Een kaarsje voor Marshall Rosenberg

Geplaatst op 12 februari, 2015 

Gisteren kreeg ik het bericht op dat Marshall Rosenberg afgelopen zaterdag was overleden.

Marshall Rosenberg is de grondlegger van het model van Geweldloze Communicatie, een manier van communiceren, misschien wel een manier van leven, waar ik een dikke tien jaar geleden mee in aanraking ben gekomen.

Ik volgde de ene training na de andere en wilde er alles van weten. Dat wat nog het gemakkelijkste gedeelte. Er daarna in het dagelijks leven mee aan de slag gaan, mijn god, wat dat dat vaak frustrerend. En niet alleen voor mij, ook voor degenen met wie ik ineens zonodig volgens ‘het boekje’ wilde communiceren. Ik zal je dit openbaren: als je pas een training geweldloze communicatie hebt gevolgd word je eerst een tijdje onuitstaanbaar.

Maar terug naar Marshall. In mijn top tien van belangrijke dingen die ik in mijn leven heb geleerd staan er een aantal die ik heb geleerd dankzij hem zoals deze: dat er zoiets bestaat als behoeften en dat gevoelens een functie hebben bij het signaleren van bevredigde en onbevredigde behoeften.

Nu ik het schrijf klinkt het zo simpel en voor de hand liggend. Op het moment dat ik me realiseerde wat dit betekende werd ik boos en blij tegelijk. Boos omdat zoiets wezenlijks me nooit eerder geleerd was. Wat doen we al die jaren op school als we de dingen die er echt toe doen niet leren? En blij omdat het mijn leven kon veranderen (wat het ook heeft gedaan).

Hoewel ik al geruime tijd niet meer over Geweldloze Communicatie blog en ik me er ook wel eens cynisch over heb uitgelaten, raakt de dood van Marshall me wel. Ik heb echt veel aan hem te danken.

Kaarsje voor jou Marshall.

Bewaard onder Communicatie, Persoonlijk

Tags: ,

Reacties

4 Reacties to “Een kaarsje voor Marshall Rosenberg”

 1. Daan de tekenaar on februari 13th, 2015 15:07

  Hopenlijk is hij nu geweldloos aan het communiceren met zijn voorbeelden, Ghandi en King šŸ™‚

 2. Peter de Kock on februari 13th, 2015 21:36

  @Daan: Zou zomaar kunnen. Marshall heeft bijzonder veel betekend voor een heleboel mensen overal ter wereld. We gaan hem missen

 3. Michael Minneboo on februari 14th, 2015 11:07

  In ieder geval heeft Marshall iets nuttigs gedaan met zijn leven, zo te lezen. Dat is op zich al bijzonder. En mooi dat je even stilstaat bij het overlijden van iemand wiens ideeƫn je leven verrijkt hebben.

 4. Peter de Kock on februari 14th, 2015 11:19

  @Michael: Wie op het web gaat zoeken naar ‘geweldloze communicatie’ of ‘non violent communication’ ziet een universum op zichzelf voorbij trekken zoveel mensen zijn er mee bezig.

Laat je reactie achter!