Op zoek naar wat we al weten

Geplaatst op 12 februari, 2017 

Op het tijdstip dat ik vanochtend ook nog lekker lui op één oor had kunnen liggen, zaten Sjoerd en ik in de bioscoop voor de film ‘Down to Earth‘.

Nou is bioscoop een wat groot woord voor ons eigen Oosterhoutse filmcafé maar ik hou ervan lekker op de fiets te genieten van de kleinschaligheid dicht bij huis in plaats van grote zalen in Breda of Antwerpen. En laat die voorkeur nou ook nog eens aardig aansluiten op het gedachtegoed van de film….

Over de film niks dan goeds. Liefst zou je alle wijsheid die voorbij komt opschrijven, het achteraf nog eens nalezen en op een knop drukken dat je het niet alleen voor eens en voor altijd weet maar ook dat je alles voortaan ook echt toepast.

Wat me dan zo aansprak? Zoveel, misschien wel alles. De beelden zijn fantastisch maar de woorden die gesproken worden overtreffen alles. Deze raakt me het meest: we zijn running people. We haasten en we haasten en we hebben nergens echt tijd voor. Zijn we ergens mee bezig, bijvoorbeeld ons kind naar bed brengen, zijn we in gedachten al met het volgende bezig. Dat opjagen doen we zelf, gevoed door een samenleving waarin druk, druk, druk, consumptie, consumptie, consumptie, meer, meer, meer de norm is en die ons en onze planeet uitput.

Tijdens de pauze was iedereen er als een raket vandoor om niet te lang in de rij te hoeven staan voor een kop koffie. Hallo, hebben we niet net iets geleerd over running people? Net als wij bleven er op de achterste rij nog een paar mensen zitten om even rustig na te praten in plaats van aan te sluiten bij de drukte in de foyer.

Worden we toch na enige tijd door de organisatie erop gewezen dat er ook voor ons koffie klaar staat met lekkers, zit bij de prijs van het kaartje inbegrepen. Wij naar de foyer. Geen rij meer en we zijn meteen aan de beurt. Koffie, slagroom, bonbon, mini gebakje en een klein glaasje koffie likeur.

Dit is de film ten top. Niet haasten, niet de running people uithangen, en dan komt dat waar je eerst voor denkt te moeten haasten vanzelf naar je toe.

Na afloop van de film was er nog gelegenheid tot napraten. Dat deden wij ook maar niet in het filmcafé maar bij de open haard van café de Beurs:

Fuller’s Honey Dew: cheers!

Down to Earth is een film die je moet zien, een film over de zoektocht naar datgene wat we diep van binnen al weten maar elke dag weer vergeten.

Bedankt voor de uitnodiging Sjoerd, dit was een geweldige zondag.

Bewaard onder Films

Tags: , , ,

Reacties

4 Reacties to “Op zoek naar wat we al weten”

 1. Michael Minneboo on februari 13th, 2017 15:44

  Mooi, Peter, en interessant. Hoe ben je van plan de wijsheid die je hebt opgedaan, bijvoorbeeld van de Running people, dagelijks te gaan toepassen? Ga je een moment inlassen waarin je gewoon even gaat zitten staren, kopje koffie erbij? Of heb je iets anders bedacht?

 2. Peter de Kock on februari 13th, 2017 17:05

  @Michael: goeie vraag, hele goeie vraag. Ik heb daar nog niet over nagedacht maar nu je het erover hebt…. Ik hoop me sneller en vaker bewust te zijn van wat ik op zo’n moment doe, ik denk dat verandering daar begint. En dat kan ik weer ondersteunen door bv wat vaker te mediteren o.i.d.

 3. Michael Minneboo on februari 18th, 2017 12:54

  Dat lijkt me een goed begin. Ik vind het zelf vaak lastig om na zo’n openbaring een toepassing te vinden die ik lang kan volhouden.

 4. Peter de Kock on februari 18th, 2017 21:40

  @Michael: Zeker, vooral dat volhouden. Van de andere kant: ik heb wel eens gelezen dat ergens eenmaal van bewust, er geen weg terug is, je niet weer onbewust kunt worden. Wat dat betreft kunnen we alleen vooruit.

Laat je reactie achter!