Debat of samenwerken

Geplaatst op 14 September, 2014 

Politicus A zegt iets. Politicus B bestrijdt dat. Debat heet dat.

Politicus A zegt iets. Politicus B zegt ‘Hey, daar heb ik ook een idee over, hoe kan ik je helpen? Samenwerken heet dat.

Lees ook: ga toch samenwerken

Bewaard onder Mening | Reageer

Tags: ,

Het leeft niet…

Geplaatst op 11 September, 2014 

Heb je het over een belangrijke maatschappelijke ontwikkeling, zeg maar gerust een fundamentele en cruciale maatschappelijke omwenteling, zegt iemand daarover: ‘Het leeft niet….

Dan kun je in discussie gaan en argumenten aanvoeren waarom het wel leeft. En misschien moet je dat gewoon doen, niet met het idee de ander te overtuigen maar om uiting te geven aan wat er IN jou leeft.

Want dit is het punt: ‘Het leeft niet‘ betekent ‘Het leeft niet in mij‘ En als iets niet in je leeft, zie je het betreffende onderwerp ook nauwelijks om je heen opduiken. Leeft het daarentegen wel in je, dan zie je dat onderwerp overal.

Het zou zoveel eerlijker en gemakkelijker zijn als mensen in plaats van ‘het leeft niet‘ zouden zeggen ‘het leeft niet in mij‘. Die twee laatste woorden moet je er dan maar zelf bij denken. Scheelt een hoop strijd en conflict.

Bewaard onder Communicatie | 2 Comments

Tags:

Wat die hoogspanningsleidingen weerspiegelen

Geplaatst op 9 September, 2014 

Hoogspanningsleidingen, waar staan die voor, wat spiegelen ze ons terug? Om eens drie dingen te noemen:

Want laat dat nou precies zijn wat diezelfde hoogspanningsleidingen hier in de wijk teweeg brengen:

Natuurlijk is er verzet tegen de plannen om die hoogspanningsleidingen rakelings langs de wijk te laten lopen en zijn de hoogspanningsleidingen de ‘vijand’ die bestreden moet worden’. Maar nu die leidingen er nog niet zijn, is het ook een ‘vriend’ die ons helpt aan verbinding, energie en voeding. Een mooie symboliek die hoogspanningsleidingen.

Zou het dan ook zo werken dat als we ons maar genoeg focussen op verbinding, energie en voeding in de wijk, die hoogspanningsleidingen hun rol hebben gespeeld en ze niet meer nodig zijn? We zullen het zien. Op dit moment gonst het van de verbindingen en knettert het van de energie en voeding in de wijk.

Lees hierover ook: ‘Het beste wat jullie kan overkomen

Bewaard onder Mening | Reageer

Tags: , , ,

Het beste wat jullie kan overkomen

Geplaatst op 7 September, 2014 

Een paar maanden geleden was ik op het stadhuis voor een bijeenkomst ’12 jaar Succesvol Buurtpreventie’ in Oosterhout.

Na afloop kwam ik in gesprek met een aantal dames uit de wijk Dommelbergen. Ze beklaagden zich erover dat ze in hun wijk maar geen mensen meekregen om mee te doen met activiteiten in de wijk.

Het beste wat jullie kan overkomen is dat er midden in jullie wijk een chemische fabriek wordt gebouwd. Moet je eens zien hoe snel mensen mee gaan doen.

Dat is wat ik zei, voor de grap. Ze konden er wel om lachen.

Maar het kan wreed lopen want in onze wijk Oosterheide staat zoiets dergelijks te gebeuren. Geen chemische fabriek maar wel 380kV hoogspanningsleidingen rakelings langs de wijk, langs woningen en scholen en dwars door natuurgebieden.

Heel de wijk in beroering natuurlijk.

Niks is 100% goed of 100% slecht. Of die hoogspanningsleidingen er daadwerkelijk komen weet ik niet maar het ziet er op dit moment wel naar uit. Maar dit is wat de plannen ook teweeg brengen: dat mensen uit de wijk in actie komen, spontaan een petitie starten, een Facebook community beginnen, een flyer ontwerpen en die verspreiden. Mensen zijn op zoek naar wegen en manieren om voor hun wijk te zorgen. De gemeente is daar ook naar op zoek en kan niet anders dan die zoektocht samen met de bewoners ondernemen. Ja, we gaan samenwerken.

De wijk is in beweging met hopelijk als uitkomst dat het traject voor de hoogspanningsleidingen wordt herzien. Maar ook met deze uitkomst: dat de wijk weer een flinke stappen heeft gezet om die samenleving te worden die we allemaal graag willen, waarin we allemaal samen zorg dragen voor onze wijk. En dat we allemaal zeggen: dit is onze wijk, als je dat maar weet.

Je kunt ons steunen door deze petitie te ondertekenen:
http://www.petities24.com/geen_hoogspanningsmasten_door_oosterhout

Bewaard onder Mening | 2 Comments

Tags: ,

Je gevoel analyseren

Geplaatst op 5 September, 2014 

Dat intrigeert me dan, dat gevraagd wordt boosheid te onderzoeken, analyseren en verklaren.

Dan denk ik:

1. We hebben allemaal honderd miljoen redenen om af en toe eens lekker boos te zijn.

2. Stel je eens voor dat je je blij voelt en dat iemand dan vraagt dat te onderzoeken, analyseren en verklaren. Dan zeg je toch ook ga toch snel weg.

Bewaard onder Mening | Reageer

Tags: , ,

Wie hoort dit te doen of wie wil dit doen?

Geplaatst op 4 September, 2014 

Een irritatie en de vraag wie hoort dit te doen, wie hoort dit probleem op te lossen, wie is verantwoordelijk?

Een irritatie en de vraag: wie wil dit doen, wie wil dit probleem oplossen, wie heeft zin vanuit vrijheid en blijheid bij te dragen?

Het oude denken gaat over wijzen naar een ander. Het nieuwe denken over jezelf lanceren.

Bewaard onder Mening | 4 Comments

Tags: ,

Propvol mensenleven

Geplaatst op 3 September, 2014 

De film duurt drie uur en laat je het leven van Mason zien. De film begint als Mason zes jaar is en eindigt als hij achttien is.  In drie uur tijd zie je dus twaalf jaren van zijn leven voorbijkomen:

Dit is wat me raakte: dat een mensenleven, en twaalf jaar is nog lang geen heel mensenleven, propvol zit.

Er gebeurt zo ontzettend veel en snel en tegelijk in een mensenleven, dat je het niet eens kunt beseffen. Een mensenleven is een verhaal zonder komma’s of spaties, alles zit aan elkaar vast en pauzeren is onmogelijk. En ondertussen verandert het je en daardoor verandert wat er gebeurt en dat verandert jou dan weer en dat gaat maar door en dat gaat maar door. En ondertussen sleep je alles wat er gebeurd is met je mee, in welke vorm dan ook.

You don’t want the bumpers, life doesn’t give you bumpers….  Dat zegt de vader van Mason tegen zijn zoon. Alsof een propvol leven nog niet genoeg is.

Maar hey, en dat raakte ook flink, we kunnen dat!

Bewaard onder Films | Reageer

Tags:

Plekjes en stekjes

Geplaatst op 30 August, 2014 

De blogserie over de motorvakantie 2014 heeft nog een open eindje. Even wat aan doen….

Bij dit uitzicht ben ik weg, ben ik niet hier maar daar:

Vaals landschap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taverne Chalet van Jo en Veronique: de eerste horeca-stop vanaf de camping naar Vaals en de laatste vanaf Vaals naar de camping.

Taverne Chalet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De grote afknapper van 2014: Jakarta Going gesloten. Tijdelijk zegt een stuk papier voor het raam. Definitief zeggen de mensen in Vaals.  Echt jammer.

Jakarta Going

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wel nog  steeds in Vaals gelukkig: Pizzeria Bellissima van Sjaak en Thea.

Bellissima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D’r Koffereck. De plek om ‘s morgens om tien uur de dag te beginnen met koffie en ‘s avonds laat af te sluiten samen met Frank. En daarna echt afsluiten bij Taverne Chalet.

Koffereck

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Allure.  De plek om even neer te ploffen voordat ik naar Aken ga omdat het precies tegenover de bushalte ligt.

Allure

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘t Vereinshoes. Een lekker rustig plekje voor als de drukte en uitlaatgassen van de Maastrichterlaan net even wat teveel worden. Net wat meer dan al die andere plekken een plek ook voor onverwachte ontmoetingen.

Vereinshoes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nobis, hier scoor je het allerbeste ochtendbroodje.

Nobis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lakis, ‘de Griek’. Hoe vaak heb ik daar wel niet gezeten? Durf het haast niet te zeggen maar dat is ‘allemaal de schuld’ van dat Indonesisch eetcafé dat er vandoor is.

Lakis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Allemaal plekjes en stekjes waar mensen werken die misschien geen idee hebben hoeveel plezier zij bijdragen aan het leven van die man op hun terras. Dat wat we werk noemen is bedoeld om bij te dragen aan het leven van anderen, in welke vorm dan ook. Als je je dat beseft als je ‘s morgens uit bed stapt verandert alles.

Vaals is voor mij het bewijs dat de wereld goed is en dat iedereen aardig is.

En hiermee is de blogserie motorvakantie 2014 compleet:

Bewaard onder Fotobloggen, Persoonlijk | 5 Comments

Tags:

Volgende Pagina →