Leren van binnenuit

Geplaatst op 17 december, 2008 

Wat maakt dat na de conceptie een vrucht uitgroeit tot een mensje? Er komt geen leraar, geen priester, geen politicus en geen chef, baas of manager aan te pas. Dit proces van leren, groeien en ontwikkelen, zet zich na de geboorte voort. Het kind ontwikkelt zich in een verbazingwekkend tempo.

En dan, na een paar jaar, gaat het naar school en komen er in het leven van het kind steeds meer mensen die het kind van alles willen leren.

De ontwikkeling die het kind dan nog doormaakt is slechts een schijntje in vergelijking met de ontwikkeling die het na de conceptie heeft meegemaakt. Is dat toeval? Ik denk het niet. Leren is veel meer een van binnenuit gestuurd proces dan van buitenaf gestuurd. Het kind leert de volwassenen leren.

Bewaard onder vaderschap

Tags: , , ,

Reacties

Een Reactie to “Leren van binnenuit”

  1. Nino Michielse on december 19th, 2008 11:29

    Mooi Peter. De film “Nell” met Jodie Foster geeft dat proces ook prachtig weer. Leren mens-zijn is een vermogen dat we allemaal hebben, zodra we ons beginnen te herinneren wie we zijn. Als de afleiding van technologie, regels en beschaving ontbreekt, komt dat proces op gang. Wij deelnemers aan de maatschappij moeten die afleiding bewust uitschakelen om te herinneren.

Laat je reactie achter!