Levensreddende fouten

Geplaatst op 17 december, 2012 

Ik heb vorige week twee fouten gemaakt die iemand het leven hebben gekost. Ik zag hem op de grond liggen en wist  meteen dat het foute boel was. Bewustzijn gecontroleerd, ademhaling gecontroleerd en meteen gaan reanimeren. Omstander gevraagd een AED te gaan halen. Die was er binnen een paar minuten.  Twee dingen zijn gruwelijk mis gegaan: ik deed de mond op mond beademing te krachtig, blies te veel en te hard lucht in de longen en toen de AED arriveerde maakte ik mijn serie van 30 hartmassages af in plaats van die onderbreken en meteen de AED aan te sluiten.

Het voorval vond vorige week plaats tijdens een herhalingstraining reanimeren en de persoon met wie het niet zo goed afliep was een oefenpop. De fouten die ik beschreef heb ik wel echt gemaakt maar hebben gelukkig niemand het leven gekost. Sterker: ze kunnen iemand het leven redden. Doordat ik deze fouten maakte is de kans dat ik ze ooit nog een keer maak een stuk kleiner. Ik weet wel dat je van je fouten leert maar dat maakt op mij pas echt indruk als ik  er twee maak die in de toekomst misschien iemand het leven kunnen redden.

Hulde aan de lerares die ons meteen liet oefenen in plaats van eerst de theorie te herhalen. Iedereen ging tijdens het eerste rondje reanimeren wel ergens in de fout en het zijn de meest levensreddende fouten die ik ooit heb gezien.

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: , ,

Reacties

5 Reacties to “Levensreddende fouten”

 1. Alice on december 17th, 2012 14:56

  Eerst schrok ik , maar het was gelukkig een pop.
  De fouten die we maken, beperken we meestal tot 1 keer.
  Leerzaam!!!!

 2. Peter de Kock on december 17th, 2012 17:25

  @Alice: Door de eerste alinea blijft het verhaal beter hangen, ook levensreddend 🙂

 3. Alice on december 17th, 2012 18:17

  Inderdaad een mooie blikvanger B-)

 4. Peter te Riele on december 18th, 2012 21:19

  Het ging hier om een herhaling en dan is zo’n aanpak effectief. Als je iets nieuws leert, moet je oppassen. Want voor je het weet moet je iets afleren en dat is soms veel moeilijker dan aanleren.

 5. Peter de Kock on december 18th, 2012 21:26

  @Peter: Klopt, de eerste les verliep uiteraard ook heel anders met eerst uitleg, theorie en voorbeelden.

Laat je reactie achter!