Straatverhalen

Geplaatst op 30 oktober, 2015 

Vanmiddag nog tijdens het hardlopen. Kom ik na een prachtig mooi herfstrondje terug in onze wijk, zie ik daar iemand zwerfafval opruimen.

Dan moet ik gewoon even stoppen en dank je wel zeggen. En dat deed ik met het idee meteen weer door te lopen. Doorlopen? Geen sprake van! Deze meneer had wat te vertellen.

Hij weet alles: wie de lege flesjes en blikjes op straat gooien en wie de illegale afvaldumpers zijn die openbare afvalbakken volproppen met hun vuilniszakken. Hij weet welke vuilnisbakken ze gebruiken en rond welk tijdstip ze hun rondje doen op zoek naar een lege afvalbak. Maar ook hoe erg hij het vindt dat er zoveel afval op straat ligt.

Dan denk ik twee dingen:

 1. Mensen die wat te vertellen hebben: ga bloggen.
 2. Ambtenaren: kom vanachter jullie bureaus vandaan en luister naar deze mensen.

De verhalen liggen op straat en veel van deze verhalen dragen oplossingen in zich mee. Ze moeten verteld worden en ze moeten gehoord worden.

Bewaard onder Mening

Tags: , , ,

Reacties

4 Reacties to “Straatverhalen”

 1. jooper on oktober 31st, 2015 08:35

  Iedere keer als we in het buitenland zijn geweest realiseer ik me weer wat een stel viezeriken Nederlanders zijn. In iedere winkelstraat loop je op een laag van uitgespuugde kauwgom, en inderdaad, je afval op straat gooien is heel normaal. Mooi dat zo iemand dan z’n irritatie gebruikt voor iets positiefs! Van die mensen kunnen we inderdaad nog veel leren.

 2. Peter de Kock on oktober 31st, 2015 21:56

  @Jooper: Helemaal waar. Tegelijkertijd zet het ook mensen in beweging, brengt het mensen samen. Vanochtend hebben we in onze wijk met een groep wijkbewoners weer zwerfafval opgeruimd. Dat geeft voldoening en vanuit de contacten onstaan weer andere mooie dingen. En het is ook zorgwekkend te bedenken dat het plastic al is doorgdrongen tot in onze voedselketen.

 3. jooper on oktober 31st, 2015 22:36

  @Peter
  Sinds februari dit jaar probeer ik plastic (o.a. halvarine), chemische meuk (E-nummers) en al dat soort ellende zoveel mogelijk uit m’n eetpatroon te bannen. Resultaat: 18 kilo lichter, meer energie en een beter humeur. Van troep opruimen, ook in je lijf, wordt je hoofd lichter. Dikke duim omhoog dus. Mooi initiatief trouwens, om je leefomgeving schoon te maken en te houden.

 4. Peter de Kock on november 1st, 2015 20:39

  @Jooper: Wow! Een schone wereld begint bij jezelf en wat ik van jou lees in je eigen lijf. Ja goh, een leeg flesje van de straat oppakken en in de afvalbak gooien lijkt me dan best makkelijk vergeleken met je lichaam opschonen.

Laat je reactie achter!