Bouwen in de wijk is contact met de wijk

Geplaatst op 6 maart, 2015 

Soms lees je iets en ben je ineens een paar jaar terug in de tijd.

Het is 2013 en midden in een woonwijk moet een supermarkt worden gebouwd. Moet omdat de inspraakavond van de gemeente weinig tot de verbeelding overlaat. Die inspraak is er alleen voor de vorm want die supermarkt gaat er gewoon komen zo blijkt als zelfs een woordvoerder van de gemeente laat weten de concurrentie goed is voor de twee ander supermarkten die er al zijn binnen een straal van 50m.

Tijdens een bijeenkomst met de gemeente en de aannemers die de klus gaan uitvoeren vraag ik de omwonenden bijvoorbeeld via social media op de hoogte te houden van de geplande bouwactiviteiten zodat we weten waar we aan toe zijn en we kunnen anticiperen.

Gemeente en aannemers: zover zijn wij nog niet. Geen probleem zeg ik, dan help ik jullie erbij.

Het gratis aanbod word geweigerd en niet veel later trekken de aannemers zoals een leger dat doet de wijk binnen om daar voor een half jaar bezit van te nemen.

De systeemwereld van organisaties en bedrijven is ingericht om onpersoonlijk te zijn omdat efficiency voorop staat.  Zet zoiets midden in de leefwereld die een wijk is en dan wordt communicatie voor de systemwereld een pain in the ass dus hop: contact met de omgeving minimaal en het binnen de gestelde termijn en kosten opleveren maximaal.

Arnhem onderzoekt ‘plicht’ tot informeren buurt over bouwprojecten is wat ik las en waarmee ik versterkt met de kennis en ervaring van nu terugkijk op wat er in 2013 is gebeurd. Ik kan het nog steeds niet geloven dat de gemeente en aannemers toen zo’n enorme kans lieten liggen.

Hoewel? Als ik het bekijk vanuit de kloof tussen systeemwereld en leefwereld dan begin ik het te begrijpen en het is precies op dit punt waar onze hele samenleving aan het veranderen is: alles wordt weer menselijker. Het werd tijd. Applaus voor Arnhem.

Bewaard onder Mening

Tags: , , , , ,

Reacties

2 Reacties to “Bouwen in de wijk is contact met de wijk”

  1. Elly on maart 6th, 2015 22:26

    Peter, niet al te negatief. We kennen Oosterhout ook projecten die in Co productie zijn verwezenlijkt

  2. Peter de Kock on maart 7th, 2015 00:20

    @Elly: wat er toen is gebeurd en hoe het is gebeurd was zwaar kloten. Mooier kan ik het helaas echt niet maken. Ik zie nu met de plannen voor de Hildebrandlaan wel progressie en tegelijertijd ook weer die terughoudendheid social media in te zetten. Dan gaat het alweer over de communicatie afdeling die daarover gaat. Dan zeg ik: laat dat aan de betrokkenen van de gemeente over, geef die meer ruimte.

Laat je reactie achter!