Begin nooit een wijkblog

Geplaatst op 20 februari, 2015 

Karin Ramaker schreef er mooie woorden over in ‘Bloggen en burgerjournalistiek?’.

Ook Michael Minneboo schreef er mooie woorden over in: In Amsterdam droom ik van New York.

Twee pleidooien om te bloggen over je eigen omgeving: over je eigen wijk of stad. En toch zeg ik: weersta de verleiding om te gaan wijk- of stadsbloggen, doe het vooral niet!

Zelf ben ik eind 2013 met een wijkblog begonnen, daartoe aangemoedigd door, jawel, Michael Minneboo en nog zo’n fanatieke en eigenzinnige blogger Edwin Mijnsbergen.

Als je met een wijkblog begint ga je anders naar je eigen wijk kijken. Je ziet mooie dingen die je vroeger niet zag. Je ziet ook minder mooie dingen waar je vroeger niet zo bij stil stond en waar je ineens wat aan wilt veranderen. En dat ga je ook doen….

Blogje na blogje na blogje gebeurt er iets met je. Eerst onopgemerkt en als je het eenmaal ziet is het te laat: je bent door het wijkbloggen verliefd geworden op je eigen wijk. En liefde doet rare dingen met je, dat weet iedereen.

Nooit kun je meer ergens onverschillig aan voorbijgaan: je wordt blij en geniet daar enorm van of je wordt boos of verdrietig en gaat iets ondernemen. En dan ga je daarover bloggen en word je nog blijer en geniet je nog meer van de mooie dingen in je wijk en je komt nog meer in actie voor de dingen die er in je wijk werkelijk toe doen.

Hadden Michael en Edwin me maar net zo gewaarschuwd zoals ik jou nu waarschuw.

Goed weekend allemaal.

Bewaard onder Mening

Tags: , , ,

Reacties

5 Reacties to “Begin nooit een wijkblog”

 1. ÀLice on februari 21st, 2015 04:37

  Als we ons in onze woonwijk verdiepen zien we dingen die we eerst voorbij raasden in onze haast. Stilstaan bij,geeft betrokkenheid.

 2. Elly on februari 21st, 2015 10:51

  Ook zonder bloggen kun je helemaal op gaan in je wijk en alles willen zien om zaken te verfraaien en minder mooie zaken snel veranderen! 🙂

 3. Peter de Kock on februari 21st, 2015 12:48

  @Elly: Zeker en da’s maar goed ook. Er lopen meerdere wegen naar Rome en ook naar hart voor je wijk.

  @Alice: Misschien is dat wel waarom bloggen voor mij impact heeft: het is een vorm van stilstaan bij een gebeurtenis of een idee.

 4. Michael Minneboo on februari 25th, 2015 18:11

  Mooi gezegd, Peter. Grappig dat het twee kanten op werkt: Linda en ik liepen van de week door Westerpark en begonnen wat verdwaalde blikjes en plastic flessen op te rapen. Gewoon omdat ze daar liggen en ik niet wil dat ze in het water terechtkomen. En die houding kreeg ik weer door jouw enthousiasme over je wijk. Er zijn een hoop dingen waar we op individueel niveau niet veel aan kunnen doen: die vervelende politici in Den Haag bijvoorbeeld en het grote graaien. Maar we kunnen kleine verschillen maken door onze eigen straat schoon te houden. Dat heb jij mij geleerd. 🙂

 5. Peter de Kock on februari 25th, 2015 23:17

  @Michael: dan was mijn blog duidelijk niet op volle kracht. Wat er nog bij hoort is ook: begin nooit met blikjes en flesjes op te rapen 🙂 Het is waar wat je zegt: het begint bij je zelf, in je eigen straat.

Laat je reactie achter!