Vergeven en vergeten, of niet?

Geplaatst op 13 april, 2009 

Op de blog van Paulo Coelho las ik een stukje dat een mooie aanvulling is op wat ik eerder schreef in ‘Vergeven, mededogen en loslaten

In zijn artikeltje ‘Forgiving and forgetting‘ schrijft hij:

‘People who tend to be seen as good – usually forgive and forget. But I don’t think that this is a question of being good or evil – I think the point is about being just. So maybe the tendency to forgive and forget those that have hurt us is not necessarily a good thing. Because if we don’t do anything to people that hurt us – they will probably continue on hurting others.’

Als er pijn is, verdriet of  boosheid, mede als gevolg van het gedrag van een ander, dan denk ik dat het nuttig kan zijn de ander te confronteren met de consequenties van zijn/haar gedrag. En ik denk ook dat dit kan bijdragen aan het leer- en groepiroces van alle betrokkenen.

Het model van geweldloze communicatie kan hierbij waardevol zijn omdat het helpt om datgene wat er is gebeurd respectvol te communiceren en zonder oordelen. Sommige mensen denken dat het toepassen van het model van gewelldoze communicatie maar soft is. Niets is minder waar want het legt consequenties en verantwoordelijkheden precies daar waar ze thuishoren en dit kan als zeer confronterend worden ervaren.

De de ander confronteren met de consequenties van wat hij/zij heeft gedaan kan ook helpen een stapje verder te zetten in het accepteren van wat er is gebeurd en in het loslaten ervan.

.

Bewaard onder Citaten, Communicatie

Tags: , ,

Reacties

2 Reacties to “Vergeven en vergeten, of niet?”

  1. Gertrud Althausen on april 13th, 2009 14:27

    En nog een stapje verder: de ander volkomen los laten en kijken waarom het JOU zo geraakt heeft. Je kan alleen jezelf vergeven dat je in deze situatie bent gekomen en zo iemand hebt aangetrokken door iets in jou systeem….

  2. Peter de Kock on april 13th, 2009 19:58

    Dank Gertrud. Het meest wonderlijke dat ik heb geleerd van bloggen is dat het veld van mogelijke percepties om te kijken naar een bepaald thema, oneindig veel groter is dan ik in eerste instantie denk. Onbetaalbaar, al die veschillende manieren om ergens naar te kijken. Dank voor jouw bijdrage hier aan.

Laat je reactie achter!