Ik pest heel wat af

Geplaatst op 8 november, 2012 

Nogal aan bekentenis nietwaar? Ik zal je een paar voorbeelden geven van mijn gepest:

Voelt iemand zich moe en wil die persoon graag op tijd naar bed om te gaan rusten, dan dwing ik zo iemand eerst nog een uur te werken.

Heeft iemand echt een rotdag en voelt zo iemand zich boos en bedroefd, dan roep ik zo iemand: als je je niet blij en gelukkig voelt doe je iets echt helemaal fout.

Gaat iemand voor het eerst iets nieuws doen, iets leren of ondernemen, dan zeg ik die persoon: waag het niet te falen, je moet het meteen goed doen en succes hebben.

Het is wreed, ik weet het en toch doe ik het.

De pester in deze voorbeelden ben ik zelf. Het slachtoffer ben ik ook zelf. Ik pest mezelf.

Er is veel aandacht voor pesten, hoe het te herkennen en te voorkomen. Prima. Er zijn onderzoekers, specialisten, experts en ervaringsdeskundigen. Prima. Er zijn ook kruisridders en moraalridders. Prima. Afgelopen dagen lieten ze zich massaal horen. Prima.

Ik zat tevergeefs te wachten op iemand die vertelde over jezelf pesten, iemand die open en eerlijk sprak over zijn/haar eigen innerlijke geweld en wat daaraan te doen.

Misschien komt dat omdat  de onderzoekers, specialisten, experts, ervaringsdeskundigen, kruisridders en moraalridders niet herkennen hoe ze zichzelf pesten. Of misschien herkennen ze het wel maar praten ze er niet over omdat ze zo druk hebben anderen aan te moedigen erover te praten als ze worden gepest.

Bewaard onder Mening, Persoonlijk

Tags: , ,

Reacties

6 Reacties to “Ik pest heel wat af”

 1. karin r. on november 8th, 2012 20:38

  erg ja, maar als iemand anders je pest vind ik dat toch iets anders. en vooral als het herhaaldelijk gebeurt.

 2. Peter de Kock on november 8th, 2012 20:55

  @Karin: Het punt dat ik wilde maken is dat we onszelf pesten en dat we daar elke dag iets aan kunnen doen.

 3. Sonja on november 11th, 2012 10:24

  Mijn persoonlijke ervaring is dat ik er vaak voor kies om niet lief te zijn voor mezelf. Ik noem dat streng zijn voor mezelf in plaats van mezelf pesten. Ik vind het niet altijd eerlijk om erkenning bij anderen te zoeken. Zacht en open blijven, goed luisteren en vriendelijk zijn, zijn voor mij kernwaarden die ik onlangs letterlijk onder woorden heb gebracht. Dit is geen streven want het zit in mij. Jarenlang heb ik geprobeerd harder te worden. Opkomen voor mezelf, grenzen aangeven, assertief zijn. Jarenlang deed ik dat verkeerd want ik deed mijn wezen geweld aan.

  Ik laat mezelf zien en ik wil graag de ander zien zoals hij of zij is. In alle openheid en openheid. Ok, dat is wel eens moeilijk ;-). Maar de moeite waard om juist daarvoor te zorgen dat ik uitgerust ben, gezond leef. Mezelf niet pest.

 4. Peter de Kock on november 11th, 2012 10:38

  @Sonja: Mooie reactie, dank je wel. Je brengt me op een punt dat voor mij op dit moment erg niuttig is, namelijk dat om het innerlijke geweld te stoppen, het soms nodig is innerlijke grenzen te stellen. Dat kan er in eerste instantie uitzien als niet lief zijn voor jezelf maar dat is het uiteindelijk wel, het is uiteindelijk een daad van liefde. Helemaal geen grenzen stellen opent juist de deur naar het innerlijk geweld.

 5. Sonja on november 11th, 2012 10:56

  Peter,

  wat fijn dat je tot een inzicht bent gekomen dat nuttig voor je is.

  Voor mij geldt dat ik veel te veel grenzen buiten mezelf heb gezocht. En daarbij ook andere mensen regelmatig de schuld gaf. Van zowel fijne als rottige dingen.

  wat als je je ‘ik’ nu eens aan de kant zou schuiven, het wel-of-niet gelijk hebben, het zwart-wit? Als je nu eens zou kijken naar jezelf als bemiddelaar?

  wat als je jezelf nu eens super zou concentreren? Met heel je wezen jezelf in de situatie zou gooien?

  Wat heb jij, en dan de PURE jij, te bieden?

  je komt uiteindelijk uit bij liefde. Of warmte. een conflictloze zone.

  de truc is in mijn ogen om wat de ander zegt, vindt, oordeelt, steeds van je af te laten glijden en dicht bij jezelf te blijven.

  Ik denk dat het mogelijk is. Maar wel als je, om jouw woorden te gebruiken, jezelf niet pest. je mag jezelf (tijdelijk) terugtrekken. Goed voor jezelf zorgen.

 6. Peter de Kock on november 11th, 2012 20:37

  @Sonja: Wat klinkt dat spannend en uitdagend: ‘wat als je jezelf nu eens super zou concentreren? Met heel je wezen jezelf in de situatie zou gooien?’ Ik heb hier wel al eens flarden van meegemaakt. Deze zomer nog op de motor en zwervend door Aken. Bedankt voor je aanmoediging.

Laat je reactie achter!