We zijn te tolerant

Geplaatst op 1 april, 2013 

Een meisje wordt door haar moeder gesommeerd op te schieten. Het meisje klokt vlug een laatste slok weg, smijt het lege blikje in de bosjes en sluit zich snel aan bij haar moeder.

Wat zou jij doen als je dit zag? Zou jij het meisje en de moeder hierop aanspreken?

Twee mannen laten hun honden uit. De honden lopen los en midden op straat. Een fietser moet voor één van de honden uitwijken maar welke manoeuvre de fietser ook maakt, de hond volgt luid blaffend de bewegingen van de fietser en wel zodanig dat deze kan kiezen: stoppen of de hond aanrijden. De hond is niet van het type dat gezellig even wil spelen maar de fietser stopt toch en zegt de twee mannen de honden aan te lijnen voor de veiligheid van fietsers en die van de honden zelf.  Daarop scheldt één van de mannen de fietser uit.

Wat zou jij doen als je dit zag? Zou jij de mannen hierop aanspreken?

Een man spreekt twee medewerkers van de Albert Heijn en een vrachtwagenchauffeur aan omdat ze staan te lossen op een tijdstip waarop dat volgens de gemeente niet is toegestaan. De vrachtwagenchauffeur begint de man uit te schelden. De twee medewerkers van de Albert Heijn laten het gebeuren, zeggen niets en gaan door met hun werk.

Wat zou jij doen als je medewerker van de Albert Heijn was? Zou je die chauffeur hierop aanspreken?

We zijn te tolerant geworden, we tolereren dingen die niet acceptabel zijn. Het is niet acceptabel lege blikjes in de bosjes te gooien. Het is niet acceptabel honden midden op straat te laten lopen en een fietser in gevaar te brengen. Het is niet acceptabel een ander uit te schelden. Daar hoor je als betrokkene of als voorbijganger wat van te zeggen.

Overdreven tolerantie is niet het echte probleem. Ik zou bijna zeggen: was dat het probleem maar. Het echte probleem is onverschilligheid en de angst elkaar aan te spreken op onacceptabel gedrag.

Wat het geval van de Albert Heijn extra pijnlijk maakte was dat de man die werd uitgescholden een klant van de Albert Heijn was. Zou jij jouw klant laten uitschelden? Nee, lekker doorgaan met lossen, dan raak je ook nergens bij betrokken. Maar zo werkt het niet. Zwijgen is in dit geval verbaal geweld en intimidatie toestaan.

Maar ja, het was dan ook een druk weekend vanwege Pasen en dan moet er flink gewerkt worden om alle vrachten te lossen. Ook midden in de nacht. Ook als een klant wordt uitgescholden.  Doorwerken mensen en denk eraan: spreken is zilver maar zwijgen is goud….. Totdat je zelf aan de beurt bent. Dan hoop je dat het werk wordt neergelegd en dat iemand zijn mond open doet.

Bewaard onder Mening

Tags: , , , ,

Reacties

8 Reacties to “We zijn te tolerant”

 1. Jolande on april 1st, 2013 12:41

  Ik weet niet of dit met tolerantie te maken heeft. Tolerantie is iets anders dan angst hebben. De meeste mensen (waaronder ikzelf) zullen niet altijd reageren in bovengenoemde situaties omdat je het risico loopt zelf het slachtoffer te worden van zo’n situatie. Mensen die zich asociaal gedragen staan er nou niet om bekend dat ze zich zo goed laten aanspreken en daar vervolgens deemoedig lering uit trekken. Doorgaans krijg je een grote smoel en als je pech hebt wordt je fysiek nog wat aangedaan. Ik ben er voorzichtiger mee geworden.

 2. Peter de Kock on april 1st, 2013 16:59

  @Jolande: ik denk dat het in die zin met tolerantie te maken heeft dat je een situatie wel tolereert of niet. En als je een situatie niet tolereert, dan kom je in actie. Je kunt het ook omdraaien: komt je niet in actie, dan tolereer je de situatie. Dat angst daarbij een rol speelt kan ik me voorstellen en dat is waar mensen die zich bedienen van verbaal geweld en intimidatie op inspelen.

 3. Petra on april 1st, 2013 13:46

  Ik denk dat je het antwoord effe niet wil horen, maar eigenlijk wel weet ondertussen! 😉

 4. Peter de Kock on april 1st, 2013 17:00

  @Petra: heb jij inside information? 🙂

 5. Petra on april 1st, 2013 17:12

  Laat ik me er nu maar eens even niet mee bemoeien 😉

 6. Peter de Kock on april 1st, 2013 20:22

  @Petra: Mijn vader was daar kampioen in met zijn ‘ik zeg maar zo, ik zeg maar niks’.

 7. Petra on april 1st, 2013 20:35

  Aha, maybe that’s it?

 8. Peter de Kock on april 1st, 2013 21:00

  @Petra: voor hem was het een overlevingsstrategie. Dus je kan zeggen dat het voor hem heeft gewerkt.

Laat je reactie achter!