Onze cultuurarme cultuur
Geplaatst op 11 juli, 2013
Vorige week aan zee las ik ‘Inferno’ van Dan Brown, een enorm spannend verhaal dat zich afspeelt in Florence en in Venetië.
Dan Brown weet de unieke kunstschatten die deze twee steden zijn helemaal tot leven te wekken. Waar je ook zit, staat of ligt terwijl je zijn boek leest: je BENT in Florence en je BENT in Venetië.
Veel kunst waarvoor we graag lange reizen maken of uren in de rij staan te wachten, is honderden jaren geleden gemaakt. Welke kunst maken we nu waarvoor mensen over honderden jaren graag lange reizen maken of uren in de rij willen staan?
Dit is wat ik denk: als Michelangelo en Leonardo Da Vinci nu zouden leven, zou niemand ze kennen. Niet omdat het geen goede kunstenaars zijn, integendeel, maar omdat we in een cultuurarme cultuur leven.
Reacties
10 Reacties to “Onze cultuurarme cultuur”
Laat je reactie achter!
Zou niemand ze kennen? Wel als ze een populair Twitter-account zouden hebben of bij DWDD besproken worden. Anders inderdaad waarschijnlijk niet. 🙂
@Michael: Ah zo, en dat we dan die tweets van de heren inlijsten en in het museum hangen en dat mensen daar dan over een paar honderd jaar van heinde en ver naar komen kijken, bedoel je dat? 🙂
@Peter: Dat zou wat zijn, Peter! 🙂 Als twitter ooit kunst wordt… Hoewel, sommige twitteraars (en nee ik ga geen namen noemen) denken dat iedere tweet van ze goud waard is…
@Michaek: Oeps, betrapt. Hoe weet jij dat ik al mijn tweets inlijst? 🙂
@Peter: Ik zag er laatst een paar hangen in het Stedelijk Museum 🙂
@Michael: Dat verklaart meteen die lange rijen 🙂
Er zijn tegenwoordig ook veel meer alternatieven die de aandacht van het oog opeisen. Maar niettemin is de kans inderdaad groot dat dergelijke genieën onopgemerkt blijven in deze tijd.
@Arnoud: Misschien zijn de inspanningen op het gebied van kunst en cultuur verschoven naar die op het gebied van wetenschap en techniek. Daar wordt wel volop aan de weg getimmerd. Dat er in onze cultuur een onbelans is, lijkt me wel duidelijk. Zal wel met geld te maken hebben.
Kunst en cultuur zijn vervangen door vluchtigere media en uitingen, we consumeren kunst steeds meer
ook hekelen we steeds meer de instanties die vroeger het geld uitgaven aan de grotere kunstenaars, de kerk, de banken, daar waar het geld zit, deze zijn daarmee op hun vingers getikt maar bezuinigen daar ook in eigen belang op, in eigen zak is leuker dan op het plafond van het kantoor of kapel. Deze zullen dus minder snel groots uitpakken.
@Daan: Ik was vorige week een paar keer in Aken. Als je ziet hoeveel mensen daar komen genieten van al het moois dat die stad biedt, dan verdient cultuur echt meer dan het nu krijgt.