Het ego verdient beter

Geplaatst op 17 juni, 2009 

Wat ik hoor is dat ego vaak gelijk wordt gesteld aan wat we in ons taalgebruik benoemen als negatief gedrag. Gedrag waar we moeite mee hebben, dat van onszelf en dat van de ander, wordt  toegeschreven aan het ego. En gedrag waar we trots op zijn claimen we als ons succes. Alsof ego iets buiten onszelf is waar we alle rommel naartoe schuiven die we zelf niet willen hebben. Ego klinkt als oordeel. Ik denk dat het ego beter verdient.

We leven hier op een nogal spiritueel vijandige planeet. En dan druk ik het nog voorzichtig uit. Om het hier als ziel in een mensenlichaam een tijdje vol te houden is een goede bescherming nodig, beschermingsfactor factor oneindig zeg maar. Het ego is die bescherming.

Nu kun je over de manier waarop het ego die bescherming biedt allerlei oordelen hebben.  Ik denk dat ik zonder ego al vroeg een emotionele, psychische en naar ik inschat ook fysieke, dood zou zijn gestorven. De gekte op deze planeet is werkelijk zo pijnlijk en hartverscheurend (letterlijk!) dat we stevig gereedschap nodig hebben om hier te overleven. En dat gereedschap is het ego. Mijn ego heeft mijn leven gered. Jouw ego heeft jouw leven gered. Ego bedankt!

Terug naar nu. De tijd is veranderd en verandert steeds sneller. We worden bewust, bewust van wie we zijn en wat we hier doen. Het is nu de tijd om alles weer in balans te brengen en dat geldt ook voor het ego. Dat wat het ego vroeger deed om te helpen ons leven te redden, kan nu aardig in de weg zitten. We hoeven het ego niet uit te roken of weg te pesten, dat werkt ook niet. We kunnen het ego liefdevol accepteren en de consequenties van onze ego-keuzes uit het verleden accepteren en daar waar nodig andere keuzes maken. We kunnen andere kanten van onszelf ontwikkelen, kanten waarvan we misschien niet eens dachten dat we ze hadden. Er is meer informatie, hulp en gereedschap voorhanden om ons daarbij te ondersteunen dan ooit tevoren. We hebben de tijd mee, als de wind vol in de zeilen.

Zin in een kijkje achter de schermen van alle verschillende delen van jezelf? Kijk dan eens naar het Big Mind proces van Genpo Roshi en zie hoe nuttig al die delen zijn. Echt geweldig!

Bewaard onder Mening, spiritualiteit

Tags: , ,

Reacties

6 Reacties to “Het ego verdient beter”

 1. Petra on juni 17th, 2009 18:32

  Ja, maar ‘always serve the highest in yourself and the highest in the other!’En ’the highest’is ego-overstijgend. Het is de pijn van een ander of de pijn van de wereld die jouw pijn oproept. Ego’s laten zich triggeren door ego’s. Tot je weet te ontsnappen – door te snappen dat het die pijn van een ander of de pijn van de wereld is, die jouw ego meesleurt. Pijn wil pijn doen. Frustratie trekt frustraties aan. Tot je dat niet meer laat gebeuren! Only serve the highest in yourself and the highest in the other and the world will change…..

 2. Peter de Kock on juni 17th, 2009 20:04

  Dank Petra. Het hoogste dienen? Natuurlijk! En voor mij hoort daar vandaag bij dat ik dank je wel zeg tegen mijn ego. Vliegt mijn vibratieniveau weer een paar GHz omhoog 🙂

 3. karin r. on juni 18th, 2009 14:22

  ik lees (heel toevallig) de kracht van het nu op een willekeurige bladzijde precies over negativiteit en hoe dat met ego te maken heeft. daarna kom ik via huub koch hier en lees ongeveer dezelfde strekking. 🙂

 4. Debbie.G on juni 18th, 2009 18:02

  Leuke blog heb je. Je begrijpt dat ik gelijk je blog ben gaan lezen. 😉

  Zo nu ga ik naar je verhaaltjes.

 5. Peter de Kock on juni 18th, 2009 17:59

  Hoi Karin, dank je wel. Via je reactie heb ik je blog ontdekt. Opmerkelijk wat een communicatielijntjes er ineens via Huub Koch over en weer lopen.

 6. Peter de Kock on juni 18th, 2009 19:47

  Thanks Debby, weer een lijntje via Huub Koch.

Laat je reactie achter!