Niet alleen de binnenstad is ‘de stad’

Geplaatst op 16 september, 2016 

Heb je ook dat artikel gelezen over hoe we ervoor zorgen dat de binnenstad leegloopt? Nee, even doen hoor en begin alvast maar te krabben want het gaat jeuken.

Volgens dit artikel zijn de supermarkten buiten de binnenstad een ware sluipmoordenaar van de binnenstad. Vertaal dit even met me mee naar de situatie in Oosterhout.

In Oosterhout hebben we in het noorden in de wijk Dommelbergen winkelcentrum Arkendonk en helemaal aan de andere kant in het zuiden, in Oosterheide, winkelcentrum Zuiderhout. Deze winkelcentra zijn respectievelijk 40 en 50 jaar geleden gebouwd en die zijn er dan in 2016 ineens de oorzaak van dat de binnenstad leegloopt? Ik dacht het niet.

pleinfeest-zuiderhout

Plezier en ontmoetingen tijdens het pleinfeest deze zomer van ‘sluipmoordenaar’ Zuiderhout

In datzelfde artikel wordt voor het belang van supermarkten in het stadscentrum teruggegrepen naar lang vervlogen tijden toen er in de binnenstad in vee werd gehandeld en brood, melk en groenten werden verkocht. Daar kwamen de mensen op af waardoor het centrum weer interessant werd voor andere activiteiten.

Maar hallo, dat was vroeger! Nog langer geleden kwamen er ook mensen af op het ‘spektakel’ dat brandstapel heette, moeten we daar dan ook conclusies uit trekken voor de rol van de binnenstad nu?

De samenleving is drastisch veranderd en daarmee ook de stad en wat we daarvan verwachten: we hebben nieuwe ideeën nodig over de stad. Vroeger was ‘de stad’, en voor velen nu nog steeds, synoniem voor het centrum, voor de binnenstad.

Maar waarom zou je de beleving waarvoor mensen naar ‘de stad’ gingen alleen in het centrum mogen vinden? Waarom mag je voor dat leuke winkeltje of dat gezellig terrasje niet in je eigen wijk terecht?

Het centrum is ‘de stad’ niet meer want de hele stad wordt nu ‘de stad’. Voor de binnenstad wel even slikken om dat waar deze een ongeschreven monopolie op had nu te moeten delen. Beter voor het geheel en beter voor iedereen.

Vasthouden aan de rol van de binnenstad omdat er ooit vee werd verhandeld gaat geheel en al voorbij aan de huidige tijdsgeest. Alles verandert, alles dus ook de stad. Geen tijdperk van verandering maar een verandering van tijdperk noemt Jan Rotmans het.

Met je veehandel…..

Lees ook: Is het centrum wel het hart van de stad?

PS: Gelukkig heb ik het woord ‘bruisen’ niet gebruikt in deze blog, dan had je nog meer jeuk gehad.

Bewaard onder Mening

Tags: , , ,

Reacties

Laat je reactie achter!