Betalen voor een ziek systeem

Geplaatst op 2 november, 2012 

‘Er is onbalans in alle aspecten van onze maatschappij. Er zijn inherente belangenconflicten in de dynamieken van onze systemen.

We leven in een maatschappij waar het medische systeem winst maakt van ziekte en geen prikkel heeft – geen winst maakt – voor het promoten van gezondheid. Stel je een systeem voor waar de heler betaald wordt voor elke maand dat je gezond bent en niet betaald wordt als je ziek bent. Denk je dat doktoren meer open zouden staan voor kruiden en acupunctuur, holistische heling en voeding en andere soorten van alternatieve helende methoden? Natuurlijk zou de economie in elkaar storten omdat de farmaceutische industrie en verzekeringsmaatschappijen failliet zouden gaan.

Er is iets achterstevoren aan een medisch systeem dat jou open moet snijden en / of medicijnen moet geven om zichzelf voort te zetten.

Ons gezondheidssysteem promoot niet alleen geen heling – het blokkeert eigenlijk het proces. Het gezondheidssysteem in dit land is ontworpen om je gedrag en emoties onder controle te krijgen zodat je terug in het disfunctionele systeem past.

Medicijnen die zijn ontworpen om je los te koppelen van je gevoelens, blokkeren het helingsproces. Gezondheidsprofessionals die je regelmatig moeten zien voor hun financiële ondersteuning, hebben het nodig dat je afhankelijk van ze bent – hebben het nodig dat je patiënt blijft om te overleven.’

Robert Burney in: Codependence – De Dans van Gewonde Zielen

Zijn woorden zijn actueler dan ooit met alle ophef over de steeds maar stijgende zorgkosten. Als je het mij vraagt betalen we de zorgpremie vooral om een ziek systeem ziek te houden.

Bewaard onder Actualiteit, Codependency

Tags: , , , ,

Reacties

6 Reacties to “Betalen voor een ziek systeem”

 1. Alice on november 2nd, 2012 10:30

  Een goed verhaal Peter!
  Anderzijds zal toch die blinde darm eruit moeten.
  Ik denk dat jij niet aanstuurt op geheelonthouding voor wat betreft de reguliere zorg. Zelf vind ik bijv. in de psychiatrie dat het mensonwaardig is om patienten d.m.v. medicatie als zombies rond te laten lopen.
  Ik denk dat , zelfs zij die zgn. aan wanen lijden er bij zullen zijn die berichten ontvangen, welke er terdege zijn, hoewel voor ons niet waarneembaar.
  In andere gevallen zou er inderdaad sprake kunnen zijn van een zware pathologie. Het blijft een moeilijk punt.

 2. Peter de Kock on november 2nd, 2012 12:13

  @Alice: wat mij betreft hoeven we met het badwater niet het kind weg te spoelen. Kind eruit en dan pas het badje legen. Ziekte is teveel een verdienmodel geworden dat baat heeft bij ziekte. Dat mag van mij best anders.

 3. Petra on november 2nd, 2012 12:50

  Ja, laten we het gezondheidssysteem eens massaal een HEALING geven! In het licht zetten.

  Trouwens in jouw vertaling gebruik je milde woorden, wat heel verstandig is trouwens: Beter een gezondheidssysteem dan ziektekosten en ziekenhuizen. Want… hoe kan je daar nou ooit beter van worden?

  Op je gezondheid!

 4. Peter de Kock on november 2nd, 2012 16:44

  @Petra: Ik proost mee: cheers! Heb een stralend gezond weekend.

 5. Es on november 2nd, 2012 20:33

  BRAVO Peter

 6. Peter de Kock on november 2nd, 2012 21:15

  @Es: bedankt, op naar een gezond systeem.

Laat je reactie achter!