Kwetsbaarheid en macht

Geplaatst op 12 oktober, 2012 

Wat is ‘Broken Toys, Broken Dreams‘ van Terry Kellogg toch een keihard goed boek zeg. En dat zeg ik na amper 50 bladzijden te hebben gelezen.

Ik dacht dat ik na het teleurstellende ‘Codependency for Dummies‘ maar beter kon stoppen met boeken over codependency maar ik had er nog eentje op de plank liggen: Broken Toys, Broken Dreams, deze zomer gekregen van mijn vriend en blogcollega Henny Bos.

Waar Terry Kellogg zijn boek mee opent is een keiharde confrontatie van de lezer met de maatschappelijke en culturele aspecten van codependency. Daar waar Darlene Lancer in ‘Codependency for Dummies’ blijft hangen in therapeutisch geklets over eigenwaarde, laat Terry Kellogg de lezer de ogen openen voor dingen die we in onze maatschappij en cultuur heel normaal zijn gaan vinden maar die dat absoluut niet zijn.

Zo betoogt hij over hoe gewelddadig onze maatschappij en cultuur is naar alles wat met kwetsbaarheid te maken heeft. Gewelddadig naar de aarde, kinderen, ouderen en andere kwetsbare bevolkingsgroepen. Daar zet hij tegenover hoe alles wat met macht te maken heeft in onze maatschappij en cultuur wordt verheerlijkt. Hij zet je aan het denken over hoe belachelijk veel geld er gaat naar op macht gebaseerde bedrijven en organisaties en hoe weinig geld er gaat naar de kwetsbare kanten van onze samenleving.

Ik heb het boek nog lang niet uit maar de eerste 50 bladzijden zijn aangenaam hard.

Bewaard onder Boeken, Codependency

Tags: , , , , ,

Reacties

5 Reacties to “Kwetsbaarheid en macht”

 1. Michael on oktober 13th, 2012 18:44

  Fijn om te lezen Peter, dat dit boek wel weer goed is. Sowieso vind ik het tof dat je blogposts schrijft terwijl je een boek nog aan het lezen bent. Dat is in sommige opzichten avontuurlijker dan een recensie schrijven als je het boek al helemaal gelezen hebt.

 2. Peter de Kock on oktober 13th, 2012 19:37

  @Nichael: Mooi dat je dit noemt, ik ben tot dezelfde ontdekking aan het komen terwijl ik dit boek lees. Heb er op deze manier meer plezier in over een boek te schrijven omdat ik me kan beperken tot kleine delen van het boek.

 3. Michael on oktober 13th, 2012 19:54

  @Peter: En het is voor ons spannender om te lezen. We lezen zo een beetje met je mee 🙂

 4. karin r. on oktober 14th, 2012 10:48

  ben even gestopt met dat soort boeken omdat ik er even geen tijd voor heb maar belangrijker, ik heb even dat soort energie er niet voor. het is goed om te lezen en daardoor beter te snappen maar ja …

 5. Peter de Kock on oktober 14th, 2012 11:10

  @Karin: Ik neem ook regelmatig een ‘serieuze boeken pauze’ en lees dan een roman of zo.

Laat je reactie achter!