Uitgedaagd worden op je kwaliteiten

Geplaatst op 19 maart, 2013 

Ken je dat: dat je iets wel aardig kunt en dat je dan regelmatig uitgedaagd wordt om datgene wat je wel aardig kunt te laten zien?

Ik denk dat ik mezelf aardig kan uitdrukken in woorden. Of het nou om spreken gaat of over schrijven, met woorden weet ik wel raad.

Andere mensen merken dat en proberen me dan soms in een positie te manoeuvreren dat ik iets ga doen waarvan ik, als ik er eenmaal middenin zit, tot de ontdekking kom dat ik er helemaal geen zin in heb. Dan doen ze het voorkomen alsof er iets belangrijks op het spel staat waar zij niet zo goed in zijn. Wil jij dat niet doen, jij kunt dat beter dan ik? Ik ben er goed in geworden daar nee op te zeggen als ik er echt geen zin in heb.

Meestal ben ik zelf degene die die manoeuvre maakt en voel ik me echt geroepen de woorden voor een verhaal te vinden. Elke blog is eigenlijk het resultaat van zo’n manoeuvre.

Maar nu de lastige categorie: situaties die zich voordoen en die schreeuwen om woorden, situaties die je gewoon niet aan je voorbij kunt laten gaan, situaties waarin een beroep wordt gedaan op waar je als mens nu werkelijk voor staat. Situaties waar, en dat maakt deze situaties tot lastige situaties, macht wordt misbruikt door een organisatie, een bedrijf of overheidsinstantie. Situaties waarvan je weet dat je er als individu weinig aan verandert en die je tegelijkertijd niet loslaten, alsof ze je voortdurend op je schouder tikken met de boodschap: gebruik je woorden, gebruik je woorden, gebruik je woorden.

Gebruik dan die woorden zul je zeggen maar zo simpel is het niet. Een voetballer die een akelige sprint in de benen heeft, moet die kwaliteit weten te doseren, moet precies weten wanneer die versnelling te maken en wanneer niet. Als hij bij elk balcontact of bij elke pass in zijn richting meteen in de hoogste versnelling gaat, kan hij na een kwartier voetballen worden gewisseld en is hij op zijn vijfentwintigste versleten.

En nu speelt zo’n lastige situatie me een dieptepass toe waarvan ik twijfel: er volle bak achteraan rennen of die bal gewoon over de zijlijn laten rollen? En ondertussen gaat dat getik op mijn schouder maar door: gebruik je woorden, gebruik je woorden, gebruik je woorden.

In een poging dat getik op mijn schouder te stoppen deze blog, dit zijn immers ook woorden. Soms is een beweging van je hand in de richting van je woordzwaard al voldoende en hoef je dat zwaard niet te trekken.

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: , , ,

Reacties

9 Reacties to “Uitgedaagd worden op je kwaliteiten”

 1. Petra on maart 19th, 2013 10:17

  Gebruik je woorden – natuurlijk! Maar hoe gebruik je je woorden en welke woorden? Dat is de werkelijke kunst van woorden beheersen. Weten dat ze mee-creëren. Tegenstellingen kunnen creëren en overbruggen. Gebruik je je woorden vanuit verzet, angst of frustratie? dan creueren ze meer afgescheidenheid. Of gebruik je je woorden vanuit het vertrouwen en inzicht dat confrontatie vanuit eerlijkheid tot harmonie kan leiden? De werkelijke woordenmeester, die in je schuilt weet welke woorden hij kan kiezen. Spreek of schrijf vanuit je hart!

 2. Jolande on maart 19th, 2013 10:28

  De eerste situatie die je beschrijft klinkt als manipulatie.Als mensen zeggen: Wil jij dat niet doen, jij kunt dat beter dan ik? Dan kan je er donder op zeggen dat je gemanipuleerd wordt.

  De tweede situatie klinkt meer als een persoonlijk intern conflict?

 3. Daan on maart 19th, 2013 11:50

  Een goed zwaardvechter heeft al gewonnen voordat zijn zwaard de schede verlaten heeft, ‘Seme’ noemen we dat bij iaido(en andere budo), psychische druk op de tegenstander, laten weten dat je slagvaardig genoeg bent. Mocht dat niet helpen, dan wordt het de genadeslag voor de tegenstander.

 4. Edwin on maart 19th, 2013 13:05

  Voetballers die net tekort komen rennen altijd, en weten op die manier nog best vaak te scoren. Je hebt ook van die spitsen die nooit rennen, maar altijd op de goede plek lijken te staan.

 5. Peter de Kock on maart 19th, 2013 20:33

  @Petra: Ik was na het schrijven van deze blogpost begonnen een lap tekst te produceren waar alles in stond wat ik te vertellen had over een bepaalde situatie. Ik was nog niet klaar of ik wist al: dit klinkt echt onvriendelijk, dit vraagt om bezinning. Nu de mildheid terug is gekeerd is het moment gekomen voor de actie.

  @Jolande: Een intern conflict was het zeker. Ik ben blij dat ik het een paar dagen heb laten rusten, zie de dingen nu met meer helderheid. Ik had in eerste instantie willen reageren met de bedoeling van het onaangename gevoel af te zijn maar dat is geen gezonde motivatie voor een reactie.

  @Daan: ik zal ‘Kill Bill’ nog eens bestuderen 🙂

  @Edwin: je hebt me overtuigd, ik kies de Ruud Geels aanpak 🙂

 6. Petra on maart 20th, 2013 00:07

  Das ook heel nuttig! Iets wil wel een uitweg vinden. Zo werkt het ook als je mensen een brief schrijft en hem verder niet eens opstuurt, heb ik wel eens gemerkt. Het zet al iets in gang. Maar vooral ook voor jezelf behoeven de dingen eerst erkenning alvorens ze kunnen worden getransformeerd. Naar mildheid bijvoorbeeld.. 😉
  Mooi proces toch?

 7. Peter de Kock on maart 20th, 2013 19:53

  @Petra: Ik denk ineens aan een gezegde dat je de wielen van een auto veel gemakkelijker kunt sturen als ie in beweging is. Gewoon beginnen te schrijven is dan de auto in beweging zetten. Nou en of dat mooi is. Dank je wel.

 8. Huub Koch on maart 21st, 2013 08:48

  En zo werd deze posting opeens een mooi gesprek! 😀

 9. Peter de Kock on maart 21st, 2013 10:34

  @Huub: je hebt een vooruitziende blik. Ik heb vanochtend het eerste live gesprek gehad over het onderwerp dat me uitdaagde. Los van de uitkomst voelde het veel beter dit gesprek aan te gaan dan de lap onvriendelijke tekst te versturen die ik had geschreven. Het schrijven van die tekst heeft me uiteindelijk wel geholpen een aantal zaken helder te krijgen.

Laat je reactie achter!