Een vuile thuiskomst

Geplaatst op 7 juli, 2015 

Vergelijken leidt tot oordelen, dat herinner ik me nog van Geweldloze Communicatie. Zaterdag keerde ik terug in Oosterhout na een weekje te gast te zijn geweest in wat ik de mooiste gemeente van Nederland vind: Vaals.

Behalve door de prachtige ligging in het Zuid-Limburgse heuvellandschap en een aantal mooie vriendschappen, heeft Vaals deze uitverkiezing ook te danken aan het feit dat er zo weinig zwerfafval op straat ligt en dat openbaar groen zo goed is onderhouden met als extra vermelding de prachtige bakken en perkjes vol bloemen.

Vaals moet het vooral van het toerisme hebben en weet dat schone straten, mooi groen en kleurrijke bloemen mede het verschil kunnen maken tussen de toerist die graag nog een keer terug komt en de toerist die de volgende keer liever ergens anders heen gaat. Voor Vaals ben ik de toerist die er graag terug komt, inmiddels al vele jaren tijdens de jaarlijkse motorvakantie.

Net na Tilburg verlaat ik de snelweg om binnendoor via Rijen Oosterhout binnen te rijden. Wat een welkomst daar. Nog voordat je onder de A27 doorrijdt begroet het zwerfafval je daar al en een stukje verderop bij Winkelcentrum Zuiderhout is die begroeting niet veel anders. Vergelijken leidt tot oordelen, vooral met Vaals nog zo vers in de herinnering.

Volgens de Geweldloze Communicatie hebben oordelen een functie bij het herkennen en erkennen van de onderliggende onvervulde behoeften. Schoonheid is hier zo’n behoefte maar ook de behoefte aan zorg, zorg voor de openbare ruimte, en als ik dieper ga graven ontdek ik er vast nog een aantal. Verbinding, ja hey, die ook, verbinding met mijn eigen stad.

Ik zou graag een ambassadeur van mijn eigen stad willen zijn zoals ik dat van Vaals ben. Vraag me een mooie vakantiebestemming in eigen land en ik vraag je hoeveel redenen je nodig hebt om naar Vaals te gaan en ik geef je ze allemaal, hoeveel redenen je me ook vraagt.

Ik probeer me voor te stellen hoe het voor toeristen is om Oosterhout binnen te rijden. Vanwege de ligging van onder andere de Katjeskelder en camping het Haasje is de wijk Oosterheide voor veel toeristen de eerste kennismaking met de stad Oosterhout. Net als ik zaterdag worden ook deze toeristen van harte welkom geheten door plastic en blik op straat. En dan heb ik het nog niet over de kwaliteit van de groenvoorzieningen.

Net als veel andere steden wil ook Oosterhout meer bezoekers trekken en zo is het plan ontstaan om Oosterhout te profileren als, jawel, Willy Wonkastad. Willy Wonka, Sjakie en de chocoladefabriek, het is nooit mijn kopje thee geweest maar vooruit, laat ik even meegaan in deze gedachte. Willy Wonka heeft een wereldberoemde chocoladefabriek en weet je wat er bovenaan de gebodenlijst staat bij de bereiding van voedingsmiddelen? Hygi├źne! Schoon dus.

Een schone stad, begin daar dan eens mee.

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: , , , , , , ,

Reacties

4 Reacties to “Een vuile thuiskomst”

 1. Daan de tekenaar on juli 8th, 2015 11:31

  Ik moet weer eens wat gaan tekenen voor Oosterhout merk ik ­čśŤ

  Oosterhout mist denk ik het collectieve gevoel, het is een grote stad met veel inwoners, de meesten ergeren zich wel, maar denken dat een ander het maar moet oplossen, niet hun wijk, of straat, in een kleinere gemeente is er makkelijker draagvlak te vinden, zie den hout dat massaal in actie komt. Oosterhouters komen enkel massaal naar het parkfeest en de troep opruimen mag een ander doen.

 2. Peter de Kock on juli 8th, 2015 12:06

  @Daan: Den Hout kicks ass, geweldig vind ik dat. Ik mis in Oosterhout de ambitie om echt werk te maken van schoon en de durf om te experimenteren.

 3. Elly on juli 8th, 2015 11:49

  Ja we kunnen blijven roepen en handelen om de stad schoon te krijgen maar zolang”men” het niet als probleem ziet van hun zelf gebeurt er niets. De mensen die hun best doen om Oosterhout schoner te krijgen zijn top. Nu de rest nog!!

 4. Peter de Kock on juli 8th, 2015 12:07

  @Elly: er is veel ontkenning, alsof het normaal is dat onze straten vol liggen met afval en dat is het niet. We mogen dat niet accepteren, nooit.

Laat je reactie achter!