Van graaien naar delen

Geplaatst op 21 mei, 2013 

Een paar weken geleden was ik een ochtendje te gast in groep één van een basisschool. Ik mocht meedoen met ‘thematisch werken’ en was ingedeeld in de restauranthoek.

Restaurantje spelen dus. ‘Ik speel de kok wel’ zeg ik en verwacht dat de kinderen de overgebleven rollen van ober en klanten onderling verdelen.

Maar zo werkt dat niet met vier- en vijfjarigen. Niemand eigent zich een rol toe, dat gaat allemaal in overleg. Wie heeft er al kok gespeeld en wie nog niet? Wie was de vorig keer klant en wie wil dat nu zijn? Wie wil de ober zijn?

Als na afstemming is vastgesteld dat ik de rol van klant speel, zeg ik: ‘OK, laten we meteen beginnen’.

Maar zo werkt dat niet met vier- en vijfjarigen. Er wordt eerst afgestemd over de verhaallijn van het rollenspel.

Na een rollenspel dat zowel serieus als hilarisch is, ben ik vol vertrouwen over de toekomst. Ik denk niet dat het mijn generatie is die het verschil gaat maken, die voor de omslag gaat zorgen van een wereld van graaien naar een wereld van delen. Nee, het is de generatie die na ons komt.

Bewaard onder vaderschap

Tags: , , ,

Reacties

11 Reacties to “Van graaien naar delen”

 1. Sonja Broekhuizen on mei 21st, 2013 10:13

  wat een mooi inzicht! En dat voor een ouwe… 😉

 2. Marco Raaphorst on mei 21st, 2013 11:42

  onze generatie ook Peter.

  the fucking evil scumbags pleuren gewoon om of gaan lekker op een eiland zitten.

 3. Peter de Kock on mei 21st, 2013 21:02

  @Sonja: Dank je wel. Er zat nog een heel leuk moment in het rollenspel. Toen we in het restaurant moesten afrekenen, was onze portemonnee zogenaamd leeg. Het kind dat de ober speelde en wilde afrekenen maakte er geen enkel woord aan vuil maar liep naar de keuken, pakte daar de speelgoedtelefoon en belde de politie. Geweldig.

  @Marco: We doen wel volop mee maar als ik aan die kinderen terugdenk: WOW.

 4. Marco Raaphorst on mei 21st, 2013 21:52

  cool man. power van die kids 🙂

 5. Peter de Kock on mei 22nd, 2013 10:11

  @Marco: nou en of, die weten precies wat ze willen, hoe en wanneer.

 6. Bert on mei 22nd, 2013 10:19

  Heel herkenbaar, Peter! Ik hoorde laatst nog een mooie. De kinderen konden het niet eens worden over de verhaallijn en hadden het volgende compromis gevonden: ‘OK, we doen het op jouw manier, maar in het echt gebeurde het niet zo.’ Klaar!

 7. Peter de Kock on mei 22nd, 2013 10:30

  @Bert: Haha, zo creatief! Het gebeurt thuis wel eens dat ik gevraagd wordt om een rollenspel te spelen en dat ik daar geen zin in heb op dat moment. Nee, zeg ik dan, ik ga nu koffie drinken. De oplossing die me dan wordt aangereikt is dat ik in het rollenspel speel dat ik koffie drink. Nee zeggen is dan vrijwel onmogelijk.

 8. Ingrid Greitemann on mei 24th, 2013 09:52

  Ja, ik ben helemaal fan van Ontwikkelingsgericht Onderwijs oftewel: OGO! Heel bewust voor deze school gekozen!

 9. Peter de Kock on mei 24th, 2013 19:43

  @Ingrid: hele goede keuze, thx.

 10. peter pruijssers on mei 25th, 2013 08:50

  Mooi verhaal. Maar zo lang gaan we niet meer wachten. We zullen het laatste duwtje, voor je dochter bewaren. Een licht duwtje wat ze binnenkort Al kan geven.

 11. Peter de Kock on mei 25th, 2013 12:10

  @Peter: Dank je wel. Ik laat de credits graag bij de generatie die ik aan het werk heb gezien.

Laat je reactie achter!