Toeval kun je een handje helpen

Geplaatst op 18 mei, 2014 

Ze is zes jaar en zit hier op de Ontdekking in de klas bij juffrouw Anneleen.

Over twintig jaar zal ze op een dag vragen: papa vertel nog eens over Oosterheide. Alweer zeg ik dan, dat verhaal heb ik je al zo vaak verteld maar vooruit…

Weet je, zeg ik, vroeger lag Oosterheide te slapen. Ik ook. We dachten dat de gemeente en de politiek er wel voor zou zorgen dat het ons goed ging hier. Maar hoe goed de gemeente en politici hun best ook deden, het was nooit genoeg voor ons. Er werd dan ook veel geklaagd en gemopperd. Door mij ook. We waren boos en gefrustreerd.

Maar mijn god wat hebben we ons in die tijd vergist.

Ergens eind 2013, jij zat toen nog op de Ontdekking bij juffrouw Anneleen, begon dat langzaam te veranderen. Een klein groepje mensen uit de wijk begon zwerfafval op te ruimen. Zwerfafval papa? Ja, zwerfafval. Kun je je nog herinneren dat er vroeger op straat overal lege blikjes, plastic flesjes en verpakkingsafval lag? Mensen gooiden dat vroeger op straat.

Maar goed, daar werd in het begin vreemd tegenaan gekeken. Zo van: het afval van een ander opruimen, dat doe je toch niet? Maar deze mensen deden dat wel

En ze vonden het zo leuk zelf iets voor de buurt te kunnen doen, dat ze ook een bloemenveld gingen aanleggen voor de bijen. De bijen hadden het toen zwaar en hadden er heel veel steun van dat mensen zelf in actie kwamen door bloemen te zaaien voor de bijen. Ineens ontstonden overal in Oosterheide bloemenveldjes voor de bijen want steeds meer mensen gingen meedoen.

En toen, op 17 mei 2014, gebeurde het dat mensen uit de wijk met steun van grote en kleine bedrijven en van de gemeente, bij jou op school een grote buurtmoestuin gingen aanleggen. Het project was een paar maatjes te groot voor de mensen uit de wijk maar dankzij die steun is het toen gelukt. Herinner je die dag nog? Het was een feestdag in Oosterheide.

Wat er daarna gebeurde was toeval op toeval op toeval. Maar toeval kun je een beetje helpen door het uit te nodigen. Bijvoorbeeld door te dromen en tegelijkertijd de handen uit de mouwen te steken. En dat deden steeds meer mensen.

Men begon elkaar weer te kennen en daardoor gebeurde er iets nog veel mooiers. Overvloed ging weer stromen naar mensen die in schaarste leefden. Omdat mensen elkaar kenden hadden ze veel meer voor elkaar over. Als iemand ergens gebrek aan had, aan geld of aan gezelschap of hulp bij de huishouding, was er altijd wel iemand die daar overvloed aan had en die ging helpen. En zo kreeg iedereen het goed en de mensen werden er gelukkiger van.

En zo is het gekomen dat Oosterheide de dag vandaag die speciale plek is waar mensen graag wonen, werken en spelen, waar jong en oud, waar mensen uit allerlei culturen, zo heerlijk SAMEN LEVEN

Enorm bedankt allemaal voor jullie bijdrage hieraan.

Vandaag wordt Oosterheide een stukje van jullie een stukje van Oosterheide.

Deze tekst is, met enkele kleine aanpassingen, de tekst die ik heb gebruikt om de ledenraadsleden van Rabobank Amerstreek welkom te heten en te bedanken voor hun bijdrage aan het tot stand brengen van een buurtmoestuin. Meer over dit project lees je op de wijkblog via de tag buurtmoestuin

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: , , , , , , ,

Reacties

13 Reacties to “Toeval kun je een handje helpen”

 1. Ingrid Greitemann on mei 18th, 2014 08:54

  Ik heb het geloof ik al 100 keer gezegd maar doe het nog een keer: Wat heb je het geweldig gedaan!!! #supertrots!

 2. Peter de Kock on mei 18th, 2014 12:03

  @Ingrid: het blijft 100x fijn om te horen hoor.

 3. Elly Schets on mei 18th, 2014 11:33

  Ook ik heb het stukje met veel plezier gelezen. Ik hoop dat de buurtmoestuin in alle veiligheid mag groeien en bloeien en dat de Oosterheidenaren hier een mooi voorbeeld van samenwerking in gaan zien en met veel plezier hun steentje hieraan bij gaan dragen.

 4. Peter de Kock on mei 18th, 2014 12:02

  @Elly: dank je wel. Mocht je in de buurt wonen: met wat water zouden de plantjes zeer geholpen zijn. Ik kom vandaag ook met een gieter. Dat is niet veel maar elk gietertje helpt, al is het maar genoeg voor een paar plantjes.

 5. Ingrid on mei 18th, 2014 12:28

  Dan komen er vast nog wel complimenten bij! xxx

 6. Michael Minneboo on mei 18th, 2014 19:03

  Het klinkt als een mooi sprookje dat je daar aan je dochter vertelt, Peter. Hopelijk leeft iedereen nog lang en gelukkig in Oosterheide.

 7. Peter de Kock on mei 18th, 2014 21:30

  @Michael: statistisch gezien maken we serieuze kans dit zelf mee te maken, we zullen dus zien.

 8. Daan de tekenaar on mei 19th, 2014 12:14

  Inspirerend, jammer dat ik niet ook in Oosterheide woon, aan de andere kant ook gelukkig, dan kan ik die inspiratie projecteren op mijn eigen buurt!

 9. Peter de Kock on mei 19th, 2014 17:24

  @Daan: dat is ook de bedoeling, copy / paste 🙂

 10. Elly van Mook on mei 24th, 2014 09:50

  Peter voor je het nog niet wist je hebt inderdaad Oosterheide wakker gekregen, en je virus verspreid over de rest van Oosterhout. Dank daarvoor. Namens vele Oosterhouters.

 11. Peter de Kock on mei 24th, 2014 11:41

  @Elly: dank je wel! Nu ik je woorden lees besef ik ook dat het andersom ook heeft gewerkt, dat Oosterheide mij wakker heeft gekregen. Aanleiding was iritatie alom en dat is achteraf een goede motor gebleken om zelf wat te gaan doen.

 12. marleen hemmer on juni 21st, 2014 16:05

  wow! Onwijs lief stuk!

 13. Peter de Kock on juni 21st, 2014 19:46

  @Marleen: Dank je wel. Het hoorde bij een heel bijzondere dag.

Laat je reactie achter!