwt een cocon waar hij twee weken in blijft zitten. En als hij er weer uit komt is het rupsje een prachtige vlinder geworden.

Best leuk toch? Eerst allemaal lekkere dingen eten en dan een slaapje van twee weken. Er zijn ergere dingen.

Bewaard onder Persoonlijk, spiritualiteit

Tags: , , ,

Reacties

9 Reacties to “Rups spiritueel”

 1. Gertrud Althausen on september 15th, 2009 19:45

  de kind-fase die aan de transformatie voorafgaat: de rups!
  De rups leert je, en daar lag je goed in de richting met je onrust, GEDULD,dat alles tot bloei komt als de tijd er rijp voor is en niet eerder.Een tijd van voorbereiding is het zoals ploegen, zaaien, groei en oogsten elkaar opvolgen.Doe als de rups: beetje vooruit, uitrusten,de volgende lessen van de rups: beweging en bereidschap. Leuk hoe je het verwoord hebt en hoe je erop kwam….ik kijk zoiets allemaal niet na – wsie waarmee op mijn site terecht kwam.

 2. Peter de Kock on september 15th, 2009 22:29

  Ik doe gewoon als rupsje Nooitgenoeg Gertrud: ik begin met chocoladetaart.

 3. Nino Michielse on september 16th, 2009 12:07

  Hoi Peter,

  Genoten van dit artikel. Ik maak voor mezelf de analogie met de uiteindelijke ontdekking van het zelf, na een heleboel avonturen te hebben gehad met allerlei spirituele geneugten, kennis en mooie verhalen. Rupsen hebben bij mij altijd een gevoel van kwetsbaarheid opgeroepen. Waarschijnlijk omdat ze nog niet volgroeid zijn.

 4. Appeltjes | Peter’s weblog on september 16th, 2009 12:26

  […] rupsje Nooitgenoeg kreeg ik gisteravond nog een onverwachte boodschapper op bezoek. Dit keer was het geen rupsje maar […]

 5. Jo Knoops on december 18th, 2016 00:25

  Wat informatie waar ik wat mee kan. Klinkt eigenlijk best wel logisc. Ik kwam rupsje alleen binnen tegen dus heb ik rupsje veilig buiten neer gezet. Zo vaak zie ik dieren die andere niet eens opvallen. Interessante manier van communicatie… denk aan buizerds langs de weg, katten tot ik er bij neerval en nou rupsje.

 6. Peter de Kock on december 18th, 2016 00:33

  @Jo: Het leuke van een reactie op een oude blogpost is dat ik ze ga teruglezen en dat ik daarmee terug in de tijd ga. Een heel aparte ervaring. Dank je wel.

 7. Roelie Willems on februari 20th, 2020 09:20

  Ik denk dat de rups je zelf inderdaad verteld wat op het moment van het zien van de rups het betekend .ik zag hem ergens bij iemand Nders binnen op een stoel. Het vertelde mij dat ik meer rust tussen door aan mezelf mag geven. Zodat ik meer genietvan de dingen die ik doe. ????

 8. Caat on mei 26th, 2021 06:36

  We doen het rupsje tekort. De rups is het moedigste dier van allemaal. Ze durft zichzelf volledig op te geven om een totaal ander wezen te worden, zonder enig idee over de uitkomst.

 9. Peter de Kock on mei 26th, 2021 19:41

  @Caat: mooi gesproken, dank je wel.

Laat je reactie achter!