Mindfucks ontfucken

Geplaatst op 18 oktober, 2010 

Mindfucks, mijn blogposts staan er vol van zo neem ik aan. Of misschien is dat ook weer een mindfuck 🙂

Iedereen heeft gedachten en overtuigingen die voor waarheid worden aangenomen en die nooit zijn gechecked of ze wel echt waar zijn. Je zou zo zeggen dat je een mindfuck meteen kunt herkennen maar helaas is dat niet zo. Mindfucks zijn bijzonder gehaaid en hardnekkig.

Een mindfuck communiceert zichzelf het liefst als de absolute waarheid. Iemand zegt bijvoorbeeld: ‘Geld is de wortel van alle kwaad.’ Er is dan nauwelijks ruimte voor een ander idee over geld. Iets prettiger klinkt het al als iemand zegt: ‘Ik denk dat geld de wortel is van alle kwaad.’ De spreker neemt dan eigen verantwoordelijkheid voor zijn idee over geld (ik denk dat…) en er is meer ruimte voor een ander idee over geld.

De afgelopen weken had ik ontmoetingen met de meest uiteenlopende mensen, mensen met verschillende ideeën en inzichten, mensen met verschillende mindfucks. Wat mij intrigeert als ik naar al die verschillende mensen luister, is dat het steeds moeilijker wordt om iets voor waarheid aan te nemen. Er zijn alleen verschillende gedachten, ideeën en inzichten.

Karin Ramaker schreef laatst in haar blogpost ‘Je droombaan vinden via blog. Of microblog.’ : ‘Overtuigen wil ik al lang niet meer’. Als reactie schreef ik: ‘ (….) inspireren is het nieuwe overtuigen.’

Mindfucks kun je ontfucken door naar andere mensen te luisteren, door uit te wisselen en te delen. En omdat dit een continu proces is, is het nodig dat we elkaar blijven ontmoeten.

Bewaard onder Communicatie, Mening, Persoonlijk

Tags: , , ,

Reacties

9 Reacties to “Mindfucks ontfucken”

 1. Hanneke on oktober 18th, 2010 10:36

  Mooi, want ook hier weer aansluiting op mijn eigen proces (proces vind ik een naar woord:-))

 2. Peter de Kock on oktober 18th, 2010 19:39

  Ik heb een mooi synomiem voor je opgezocht @Hanneke: ontwikkeling. Ik vind eigenlijk ontwikkeling zelf ook mooier klinken dan proces.

 3. Petra on oktober 18th, 2010 16:54

  Dat klinkt als ruige taal, zeg! De boodschap die op mijn pad kwam de afgelopen week: Bekijk alles met liefde en compassie. Kies voor liefde. Of zoals een kunstenaar, die ik laatst ontmoette als thema heeft: De vraag stellen: ‘Wat zou de liefde doen?’ Ik denk glimlachen om die mindfucks… (zo’n woord krijg ik mijn mond niet uit, maar overtikken is gelukt, voor een keer dan!) 🙂

 4. Peter de Kock on oktober 18th, 2010 19:42

  Nu ik jouw comment zo lees @Petra ga ik er zelf ook om lachen. Ik denk dat die woordkeuze komt vanuit boosheid, frustratie en pijn. Ik ga straks weer even bij mezelf op de sofa 🙂

 5. Petra on oktober 18th, 2010 21:27

  Luisteren naar Imagine heeft hopelijk ook geholpen? En dan maar dromen….

 6. Peter de Kock on oktober 18th, 2010 21:31

  Bedankt @Petra. Je comment heeft me wel wakker geschud om een beetje meer mededogen te hebben met mezelf.

 7. Jooper on oktober 19th, 2010 14:21

  Overtuigen hoef ik ook niet meer zo nodig, maar af en toe is het een hele goede ervaring om overtuigd te worden. Dat je vastgeroeste standpunten eens omver geblazen worden door iemand die iets vanuit een hele andere invalshoek benadert. Dat je na een goede discussie zegt: “Verdomme, je hebt gelijk!”. Af en toe best lekker 🙂

 8. Peter de Kock on oktober 19th, 2010 17:41

  Hmmm @Jooper, een blogje over vastgeroeste standpunten en dan anderen vragen ze omver te blazen… 🙂

 9. Alice on juni 30th, 2012 11:30

  De dialoog blijft belangrijk,al is het maar om elkaar de spiegel voor te houden.
  Tja,wat is waar?
  Veel overtuigingen worden later herzien ,dat samenvalt met innerlijke groei!

Laat je reactie achter!