Soms kent een burgerinitiatief alleen verliezers

Geplaatst op 21 mei, 2015 

Soms kun je een burgerinitiatief beter in een buurgemeente uitvoeren als de aarde voor zo’n initiatief daar wel vruchtbaar is

Waarom zou je tijd en energie in je eigen gemeente verpesten als je er een paar km verderop mooie dingen mee kan doen

Burgerinitiatieven zijn geen ‘gekke Henkie’ projecten en moet je van geen enkele gemeente accepteren dat ze je als zodanig behandelen

Soms kan dat betekenen dat je euthanasie moet plegen op je project omdat dat beter kan zijn dan dat het wordt vermoord.

Waarom ik dit Twitterde? Omdat ik gisteravond de stekker uit een mooi project heb getrokken. Het verhaal hierover begint waar ‘Ik mis de gemeente van een jaar geleden‘ ophoudt.

25 maart tekende ik de onderhoudsovereenkomst met de gemeente om een zogenaamd plantvak, een vak waar heesters werden geruimd om te besparen op de kosten voor groenonderhoud, in eigen beheer te nemen.

Plantvak heesters 1

Het plantvak nog met de heesters

Samen met hoveniersbedrijf Jan van den Heijkant en actieve wijkbewoners zouden we dit plantvak keurig netjes inrichten met allerlei vaste planten voor de bijen. Dat zou allemaal gratis en voor niks gebeuren in ruil voor wat PR diensten.

Dit plantvak was het enige plantvak dat was overgebleven uit een traject met de gemeente dat al in december vorig jaar begon en dat als doel had meerdere van deze plantvakken te gebruiken om er bloemen voor de bijen in te zaaien.  Nadat we daar met een aantal wijkbewoners aardig wat tijd en energie in hadden gestopt werd dat een ‘NEE’ van de gemeente uit angst dat omwonenden erover zouden klagen. Want, zo zei de gemeente, omwonenden vinden die bloemenmengsels maar onkruid.

En zo werd het plantvak waar ik de onderhoudsovereenkomst voor tekende de enige ’trofee’. Hadden we voor dit plantvak niet met een hoveniersbedrijf samen gewerkt maar hadden we dit bijvoorbeeld ook willen inzaaien met een bloemenmengsel, dan was ook dit plantvak waarschijnlijk niet door gegaan.    Echt bevredigend was het op dat moment al niet meer maar het was beter dan niets.

De heesters in het betreffende plantvak werden door de gemeente volgens plan geruimd en daarna gebeurde er een tijdje niks. Het plantvak lag er slecht bij en er staken overal nog stukken van de heesters uit de grond.

Plantvak heesters 2

De heesters zijn verwijderd

Op 19 april vroeg ik de gemeente naar het afwerken van dit plantvak zodat wer er aan de slag konden. Antwoord kwam al enkele dagen later: het plantvak zou eind week 18 / begin week 19 zaaiklaar liggen. Ik zou hierover nog een seintje krijgen.

Week 18 geen seintje.
Week 19 geen seintje.
Week 20 geen seintje.
Week 21 geen seintje, hoewel….

Plantvak heesters 3

De heesters zijn afgevoerd

Afgelopen maandag kreeg ik ineens een brief van de gemeente: het was een bevestiging dat het door mij ondertekende onderhoudscontract van 25 maart was ontvangen en ter behandeling was doorgestuurd naar meneer X en dat ik uiterlijk 1 juli reactie zou ontvangen.

En toen was het ineens helemaal genoeg. Dan wordt alles wat er sinds december rondom dit project is gebeurd een optelsom. Burgerinitiatieven zoals dit project gaan gepaard met een hoop uren, allemaal gratis. Voor al dat gratis wil ik wel wat terug, namelijk dat het leuk is. Een hoop gratis uren stoppen in iets dat helemaal niet leuk meer is…? Hallo, ik ben ‘gekke Henkie’ niet.

En daarom liet ik de gemeente weten: Ik vind het ontzettend jammer te merken dat zo’n mooi project ondanks alle tijd en energie nog steeds op slot zit. Ik ga zo niet verder en trek mij terug als beheerder van dit vak.

Ik kan het niet opbrengen nog langer door te gaan met een project dat een aaneenschakeling van frustratiemomenten is geworden. En het doel dan, het bijenlint? Is dat dan niet belangrijk? Ja, dat is het zeker!

Dat het met het uitrollen van het bijenlint op de plekken waar de heesters verdwijnen niet zo soepel ging, dat was al snel duidelijk.  Als mogelijk alternatief voor deze plekken vroeg ik daarom in februari al aan Thuisvester of we op het braakliggende terrein Warandepoort bloemen mogen inzaaien voor de bijen. Die reageerden enthousiast en met JA.

En daar zijn we nu en aantal weken bezig met het inzaaien van een paar duizend vierkante meters. Een prachtig project waar we alle ruimte en vrijheid hebben die burgerinitiatieven zo leuk maken, een project ook zonder de gemeente.

De gemeente gaat het plantvak nu inzaaien met gras. Dit project kent alleen verliezers, behalve de honden dan want die hebben weer wat extra vierkante schijtmeters.

PS: Volgens de gemeente was de brief die ik afgelopen maandag kreeg een vergissing en is de meneer die me het zaai-klaar seintje zou geven al even met vakantie.

Bewaard onder Mening

Tags: , , , ,

Reacties

9 Reacties to “Soms kent een burgerinitiatief alleen verliezers”

 1. Rob Alberts on mei 21st, 2015 00:54

  Jammer, jammer, jammer ……..

  Ik begrijp je teleurstelling!

  Er zijn ook plekken waar het wel lukt!
  https://www.landschapnoordholland.nl/nieuws/clusius-college-amsterdam-heeft-de-eerste-schoolecoloog-van-nederland

  Vriendelijke groet,

 2. kees-jan on mei 21st, 2015 07:56

  De gemeente Oosterhout maakt met kapot dan je lief is. Jammer dat je de stekker er uit trekt, Peter. Dat is precies wat de gemeente wil. Burgers zijn lastig. Op het gemeentehuis wordt belangrijk werk gedaan. Verstoring daarvan door burgers bent dat in gevaar. De gemeente past daarom veelvuldig de wapens negeren en doodzwijgen toe. Nog wat demotiveren om het af te maken. “En weer verlaat een geschoffeerde klant het pand”.

  Maat het tragische is, Peter, dat je door de stekker er uit te trekken het gelijk van de gemeente bewijst. ‘Zie je wel, van die lastige burgers kun je niet op aan! ‘.

  De aarde bij de buren is altijd vruchtbaarder.

  Ik stuur straks een foto van mijn bloeiende adoptie-heesters. Ter motivatie.

 3. Elly van Mook on mei 21st, 2015 11:54

  Heel triest, en ik snap je teleurstelling erg goed., zeer herkenbaar!

 4. Marleen Hemmer on mei 21st, 2015 15:22

  Peter, echt heel zonde dit. We hebben als gemeente nog een hoop slagen te maken als het gaat om niet in de weg lopen van burgerinitiatieven.

 5. Peter de Kock on mei 21st, 2015 17:56

  @Rob, @Kees-Jan, @Elly, @Marleen: dank voor jullie reacties. Ik ga binnenkort nog een vervolg bloggen over lessons learned en aanbevelingen.

 6. Huub Koch on mei 21st, 2015 18:56

  Blijft goed om je hart te volgen. Een burger is geen speelbal.

 7. Peter de Kock on mei 22nd, 2015 21:03

  @Huub: Precies. Op een gegeven moment kun je je innerlijke protest niet meer negeren en is het gezond een beslissing te nemen en de koers te veranderen.

 8. Daan de tekenaar on mei 22nd, 2015 17:00

  Een gemeente blijft een log bureaucratisch systeem met mensen die vooral geen verantwoordelijkheid durven nemen en alles doorschuiven en blijven afwachten. Daar kan jij niets aan doen anders dan ze maar laten en de rug toe keren om zelf verder te kijken. Wat je dus ook gedaan hebt!

 9. Peter de Kock on mei 22nd, 2015 21:04

  @Daan: Ik weet zeker dat er bij de gemeente ook mensen werken die het zelf ook anders willen. ‘Kantelaars’ of hoe we ze ook willen noemen. Het zou fijn zijn als die van binnenuit de boel ook wat meer doen kraken. En ondertussen is morgen weer een prachtige dag om flink wat bloemen te zaaien maar dan ergens anders.

Laat je reactie achter!