Maak van parkeren een beleving

Geplaatst op 19 maart, 2016 

Ik heb nog nooit een brandbrief geschreven maar toen ik las dat Oosterhoutse ondernemers er eentje naar de fracties van de gemeenteraad hadden gestuurd over het verlagen van de parkeertarieven naar EUR 1,- dacht ik: dit gaat niet goed, helemaal niet goed. En daarom ook van mijn kant een brandbrief.

Als de ondernemers er niet in slagen om de binnenstad weer te laten bruisen, dan moet dat bruisen maar uit een andere hoek komen. En daarom: waarom het parkeren de binnenstad niet laten bruisen? Maak van parkeren een beleving waarvoor mensen naar de binnenstad van Oosterhout komen. Parkeren is te lang gezien als middel, als instrument, maar maak het tot doel.

Hier mijn eenvoudige plan:

1. Een parkeertarief vragen van EUR 1,- is bespottelijk. Kijk naar Winkelcentrum Zuiderhout, daar is parkeren gratis en zelfs daar staan enkele panden leeg. Hoe kun je dan aankomen met EUR 1,- per uur? Zeg dan dat je er zelf niet meer in gelooft beste ondernemers. De lat moet omhoog. Om van parkeren een beleving te maken waarvoor men graag naar de Oosterhoutse binnenstad komt, moet de automobilist EUR 2,- per uur KRIJGEN. Ja KRIJGEN.

2. Iedere auto die twee uur staat geparkeerd, wordt gratis gewassen.

3. En iedere auto die vier uur staat geparkeerd, krijgt gratis een kleine onderhoudsbeurt.

Moet je voorstellen dat een gezin zo rond de middag in Oosterhout arriveert. Laten we zeggen dat de parkeermeter 13:00 uur klokt. Zo rond 17:00 uur keert het gezin met volle boodschappentassen terug naar de auto. Die staat daar te stralen en te blinken van een grondige wasbeurt en is technisch helemaal tip top in orde na een onderhoudsbeurt. De parkeermeter keert netjes 4 x 2 = EUR 8,- uit en voilà: een tevreden gezin dat gegarandeerd terug komt.

Bij het verlaten van de stad wordt ons gezin feestelijk uitgezwaaid door een haag van centrumbewoners die langs de kant van de weg enthousiast staan te wapperen met vlaggetjes ‘Oosterhout parkeerstad’.

Het is even omdenken en dat gaat de een wat makkelijker af dan de ander maar als je het eenmaal ziet gaat er een wereld aan kansen en mogelijkheden voor je open. Meer omdenkers nodig? Ik bedenk ze graag voor je.

Bewaard onder Verhaaltjes

Tags: , , , ,

Reacties

10 Reacties to “Maak van parkeren een beleving”

 1. Es on maart 19th, 2016 19:48

  ondertussen iemand bij het gezin thuis die alvast het eten kookt en het bad inlaat

  je hebt ideeën

 2. Peter de Kock on maart 20th, 2016 20:05

  @Es: We moeten gaan samenwerken, rollen we dit model verder uit naar Hoofddorp.

 3. Rob Alberts on maart 20th, 2016 13:20

  Tjemig, ik zou mijzelf bijna een auto toewensen.
  Gelukkig heb ik geen rijbewijs.

  Mooi blog

  Vrolijke groet,

 4. Peter de Kock on maart 20th, 2016 20:06

  @Rob: Dank je wel. Ik scherp het model nog wat aan voor mensen zonder auto.

 5. Ingrid on maart 20th, 2016 19:24

  Ik ben helemaal voor!!!

 6. Peter de Kock on maart 20th, 2016 20:06

  @Ingrid: Al twee wethouders enthousiast, ik lobby nog wat meer….

 7. Ingrid on maart 20th, 2016 20:18

  Super! Vraag meteen aan die wethouders of ze er wat mooie mannen met ontbloot bovenlijf bij doen die de auto wassen! 😉 Jij mag ook meedoen hoor!

 8. Peter de Kock on maart 20th, 2016 21:05

  @Ingrid: Je kunt ook overdrijven…

 9. Daan on maart 23rd, 2016 22:25

  Ik was gister nog in een parkeer garage met dolby surround en speciaal daarvoor gecomponeerde muziek van Spinvis 🙂

  echt, serieus… http://www.spinvis.nl/archief/2010/07/05/parkeergarage-5-0-surround/

 10. Peter de Kock on maart 23rd, 2016 22:32

  @Daan: zie je wel, parkeerbeleving gaat onze steden redden 🙂

Laat je reactie achter!