De kracht van oplossingsgericht werken in beeld
Geplaatst op 2 juli, 2009
Gisteren zag ik de film ‘Touching the Void’. Het waargebeurde verhaal van twee bergbeklimmers (Yates en Simpson) die in de problemen komen tijdens een gevaarlijke en moeilijke afdaling.
Simpson breekt zijn been en valt in een diepe gletsjerspleet. Yates is ervan overtuigd dat zijn vriend dood is en gaat alleen verder. Door een wonder overleeft Simpson zijn val en moet alleen, met een gebroken been, zien te overleven. Zelfs al zou hij twee gezonde sterke benen hebben, dan nog zou hij niet uit de spleet omhoog kunnen klimmen. Hij besluit verder af te dalen in de spleet tot hij op een dunne ijslaag terecht komt waar hij voorzichtig overheen kan kruipen.
Al kruipende vind hij een uitgang uit de spleet. Maar hij is dan nog niet gered. Hij moet met een gebroken been en zonder water kilometers afleggen over het gletsjerijs vol gevaarlijke spleten en scheuren. Als hij de totale situatie overziet kan hij maar tot één conclusie komen: hij gaat dit niet overleven. Toch begint hij aan zijn tocht over de gletsjer. Kruipend en schuivend, zichzelf met zijn armen vooruit trekkend aan zijn ijshouweel.
Hij stelt zichzelf hele kleine realiseerbare doelen zoals: binnen 20 minuten wil ik bij die rots zijn. Als het hem dan lukt, is hij helemaal blij. Daarna stelt zij zichzelf weer een ander klein doel. Zo helpt hij zichzelf drie dagen lang vooruit. Door een onmogelijke taak op te splitsen in kleine realiseerbare doelen, en de successen te vieren, lukt het hem terug te keren naar het basiskamp.
Deze film deed me denken aan een aflevering uit de serie ‘Extreme Survival’ van Ray Mears op Discovery channel. De aflevering ging over de psychologie van de survival. Ray Mears gaat in op een aantal verhalen van mensen die een extreme survival situatie hebben overleefd.
Wat maakt dat sommige mensen in extreme situaties overleven terwijl anderen sterven in situaties die ze hadden kunnen overleven? Het doet er niet toe hoe je lichaam functioneert, het is je geest die je in leven houdt. Hoe je mentaal met de situatie omgaat, is bepalend voor je overlevingskansen.
Mensen die met succes overleefden:
- Dachten tijdens hun survival niet aan de dood maar waren bezig met leven.
- Bekeken de situatie als een overlevingssituatie en niet als een hopeloze situatie.
- Praatten tijdens hun survival met elkaar over wat ze zouden gaan doen als ze weer terug thuis waren.
- Maakten van het overleven niet één groot probleem maar deelden het op in zo klein mogelijke taken zoals hout zoeken of de omgeving verkennen. Ze handelden stapje voor stapje.
- Zorgden ervoor dat ze iets van controle hadden over de situatie door te doen wat mogelijk was. Bijvoorbeeld water wegscheppen uit het overlevingsvlot om te voorkomen dat hun huid door het water zou gaan zweren. Hierdoor konden ze voorkomen dat ze zich machteloos gingen voelen.
- Maakten plannen.
Deze manieren van werken, van omgaan met problemen, zijn prachtige voorbeelden van oplossingsgerichte strategieën. De mensen die met succes extreme situaties overleefden gingen oplossingsgericht te werk en redden daarmee hun leven. Dat dezen ze door een extreme situatie of een groot probleem op te delen in kleine stapjes en die stuk voor stuk op te lossen. Dat is de kracht van oplossingsgericht werken, in de film ‘Touching the Void’ en in de aflevering van ‘Extreme Survival’ in beeld gebracht.
Meer weten, check http://progressiegerichtwerken.nl/
Bewaard onder Films, Oplossingsgericht werken
Tags: coert visser, Oplossingsgericht werken
Reacties
3 Reacties to “De kracht van oplossingsgericht werken in beeld”
Laat je reactie achter!
Oplossingsgericht werken. Het ligt zo voor de hand, maar je moet het wel zien! Maktub!
ik denk dan ook meteen: heeft dat ook niet te maken met karakter? kun je dit leren? dat lijkt me dus het moeilijkst; die verandering van gedachten overbrengen op degene die er moeite mee hebben. de overtuiging is namelijk niet iets wat iedereen in zich heeft.
Ik heb in mei Wilco van Rooijen horen spreken en zijn presentatie gezien van die verschrikkelijke tocht over de K3 toen all die mensen daar om zijn gekomen, hij heeft het gehaald, wel onder verlies van zijn tenen maar niet alleen door oplossingsgericht te werk te gaan maar ook omdat zijn hoger zelf het schijnt overgenomen te hebben door hem 3 dagen bewusteloos op een plateau te hebben laten liggen. Hierdoor werd hij levend gevonden nadat het noodweer over was….we kunnen niet alles zelf bedenken. Ik ga binnenkort zijn DvD kopen bij hem, het was een super presentatie.