De stad bruist niet maar zuigt

Geplaatst op 24 februari, 2016 

Ik was in het centrum waar steeds meer winkelpanden leeg staan en waar iedereen een mening over heeft. Het moet er weer gaan bruisen maar niemand weet hoe. Misschien komt dat omdat er onvoldoende durf is een voor een nieuwe eigentijdse definitie van wat een bruisende stad eigenlijk is, een definitie die is losgekoppeld van winkelstraten waar je over de hoofden van de mensen kunt lopen, mensen die daar zijn om te kopen, te kopen en te kopen.

Wellicht is die oplossing er gewoon niet en rest ons het proces van acceptatie wat begint met rouwen om het verlies van wat ooit was en nooit meer terug komt. Ontkenning en tegen beter weten in verlangen naar bomvolle winkelstraten en omgekeerde portemonnees hoort bij zo’n rouwproces.

Krimp dacht ik nog, onze stad gaat krimpen: eerst verdwijnen de voorzieningen en daarna de mensen. Statistisch gezien heb ik nog wel wat jaren te leven maar als het tempo waarmee winkels sluiten zo door gaat maak ik nog mee dat ik toiletpapier online moet bestellen.

Maar een stad die niet bruist kan altijd nog zuigen en dat dat doet het hier:

Zwerfiezuiger (1)

De zwerfafvalzuiger in actie

Ik had er al over gelezen maar de geweldenaar nog niet in het echt gezien. Het is een flinke stofzuiger die alles opzuigt zoals blikjes, plastic flesjes en waar het vooral erg goed in is, klein zwerfafval zoals sigarettenpeuken.

Zwerfiezuiger (2)

Uitleg en voor het geval dat is er altijd nog een prikstok

De man die de machine bediende sprak er vol trots en enthousiast over hoe fijn het wel niet is om met deze zwerfafvalzuiger te werken terwijl hij de belangrijkste functies even demonstreerde. Of ik wat foto’s mocht maken: Ja hoor, doe maar. En Facebook, Twitter? Tuurlijk.

En zo bruiste het toch nog even in het centrum, gewoon door 1:1 contact met iemand die heel graag doet wat ie doet en je daar met alle liefde en plezier over vertelt. De bruisende stad is geen winkelstad maar een persoonlijke stad waar het menselijk contact voorop staat.

Beste medewerker van de Gemeente Oosterhout / !GO, bedankt! Je verhaal heeft meer teweeg gebracht dan je denkt.

Bewaard onder Mening

Tags: , , ,

Reacties

11 Reacties to “De stad bruist niet maar zuigt”

 1. Elly on februari 24th, 2016 12:16

  Ja geweldig hoe men met deze machine het zwerfvuil kan ruimen! Ook heb met de medewerker gesproken die was ook zeer enthousiast!

 2. Huub Koch on februari 24th, 2016 13:03

  Interessante gedachte Peter, dat je leegstand en leegloop niet moet benaderen met de gebruikelijke oplossingen (meer, meer, meer). Waarschijnlijk is het heel goed, goed, goed dat de zogenaamde bruisende stad minder wordt, minder bruist en minder zuigt. Tijd dus voor een nieuwe benadering! En ja… die begint heel vaak op straat!

 3. Daan de tekenaar on februari 24th, 2016 16:18

  Ik moet weer eens een keer naar Oosterhout om een pintje te pakken merk ik šŸ™‚

 4. Peter de Kock on februari 24th, 2016 20:22

  @Elly: Hij maakt wel fans op deze manier. Ook best en opvallende verschijning natuurlijk door die enorme stofzuiger.

  @Huub: Voor een stad als Rotterdam is het denk ik wel anders als voor een stadje als Oosterhout maar hier is, naar mijn idee, echt behoefte aan experimenteren, nieuwe dingen uitproberen en daar ruimte voor maken.

  @Daan: Geef maar een gil, pakken we er samen eentje.

 5. Rob Alberts on februari 25th, 2016 17:07

  Reinigingsmensen zijn in mijn ogen altijd kanjers en bikkels.

  Jammer dat ze nodig zijn! Ruim je eigen troep op, blijft een mooie oplossing voor zwerfvuil.

  Mooi blog!

  Hoe winkelstraten levendig en plezierig blijven of worden heeft meer tijd en aandacht nodig.

  Vrolijke groet,

 6. Peter de Kock on februari 25th, 2016 21:47

  @Rob: Ik ben altijd weer blij als ik ze in de straat zie want dan wordt het weer schoon. Zelf kunnen we ook veel doen maar dat hoef ik jou niet te vertellen. Winkelstraten? Misschien moeten we daar gewoon afscheid van nemen en ze omtoveren tot ontmoetingsstraten.

 7. Rob Alberts on februari 25th, 2016 21:50

  Ontmoetingsstraten, dat vind ik een mooi woord.

  Vrolijke groet,

 8. Jooper on februari 29th, 2016 10:16

  Ik vraag me af hoe het zou zijn als de winkelstraten omgekeerd evolueren. Dus: normale huurprijzen voor winkelruimtes, permanente leegstand oplossen door er gewoon weer woningen van te maken. En zo van een commercieel bruisende binnenstad terug naar een gezellig kabbelend centrumpje waar lekker wandelen net zo belangrijk is als consumeren. Klinkt voor mij niet als een stap achteruit.

 9. Peter de Kock on maart 1st, 2016 20:30

  @Jooper: Vind ik ook! Zoals ik het zie zijn het niet winkels die een plek helemaal tot leven brengen maar mensen. De openbare ruimte hoort naar mijn idee te zijn ingericht op ontmoetingen en niet op het zo snel mogelijke transport van mensen naar plekken waar ze geld kunnen uitgeven. De stad wordt weer en plek van en voor mensen.

 10. Marco Schillemans on februari 29th, 2016 13:48

  Mooi dat ons werk door burgers gezien is.
  DANK hiervoor Peter.

  De gemeente Oosterhout besteed veel geld aan het schoon maken van de openbare ruimte. Lees; rommel opruimen op straat, beplanting, gazon enz. Dit alles om een mooie prettige omgeving te creĆ«ren waar het fijn wonen, werken en verblijven is. Ook nu met de Glutton. Hopelijk dat het gezien wordt en dat het voor die burgers die rommel op straat gooien een signaal is om het ‘even’ vast te houden en in een prullenbak te deponeren of mee naar huis te nemen.
  Voor onze medewerkers is het overigens een job die ze, zoals je gelezen hebt, met veel plezier doen. Ik ben dus terecht TROTS op de mannen en vrouwen van !GO.

 11. Peter de Kock on maart 1st, 2016 20:39

  @Marco: Jij en je collega’s bedankt! Misschien dat ik je nog eens bel of die Glutton eens een keertje heel alsjeblieft op een zaterdagochtend in Oosterheide kan worden ingezet. Doen wij als Zappers tegelijk ook mee om het zichtbaar schoon maken extra te benadrukken.

Laat je reactie achter!