Nepgedachten

Geplaatst op 20 december, 2017 

Volgens de definitie is nepnieuws nieuws dat niet op waarheid berust en dat wordt verspreid om de publieke opinie te beïnvloeden.

Dan zijn nepgedachten volgens mijn definitie gedachten die niet op waarheid berusten en worden verspreid om onszelf te beïnvloeden.

Waarom horen en lezen we zoveel over nepnieuws en niet over nepgedachten?

Ik denk dat ik het weet: we hebben ze meestal niet in de gaten omdat we ze niet onderzoeken, onszelf er geen vragen over stellen. Net zoals we over een heleboel andere zaken geen vragen stellen want stel je voor zeg dat we op een ongemakkelijke waarheid stuiten. Dat die gedachte waar we al tien, twintig jaar of nog langer mee rondlopen ineens niet waar blijkt te zijn.

Is het leven toch een feestje en geen hel.

Bewaard onder Mening

Tags:

Reacties

5 Reacties to “Nepgedachten”

 1. Petra on december 20th, 2017 23:26

  🙂

 2. John Knappers on december 21st, 2017 01:00

  Sowieso Peter is 90 % van alles wat we denken onzin. Nog geen 10 procent schijnt in de buurt van echte waarheid te komen. Dit geldt ook voor het meeste nieuws. Altijd gebaseerd op indirecte wetenschap. Als je dus alles goed relativeerd blijft er weinig over. 😉

 3. Peter de Kock on december 21st, 2017 13:28

  @John: Dan moesten maar eens gaan ‘bitcoin minen’ naar die 10%.

 4. daan on december 21st, 2017 11:08

  Is niet iedere gedachte een gekunstelde gedachte en daarmee nep? Ons hele bestaan, het in leven roepen van sociale structuren, het leggen van grenzen en verdelen in groepen.. Allemaal nep en we geloven er in, schikken ons er naar.

  Dat iedere dag een fijne feestdag mag zijn 🙂

 5. Peter de Kock on december 21st, 2017 13:31

  @Daan: Alles nep? Dat klinkt ook weer zo drastisch. Ik hou het even op wat @John zei over die 10%. Maar ik snap wat je bedoelt, we hebben zelf een enorm gekunstelde toestand gemaakt van hoe we leven en dat kan anders.

Laat je reactie achter!