Godsdienstles

Geplaatst op 29 oktober, 2008 

Tijdens mijn opruimactie deze week kwam ik ook een proefwerk Godsdienst tegen. Één van de vragen luidde: “Wat is rechtvaardigheid in Bijbelse zin?  Probeer een voorbeeld te geven“. Hier mijn antwoord van toen:

“Bijbelse rechtvaardigheid: jezelf zo inzetten voor een ander zodat die ander tot z’n rechten komt. Desnoods mag het je de kop kosten. Voorbeeld: Martin Luther King. Deze zette zich in voor de rechten van de negers in Amerika. Dat heeft hem zelfs z’n leven gekost.”

De droevige grap is dat dit antwoord is goedgekeurd en voldeed aan hetgeen tijdens de les was geleerd. Is het niet om van te janken? Jezelf zo inzetten voor de ander dat die tot z’n rechten komt en dat het je desnoods je kop mag kosten? Klinkt voor mij eerder als codependency en als een wrede vorm van martelaarschap dan als rechtvaardigheid. Maar misschien is rechtvaardigheid in bijbelse zin wel hetzelfde als codependency en martelaarschap.  Vreselijk !

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: ,

Reacties

2 Reacties to “Godsdienstles”

  1. Nino Michielse on oktober 30th, 2008 22:59

    Hoi Peter,

    Mijn idee is, zolang de mens nog mijlenver te gaan heeft in het loskomen van codependency, moeten we de bijbel nog maar even laten liggen. Godsdiensten hebben het gemeenschappelijke kenmerk uit te blinken in gekleurde interpretatie. We lezen wat we willen lezen. Codependency, het idealisme dat we voor elkaar moeten zorgen omdat we geloven zelf daartoe onvermogend te zijn. Inderdaad, vreselijk. Maar laten zij, de Martin Luther King’s van deze wereld, ons niet heel duidelijk zien dat codependency niet werkt? Is dat hun bijdrage, de boodschap die zij hebben gesproken?

  2. Peter de Kock on oktober 31st, 2008 05:50

    Dank je wel Nino voor je warme en inspirerende woorden.

Laat je reactie achter!