Het heeft geen zin want morgen ligt er weer afval

Geplaatst op 7 april, 2014 

Die discussie over zwerfafval, of het wel zin heeft zwerfafval op te ruimen omdat het er morgen weer ligt.

Ik stofzuig elke week in de wetenschap dat het een week later weer nodig is. Omdat ik in een schoon huis wil wonen.

Ik douche elke dag in de wetenschap dat het de volgende dag weer nodig is. Omdat ik schoon en fris wil zijn.

Ik eet en drink meerdere keren per dag in de wetenschap dat dit de volgende dag weer nodig is. Omdat ik gezond en vitaal wil zijn.

Volgende week ligt er weer stof. Klopt. Morgen ben ik weer vuil. Klopt. Straks heb ik weer honger en dorst. Klopt. Maar dat zijn geen redenen om maar niet te stofzuigen, douchen, eten en drinkt.

Vandaag ruim ik zwerfafval op omdat ik een schone leefomgeving wil en graag gezond voedsel eet zonder plastic erin en dat ook komende generaties toewens. En dat er morgen weer afval ligt is geen reden om het dan maar te laten liggen. Pak het op.

Lees ook:

Bewaard onder Mening

Tags:

Reacties

4 Reacties to “Het heeft geen zin want morgen ligt er weer afval”

 1. Jooper on april 10th, 2014 21:37

  Helemaal mee eens! Als jij wat vuil opraapt, overmorgen je buurman en over een week een willekeurige voorbijganger heb je toch een week lang een schone straat. En misschien ziet uiteindelijk de vervuiler zelf dan ook een keer het licht. Als je alles negatief benadert en elk idee afbrandt wordt het nooit beter…

 2. Peter de Kock on april 10th, 2014 23:29

  @Jooper: kom hier in de wijk wonen, die mindset kunnen we hier goed gebruiken! Over een idee afbranden gesproken, deze al eens gezien:

  ?

 3. Petra on april 12th, 2014 13:22

  Sinds jij erover schrijft, ben ik me er nog meer bewust van en laat ik niks meer liggen wat voor mijn deur ‘gewaaid’ is. Ik kijk er niet meer overheen. Dus bewust of onbewust ‘besmet’ je iedereen – we kunnen onze ogen niet meer sluiten, het wordt een bewuste keuze: laten liggen of oprapen.

 4. Peter de Kock on april 12th, 2014 14:04

  @Petra: Dat is goed nieuws want als het ‘besmettelijk’ is duidt dit erop dat het proces wat Malcolm Gladwell in zijn boek The Tipping Point beschrijft aan de gang is en krijgt het opruimen van afval een epidemisch karakter. En dan kan Nederland zomaar ineens schoon zijn. Bedankt dat je meedoet. Je erkenning deel ik graag met de mensen die mij inspireerden: Anne van Dalen (ik vond haar via jou) en Peter Smith.

Laat je reactie achter!