Het spel: meespelen of veranderen?

Geplaatst op 16 oktober, 2015 

Er is een theorie die zegt dat spelletjes zijn bedacht om ons te leren regels te volgen. Er is een theorie die zegt dat onderwijs is bedoeld om ons te leren gehoorzamen.

Ik weet niet zeker of dit zo is. Ik weet wel dat er veel, heel erg veel regels zijn en dat veel van die regels ons niet (meer) dienen.

In de stad waar ik woon kunnen inwoners een gratis cursus volgen ‘Politiek actief’. Interessant voor wie wil leren hoe de lokale politiek werkt en hoe je als inwoner invloed kunt uitoefenen. Of: interessant voor wie binnen de bestaande lijntjes wil kleuren?

Een spel veranderen doe je zelden door de bestaande regels te volgen.

Ik had deze week het plezier een kind aan de slag te zien met banaan en pindakaas. Dat is een geweldige combinatie zeg ik nog, houden zo! 

Maar ik wil er ook nog kruiden op…. en wat volgt is een aardige waslijst.

Geloof me nou maar, banaan met pindakaas is lekker, het is een bekende combinatie. Wat ben ik hier aan het doen? Weet je, ga je gang maar, doe maar wat jij lekker vindt.

Met mijn regels was het banaan met pindakaas geworden. Zonder mijn regels werd het een smaakexplosie.

Goed weekend allemaal.

Bewaard onder Mening, Persoonlijk

Tags: , , , ,

Reacties

8 Reacties to “Het spel: meespelen of veranderen?”

  1. Martin Krijnen on oktober 17th, 2015 09:03

    Stel hè, je hebt een jaar de tijd om iedere dag een boterham met banaan en pindakaas, met 1 soort kruiden te testen.
    Maar alle kruiden, bananen en pindakaas worden de eerste dag van de test aangeleverd…
    Met zwarte rotte bananen kun je geen lekkere banaan-pindakaas boterham maken, maakt niet uit wat voor kruiden je toevoegd..
    Zo zie ik de democratische politiek ook.
    Jaren geleden kreeg de politiek, kapitalisme, als bananen geleverd.
    In het begin smaakte het wel, maar kapitalisme komt als rotte banaan uit de bus.
    De meeste politiekers proberen vanalles om die boterham met rotte banaan te laten smaken, niemand lijkt zich te beseffen dat het geen goed plan was, zoveel vertrouwen te hebben dat bananen zo lang goed zouden blijven.
    Er is teveel vertrouwen en geloof gestopt in het feit dat kapitalisme zou werken, eerlijk zou zijn.
    Tijd voor nieuwe bananen!!
    Politiekers zouden er goed aan doen niet mee te blijven deinen op de golven die kapitalisme veroorzaken,
    het is een rotte banaan.

  2. Peter de Kock on oktober 17th, 2015 18:02

    @Martin: Dat van die bananen was maar een waar gebeurd voorbeeld maar ik snap prima wat je bedoelt. Politiek, maar ook veel andere dingne in onze samenleving zoals hoe bedrijven zijn georganiseerd, is bedacht in een tijd die ver achter ons ligt. De houdbaarheidsdatum is verstreken. Kom ik toch weer uit op je rotte banaan 🙂

  3. Rob Alberts on oktober 17th, 2015 11:39

    Open staan voor nieuwe dingen heeft zelfvertrouwen nodig.
    Zelfvertrouwen bouwt zich op met zekerheden.

    Paradoxaal genoeg leeft de Nederlandse politiek steeds meer van schijnzekerheden!

    Vriendelijke groet,

  4. Peter de Kock on oktober 17th, 2015 18:04

    @Rob: Zelfvertrouwen zeker en ook een cultuur van exprtimenteren, uitproberen, mogen falen, dat kunnen we goed gebruiken. Goed weekend Rob.

  5. Daan de tekenaar on oktober 20th, 2015 16:05

    Moeilijke scheidslijn, waarin laat je iemand fouten maken en wanneer laat je iemand leren van de fouten die je zelf al een keer hebt gemaakt?

    moeten we continu het wiel opnieuw blijven uitvinden? Komen we dan uiteindelijk met een beter idee, of blijven we ook steeds onze fouten herhalen?

    Smaken verschillen sowieso, dus zeggen dat iets met kruiden niet lekker zou zijn is erg persoonsgebonden 🙂

  6. Peter de Kock on oktober 20th, 2015 20:57

    @Daan: Antwoord op de eerste vraag: daar zelf fouten in maken en daarvan leren. Antwoord op de tweede vraag: dat is wat we al generaties lang doen, gun iedereen het plezier van ontdekken hoe lekker banaan met pindakaas is. Antwoord op de derde vraag: Ja, op sommige gebieden. En banaan met pindakaas zal altijd top blijven. Antwoord op de vierde vraag: ja. Meer vragen? 🙂

  7. jooper on oktober 25th, 2015 09:12

    Maar hoe breek je door de regels heen als een flinke meerderheid het allemaal wel prima lijkt te vinden? Of er eigenlijk helemaal niet over nadenkt dat het ook anders kan? Overigens ben ik er nog steeds van overtuigd dat spelletjes zijn bedacht voor de lol. Maar dat komt ook omdat ik dat graag wil geloven. Ik krijg steeds meer moeite met mensen die onschuldige dingen een negatieve lading mee willen geven. Zo wil ik niet zijn, of worden. Vaak genoeg is iets gewoon wat het is. En is een spelletje niets anders dan een spelletje. Als je jong en vrij genoeg bent dan zijn de regels van het spel ook zo flexibel als wij zelf ooit waren. Jammer dat we dat vaak onderweg verliezen…

  8. Peter de Kock on oktober 25th, 2015 15:11

    @Jooper: Spelletjes worden weer leuk als je ze speelt met jonge kinderen. Ik weet nog dat we huisje, boompje beestje speelden, een soort mens erger je niet voor kinderen, en dat halverwege het bord werd omgedraaid. ‘Nu speel ik verder met jouw kleur’ 🙂

    Een gouden formule als antwoord op je vragen heb ik natuurlijk ook niet. Klein beginnen en er plezier in houden vind ik wel een belangrijke en dan blijkt dat er altijd wel mensen zijn die mee willen doen. En soms ontstaat er bijvangst die nog mooier is dan waar het in eerste instantie om gaat.

Laat je reactie achter!