Als ik vals speel, speel ik beter

Geplaatst op 11 juni, 2013 

Wat doen de meeste muzikanten als eerste als ze hun instrument pakken? Stemmen.

Ik niet. Ik pak mijn gitaar en begin er meteen een paar minuten op te rammen. Ongestemd en vals speel ik beter.

Hoe dat komt? Kwestie van mezelf een beetje voor de gek houden. Als ik niet stem mag wat ik speel van mezelf slecht en beroerd kinken want ik heb er een goed excuus voor: mijn gitaar is immers niet gestemd. En omdat wat ik speel slecht en beroerd mag klinken, voel ik me vrijer en speel ik beter. In die eerste minuten ontstaan meestal nieuwe riffs.

Sommige muzikanten hebben er drank en/of drugs voor nodig om zich zo vrij te voelen maar het kan dus veel goedkoper en gezonder.

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: ,

Reacties

6 Reacties to “Als ik vals speel, speel ik beter”

 1. Daan on juni 12th, 2013 09:47

  Heb ooit eens gespeeld op een gitaar die twee snaren miste, heerlijk was dat om los te gaan en een weg te vinden tussen de beperkingen die het missen van die twee snaren met zich meebracht

 2. Peter de Kock on juni 12th, 2013 10:10

  @Daan: Er zijn er meer die dat doen. Ik geloof dat Max Cavalera (Soulfly, ex-Sepultura) ook op deze manierz’n gitaar teistert. Het wachten is op een pianist die alle zwarte toetsen eraf sloopt 🙂

 3. Daan on juni 12th, 2013 12:30

  Ik dacht dat ik er laatst ook een blog over had gelezen, dacht dat het iets van Eno was, waarschijnlijk van Marco, maar kan het niet meer terug vinden. Mijn geest mist ook af en toe wat snaren merk ik 🙂

 4. Peter de Kock on juni 12th, 2013 16:29

  @Daan: nog eentje, de zanger/bassist van Morphine, speelde bas met twee snaren.

 5. Michel ten Hoove on juni 12th, 2013 23:27

  Verfrissende aanpak. Kan me goed voorstellen dat dit bevrijdend werkt. Is beetje vergelijkbaar met schrijftip voor schrijvers die vastlopen;gewoon lukraak voor je uit schrijven. Zonder op het correcte van zinsbouw en structuur te letten. Zonder rekening te houden met interpunctie. Werkt ook prima.

 6. Peter de Kock on juni 13th, 2013 19:51

  @Michel: precies. Onder de radar van het reptielenbrein blijven. Stealth-style.

Laat je reactie achter!