Boomspiegels, hoe gaat dat in andere gemeenten?
Geplaatst op 17 juli, 2016
Niet zo lang voordat ik vertrok voor een retraite, want dat is motorvakantie ook, had ik via Twitter een wat eigenaardig contact met de gemeente Oosterhout.
Aanleiding waren twee boomspiegels die ik samen met een vriend had ingezaaid met bloemenmengsel voor een mooi bijenlint. Net toen de bijen zich tegoed deden aan de eerste bloemen, werden deze tijdens groen onderhoud rücksichtslos kapot gemaaid.
Risico van het vak als je op eigen initiatief wat moois gaat maken van boomspiegels. Helemaal waar maar met deze conclusie houdt het natuurlijk niet op. En daarom probeerde ik via Twitter met de gemeente iets eenvoudigs af te spreken zoals een stukje lint om de boom of een bordje met een symbool erop zodat voor de onderhoudsploeg duidelijk is: deze boomspiegel met rust laten.
Het antwoord: de gemeente heeft geen bloemen staan bij de boomspiegels en daar wordt dan ook geen rekening mee gehouden.
Ja goh, dat is helemaal niet wat ik vroeg. Denk eens om gemeente: bewoners die hun steentje bijdragen aan een groene stad en de gemeente gratis onderhoud uit handen nemen. Een weekje weg uit Oosterhout vond ik het dan ook bijzonder intrigerend te zien hoe andere gemeenten omgaan met boomspiegels.
Voorbeeld 1: een gemeente die wel degelijk zorgt voor bloemrijke boomspiegels.
Gemeenten die het van toerisme moeten hebben weten het: bloemen werken. In Oosterhout wordt hier wel eens minachtend over gedaan in de zin van dat wat bloembakken het centrum niet gaan redden. Bloembakken redden niks, dat klopt, maar ze werken wel. In Vaals weten ze dat en daarom zorgt de gemeente er daar wel voor dat in het oog springende boomspiegels rijkelijk zijn voorzien van bloemen:
Voorbeeld 2: Burgers die een boomspiegel helemaal zelf onder handen nemen.
Ook dit voorbeeld komt uit Vaals, gevonden in een zijstraat van de Maastrichterlaan:
Deze boomspiegel is door omwonenden voorzien van bloemen. Hoog in de boom hebben ze zelf een informatiebordje opgehangen. 100% DIY.
Laat mij hier staan, precies!
Voorbeeld 3: Een gemeente en burgers die het samen regelen.
Dit voorbeeld komt uit Aken waarbij burgers voor de boomspiegel zorgen en de gemeente de boomspiegel markeert met een duidelijk informatiebordje:
En wat staat er op het informatiebordje:
Dus ja gemeente Oosterhout, kijk eens om je heen hoe andere gemeenten omgaan met boomspiegels. Hou wat meer van groen en bloemen en van wat burgers zelf proberen bij te dragen aan een groene stad.
de gemeente heeft geen bloemen staan bij de boomspiegels en daar wordt dan ook geen rekening mee gehouden.
Zo vanzelfsprekend is dit helemaal niet.
Gelukkig kwam er na wat het bot klinkende antwoord nog een welkome handreiking van de kant van de gemeente om toch tot een oplossing te komen. Hiermee kunnen we hopelijk in het voorjaar van 2017 toch weer wat moois maken van een aantal boomspiegels waarbij mijn voorkeur op dit moment uitgaat naar een zo hoog mogelijk DIY-gehalte.
Bewaard onder Mening
Tags: Aken, boomspiegels, burgerinitiatieven, buurtbeheer, DIY, gemeente, groen, guerilla gardening, motorvakantie, Oosterhout, Vaals
Reacties
10 Reacties to “Boomspiegels, hoe gaat dat in andere gemeenten?”
Laat je reactie achter!
We zullen zien wat er ee gedaan wordt…
@Walther: Het komt goed hoor alleen hebben we daar pas volgend voorjaar wat aan.
Het is een mooi idee. Wel jammer dat je in je colum niet de rest van de conversatie met de gemeente Oosterhout erbij vermeld. Volgens mij staat er een aanbod om hier eens met de buurtcoordinatir een boom(spiegel) over op te zetten.
@Carmen: Dank je wel. Je hebt gelijk, alleen het vervolg hierop wilde ik tzt gebruiken voor een blogje op het wijkblog Oosterheide. Maar je hebt wel een punt, nu is het net of de blog wat zuur eindigt. Ik heb er daarom nog een stukje aan toegevoegd.
Hier worden boomspiegels met lavasteen aangestampt.
Hierdoor groeit er niets meer.
Persoonlijk vind ik lege en uniforme boomspiegels het mooist.
Maar door de individuele aanpak zal er vast minder zwerfvuil zijn. En dat is ook veel waard.
Vriendelijke groet,
@Rob: Daar hoop ik ook op Rob, dat door de boel wat leefbaarder te maken, bijvoorbeeld door bloemen, de straat ook schoner wordt.
In de Gemeente Rotterdam heb ik dit ook ervaren. Het onderhoud van Boomspiegels wordt gedaan door ingehuurde bedrijven. Die krijgen de opdracht om ALLE boomspiegels te onderhouden en maken geen uitzondering. Deze staan vaak ook op een tekening.
Met de gemeente kan nu een ‘zelfbeheersovereenkomst’ worden gesloten. Dit komt dan op de tekening en opdracht te staan die naar het bedrijf voor groenbeheer gaat. Vraag er eens naar.
Onze boomspiegel is nu veranderd van kattenbak naar bloemenbak met een bordje ‘niet schoffelen; bloemen’ erbij.
Een bordje zoals in Aken lijkt mij het beste. Hopelijk geven de zaadbommen in boomspiegels dan mooie bloemen!
@Leon: dank je wel voor de info. Een onderhoudsovereenkomst sluiten kan hier ook al vind ik de de voorwaarden een beetje rammelen: als e.e.a. niet aan de onderhoudsnormen van de gemeente voldoet (welke?) kan op mijn kosten worden ingegrepen (even overleg vooraf?). Ik vind daarom het bordje een prima suggestie en heb er vertrouwen in (geen garanties) dat dit werkt. Succes met jullie boomspiegel, ze brengen kleur in de straat.
Het heeft even geduurd, maar bij deze een overzichtje van wat ik in en rond de binnenstad van Alkmaar aantref. https://ximaar.wordpress.com/2016/10/17/okt-17-boombespiegeling/
Idd een allegaartje (daar hou ik overigens wel van) met wat speciale oplossingen langs de grachten. Ook hier vind de gemeente dat adoptie door een buurt of bewoner prima en stimuleert dat een beetje met subsidie.
@Ximaar: Wow, die bovenste foto. Lekker woest, daar hou ik van. Mooi van jullie gemeente dat ze daar zo positief tegenaan kijken. Doet goed om te horen, bedankt.