Met die liefde moet je wel wat doen

Geplaatst op 23 januari, 2015 

Afgelopen vrijdag mocht ik tijdens de nieuwjaarsreceptie van Groen Links in Oosterhout een groen lintje plus oorkonde in ontvangst nemen. Niet omdat ik lid ben van Groen Links of ook maar enige politieke ambitie heb maar, zoals ik het zie, omdat Groen Links graag waardering wil uiten voor wat onze wijk Oosterheide afgelopen jaar in beweging heeft gebracht.

Diezelfde vrijdag, ’s morgens tijdens het hardlopen, bedacht ik een dankwoord. Hier een fragment daarvan:

Het tegenovergestelde van liefde is niet haat maar onverschilligheid. Wij mensen zijn onuitputtelijke en oneindige bronnen van liefde, niemand uitgezonderd. Maar met die liefde moet je wel wat doen….

Gelukkig kent ons dagelijks leven een overvloed aan uitnodigingen om iets met die liefde te doen. Als voorbeeld iets dat letterlijk en figuurlijk voor het oprapen ligt: zwerfafval. Behalve een probleem van ongekende proporties, zijn al die plastic flesjes en blikjes op straat ook een uitnodiging om iets te gaan doen.

Probeer het maar eens uit en ruim eens een maand lang elke dag één stukje zwerfafval op, één stukje, meer is niet nodig. En ontdek, ervaar en voel hoe het je verandert tot in het diepste van je wezen. Dat is de liefde die aan het werk is.

Je kunt aan dat proces nog een katalysator toedienen met behulp van een verhaal. Mijn verhaal is een wijk waar mensen samen eigenaarschap uitoefenen over hun eigen wijk en dat in die wijk overvloed stroomt naar waar gebrek, schaarste en behoefte is.

Maak je verhaal groot want andere mensen doen graag mee aan iets groots. Vertel je verhaal zo vaak je maar kunt, niet met de bedoeling anderen te overtuigen maar omdat je elke keer als je je verhaal vertelt, je er zelf een stukje meer in gaat geloven.

Maar let op: er kunnen bijwerkingen optreden. Zo is het mogelijk dat je je uiterste best doet zover mogelijk uit de buurt van de politiek te blijven en dat je ineens op een nieuwjaarsreceptie van Groen Links staat of (gebeurde ter plekke) een arm van een wethouder van de SP om je heen krijgt…

Op 31 januari gaan we weer zwerfafval opruimen. Als je zin hebt: doe met ons mee. En als het je na afloop niets heeft gedaan, zeg het me dan: Peter, je verhaal is bullshit. Als het je wel wat heeft gedaan, zeg het me dan ook want dat helpt mij weer om in mijn eigen verzinsels te geloven.

Dank jullie wel voor de uitnodiging, de erkenning en de aanmoediging…..

Voor wie er bij was: de tekst zoals ik die heb uitgesproken kan best iets anders zijn geweest. Ik heb deze namelijk nooit opgeschreven.

Lees ook: Oorkonde voor de wijk

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: , , , ,

Reacties

6 Reacties to “Met die liefde moet je wel wat doen”

 1. Huub Koch on januari 26th, 2015 22:00

  Toch mooi Peter, waardering voor de inzet van jou en je buurtgenoten. Chapeau!

 2. Peter de Kock on januari 27th, 2015 17:51

  @Huub: dank je wel. Ben ook blij met dit mooie gebaar voor iedereen die in de wijk toch een beetje geschiedenis heeft geschreven. Of beter gezegd: het pad naar een mooie toekomst heeft voorbereid…

 3. Trudie on februari 19th, 2015 13:35

  Mmmmm, moet elke morgen met de hond in het bos kiezen of ik dat papiertje/blikje/sigarettenpakje nou meeneem en de hele tijd in mn hand ga houden of niet. Soms doe ik het wel, soms niet. Maar word van beide sjaggerijnig! Tip?
  Grt
  Trudie

 4. Peter de Kock on februari 19th, 2015 18:36

  @Trudie: Ik herken wat je schrijft, ik heb precies hetzelfde als ik ga hardlopen in het bos. Wat ik dan meestal doe is alles laten liggen en pas als ik in de buurt van een afvalbak kom zwerfafval oppakken en dat in die afvalbak gooien. Als ik een paar keer dezelfde route loop weet ik precies waar die bakken staan en vanaf welk punt ik naar afval kan speuren. Heb je hier wat aan? Groetjes, Peter.

 5. Trudie on februari 19th, 2015 19:27

  ja dat is wel een goeie, maar bij ons in het bos staan geen afvalbakken meer omdat ze die soms in de fik steken. Je moet het echt meenemen. Ik moet iets met mn eigen ergernis geloof ik……:((
  Grt Trudie

 6. Peter de Kock on februari 19th, 2015 20:30

  @Trudie: Ergernis is een goede motor om in actie te komen (was / is het voor mij althans). Ik ken ook zwerfavalopruimers die, als ze het spul niet in een afvalbak kwijt kunnen, ervoor kiezen het extra zichtbaar te maken. Bijvoorbeeld door het uit de bosjes en struiken te halen en het midden op de stoep te leggen of op een fietspad of op straat. Of ze hangen het op aan een stuk draad. Of misschien wil dat afval dat je het meeneemt en er thuis kunst van maakt. Groet, Peter.

Laat je reactie achter!