De planeet redden doe je in je eigen wijk

Geplaatst op 6 mei, 2016 

Twitter, het allerbeste sociale netwerk ever, in ieder geval mijn favoriet.

Deze filmtip werd via Twitter gedeeld door Peter Verbeek:

Mooiste uitspraak: ‘We wilden niet de hele planeet redden. We begonnen met onze woonplaats’

Ik maak dat graag nog een beetje kleiner: begin in je eigen wijk of in je straat.

Bewaard onder Inspiratie

Tags: , ,

Reacties

4 Reacties to “De planeet redden doe je in je eigen wijk”

 1. Ximaar on mei 7th, 2016 19:14

  Ook mijn idee, gewoon in je eigen omgeving de rommel opruimen. In de buurt blijven of anders op de fiets op vakantie. Na m’n werk ben ik de laatste 18 jaar niet meer in een vliegtuig geweest. Een auto heb ik nooit gehad, de trein gebruik ik sporadisch. Om buitenlanders te spreken kan ik beter hier in de stad blijven waar zij vanuit alle hoeken naartoe komen.

  Aan de andere kant kent ik dit verhaal van rond 1970. De club van Rome voorspelde dat alles (steenkool, olie etc) in 2000 op zou zijn en dat we niet meer het huis uit zouden kunnen van de verontreiniging. Dat was bij een gemiddeld scenario. In werkelijkheid vervuilden we meer pleegden we meer toofbouw op de aarde en nog is niet alles op en zit ik hier met redelijk schone lucht. Kortom over 30 jaar komt er weer zo’n verhaal en over 60 jaar ook weer. De aarde kan echt wel tegen een stootje en menige vulkaanuitbarsting is slechter voor het milieu.

 2. Peter de Kock on mei 7th, 2016 22:39

  @Ximaar: Er zijn zoveel leuke en mooie dingen te doen in onze eigen wijk. Opruimen is inderdaad zo’n voorbeeld. Niet alleen nuttig om te doen maar ook gezellig om het samen met andere wijkbewoners te doen en als je het goed zichtbaar doet en hier en daar een praatje maakt breng je anderen misschien ook op het idee eens een blikje of flesje op te rapen. Hoe we erover 30 of 60 jaar voorstaan vind ik lastig. Sommige problemen zijn zo enorm groot dat we ze alleen samen kunnen oplossen. Hopelijk brengen deze problemen ons samen en inspireren ze ons om vorm te geven aan een samenleving waarin iedereen het goed heeft en waarin we in harmonie met elkaar en de de planeet leven.

 3. Ximaar on mei 8th, 2016 10:09

  Er zijn ook veel dingen die je kunt doen zonder eerst op zoek te gaan naar mededeelnemers. Zelf ben ik nog al autonoom, maar dus zonder auto dan. Iedereen kan er voor kiezen om de auto minder te gebruiken en bijvoorbeeld voor de paar keer per jaar een auto te huren of lenen. Meerijden met anderen kan tegenwoordig stukken eenvoudiger met een app, maar helaas zit nog altijd 80% alleen in zo’n vervuilende ruimtevreter. Bij een gemiddelde bezetting van 2 per auto zijn alle files opgelost. Je helpt dus jezelf door met een ander mee te rijden.

  Zelf rij ik overigens niet mee, ik heb voldoende aan m’n 2e hands fiets en incidenteel de trein. Dat zwerfvuilopruimen doe ik ook zelf. Per wandelrondje de 5 meest opvallende dingen als blikjes of flesjes. Of anderen meedoen zoeken ze zelf maar uit. Maar tegenwoordig is het lastig om aan de 5 te komen. Ook omdat onze gemeente veel meer werk maakt van straatvuil.

  Je hebt ook geen ander nodig om minder vlees te eten. Varkens- en rundvlees eten is bij velen indirect vervuilender dan autorijden. Ik eet weinig vlees en dan vaak kip. Niet leuk voor die beesten, maar per kg vlees stoten ze minder broeikasgassen uit.

  Ik doe het wel fout door alleen in een huis te wonen. Daarbij verbruik ik 800 m3 gas per jaar. Als ik bij een ander inwoon, dan zal zelfs de som van beide lager kunnen zijn. Als je 20 mensen in een huis stopt, dan heb je geen verwarming meer nodig.

  Daar staat tegenover dat ik geen kinderen heb. Onbedoeld doe ik op die manier iets structureels tegen de bevolkingstoename. Maar ja, die toename is wel vooral in Oost-China en India.

 4. Peter de Kock on mei 8th, 2016 21:35

  @Ximaar: Jeu zeg, je comment is een blogpost op zichzelf, dank je wel. Ik vind dat intrigerend wat mensen individueel aan kleine stapjes zetten die dan niet zelden anderen inspireren waardoor er een beweging ontstaat. Op Twitter zie ik dat terug in de hashtag #zwerfie, mensen de 1x per dag een stukje zwerfafval opruimen en dat delen waardoor anderen aanhaken. Ik heb begrepen dat als een kwart van de mensen daaraan meedoet, Nederland binnen enkele dagen schoon is.

Laat je reactie achter!