Participatie is voor kleuters

Geplaatst op 15 januari, 2014 

Met een wijkblog en allerlei sociale activiteiten in de wijk ben je tegenwoordig al gauw een soort van ‘knuffelburger’ want zo heeft de gemeente het graag, dat je in de wijk van alles zelf onderneemt. Gemeenten krijgen minder geld maar meer taken en als sociaal ondernemende burger kom je daardoor tegenwoordig al snel in aanmerking voor een standbeeld.

En of een standbeeld nog niet genoeg is: als sociaal ondernemende burger kun je rekenen op de gemeente want ook die participeert tegenwoordig en neemt graag deel aan de sociale processen die je al burger in je eigen wijk initieert. En dat doet de gemeente ook nog eens op basis van gelijkwaardigheid want ze staan niet langer boven de burger maar ernaast.

Allemaal hartstikke leuk. Maar om te voorkomen dat ik als ‘knuffelburger’ wordt doodgeknuffeld even een kritische noot.

Sociaal ondernemende burgers, een participerende gemeente…. het is allemaal prima zolang het op het niveau is van stoepjes schoonvegen, boodschappen doen voor mensen die ziek zijn en op de koffie gaan bij eenzame ouderen, dat soort werk.

Nuttig en dankbaar werk allemaal maar het punt is dit: terwijl we in de wijk met dit soort sociale activiteiten bezig zijn, worden er tegelijkertijd op het gemeentehuis beslissingen genomen over enorme investeringen en, om die investeringen te kunnen doen, over enorme bezuinigingen.

Kijk, en dat is waar ik als sociaal ondernemende burger wil participeren: in die besluitvorming over die enorme investeringen en bezuinigingen. Het is daar waar ik wil dat de gemeente zegt: we gaan hier samen met de burgers over beslissen op basis van gelijkwaardigheid want wij staan niet boven de partijen maar ernaast.

Maar op zo’n moment bestaat participatie niet. Participatie is voor kleuters, dat houdt de burgers lekker bezig zodat de gemeente zich ondertussen kan bezig houden met het ‘echte’ werk.

Leestip: Noordwijkse burgers krijgen het voor het zeggen

Bewaard onder Mening

Tags: , , , , , , ,

Reacties

10 Reacties to “Participatie is voor kleuters”

 1. Petra on januari 15th, 2014 22:38

  Dat komt nog wel. Gewoon rustig doorgaan…

 2. Peter de Kock on januari 16th, 2014 21:41

  @Petra: ik las net nog een ander artikel over de plannen in Noordwijk. Het gaat op dit moment bijzonder hard. Misschien stemmen we dit jaar wel voor het laatst voor de gemeenteraad en zijn we binnen vier jaar die raad zelf.

 3. Elles on januari 16th, 2014 12:14

  laten we er een burgerinitiatief van maken.

 4. Peter de Kock on januari 16th, 2014 20:12

  @Elles: de revolutie hier naar toe is al in volle gang, dat is wat ik denk.

 5. Petra on januari 16th, 2014 22:21

  De ‘revolutie’ ofwel ‘re-love-utie’ is onzichtbaar, omdat ie zich heel rustig maar krachtig van binnenuit, in de mensen, in de samenleving voltrekt. We kunnen het niet verwachten van het systeem, van de politiek, van de media, die volgen…. uiteindelijk. Maar de verandering komt niet daarvandaan. Niet van bovenaf, niet van buitenaf, dat zou niet kloppen!

 6. Peter de Kock on januari 17th, 2014 10:07

  @Petra: Ja, het komt zeker van binnenuit, van de mensen. Zoals ik het zie en ervaar is het niet zo dat we de veranderingen pas te zien krijgen in onze realiteit als het innerlijke proces helemaal klaar is. Elk stapje in het innerlijke proces manifesteert zich, naar mijn idee, meteen in de realiteit en dat kunnen we zien. En er valt al volop te zien.

 7. Daan on januari 17th, 2014 12:06

  tweede poging: Dat is de schijn van de democratie, we hebben volksvertegenwoordigers gekozen, maar deze staan vaak te ver van het volk af, te ver van de maatschappij, leven in hun eigen wereldje van politieke spelletjes en regeltjes.

  Het kan makkelijk zonder, in Utrecht is vanuit de wijk een complete mega moskee gebouwd omdat daar behoefte aan was, de gemeente heeft enkel hoeven toezeggen dat het kon, al het geld, alles wat geregeld moest worden is vanuit de wijk gekomen.

  De participatie maatschappij is er een die zaagt aan de stoelpoten van de huidige vorm van democratie, die knaagt als caries aan de ivoren torens van de volksvertegenwoordigers.

  Een wijkblog, een wijkmoskee, allerlei initiatieven die ervoor zorgen dat de maatschappij zichzelf serieuzer gaat nemen en de afhankelijkheid van de gemeente en het rijk steeds meer loslaat.

  Was ik eerst wat sceptisch tegenover het afschuiven van verantwoordelijkheden van de regering zie ik nu toch ook voordelen en kansen voor een verschuiving en een werkelijke democratisering van de maatschappij. Van volksvertegenwoordigers naar volksondersteuners.

 8. Peter de Kock on januari 17th, 2014 14:41

  @Daan: bedankt voor het volhouden. Zoals ik het zie is articipatie maatschappij alleen maar het woord dat vorig jaar om politieke redenen is gelanceerd. Ook zonder dit woord is het proces zoals jij daar voorbeelden van noemt, alive and kicking. De straat, de buurt, de wijk, de stad en het land is weer van wie er woont, niet van wie er gekozen is. Zoals ik @Petra schreef: misschien hebben we dit jaar voor het laatst gemeenteraadsverkiezingen. Ik zou er niet raar van staan te kijken. Iets voor jou, wijkblogje Utrecht? Nadat je van Daan Dan bent geworden natuurlijk 🙂

 9. Daan on januari 20th, 2014 11:09

  @Peter: een eigen wijkblog opzetten.. graag, maar waar haal ik de tijd vandaan? Misschien inderdaad na mijn derde Dan dan 🙂

 10. Peter de Kock on januari 20th, 2014 17:15

  @Daan: Staat genoteerd 🙂

Laat je reactie achter!