Oplossingsgericht interviewen

Geplaatst op 1 februari, 2009 

Een tijdje geleden werd ik gevraagd iemand te interviewen die als zelfstandig ondernemer graag op eigen benen wil gaan staan. Het interview was bedoeld om materiaal te verzamelen voor het inrichten van de website van de onderneming: een duidelijk verhaal over visie, missie en activiteiten. De ondernemer had me uitgenodigd hierover verdiepende vragen te stellen.

Voor deze verdiepende vragen heb ik voornamelijk oplossingsgerichte vragen gebruikt en het resultaat was opmerkelijk. De ondernemer zag zichzelf aanvankelijk in de verkenningsfase van zijn nieuwe loopbaan: ‘Ik heb wel wat ideetjes maar ik weet nog niet wat ik nou precies wil en hoe dat eruit ziet’. Tijdens het gesprek verraste de ondernemer zichzelf met wat hij al wist te vertellen over zijn visie en missie. Hij ontdekte zelfs al een aantal concrete activiteiten te kunnen aanbieden aan zijn klanten. Zijn conclusie was dat hij al veel verder was dan hij eerst dacht.

Hier een aantal van de gestelde vragen:

Vooral de vierde vraag leverde veel nuttig en bruikbaar materiaal op en de ondernemer ging echt helemaal op in zijn toekomstvisie.

Hierdoor was niet alleen de ondernemer blij en verrast en vol vertrouwen over de volgende stappen in zijn ondernemersschap, het gesprek leverde een grote hoeveelheid kwalitatief goed materiaal op voor op zijn website. En daarmee was het interview dubbel geslaagd. Oplossingsgerichte vragen kunnen in specifieke situaties ook zeer nuttig zijn als interviewtechniek.

Lees ook:

Bewaard onder Oplossingsgericht werken

Tags:

Reacties

Laat je reactie achter!