Dat gedweep met kwetsbaarheid

Geplaatst op 29 oktober, 2012 

Hartstikke leuk hoor, al die aandacht voor kwetsbaarheid. Goed dat er mensen als Brene Brown zijn die onderzoek naar kwetsbaarheid weten te combineren met hun eigen kwetsbare verhaal en die daar met humor over weten te vertellen.

Kwetsbaarheid is hip geworden, je bent stoer als je via Twitter andere mensen oproept hun kwetsbaarheid te laten zien en  als je drie keer per dat rond tettert dat kwetsbaarheid kracht is. Of via Twitter aan al je vrienden laten weten dat je jezelf in een blog erg kwetsbaar hebt opgesteld en dat daar zo negatief op is gereageerd met als resultaat dat je vrienden die mensen die hebben gereageerd gaan afzeiken.

Ik denk dat deze mensen een deel van Brene’s verhaal over kwetsbaarheid hebben gemist:

‘We share our story with people who have earned the right to hear it. I think hearing our stories of struggle and shame is a privilege. I am sharing a part with you that is very tender and vulnerable to me and you have to earn the right to hear that.’ – Brene Brown

Hoe harder de schreeuw, hoe minder het met kwetsbaarheid te maken heeft. Dat is wat ik denk.

Lees ook:

Bewaard onder Mening

Tags: ,

Reacties

6 Reacties to “Dat gedweep met kwetsbaarheid”

 1. Daan on oktober 29th, 2012 17:15

  Hoe groter je ego hoe sneller je gekwetst bent..

 2. Peter de Kock on oktober 29th, 2012 19:26

  @Daan: Voor mij is kwetsbaarheid in eerste instantie onlosmakelijk verbonden met onze menselijkheid. Wat ik uit een podcast van Brene Brown begreep zijn mensen die hun kwetsbaarheid negeren, verdringen en ontkennen, juist kwetsbaarder dan mensen die dat niet doen. En van hier is het maar een dun lijntje naar ego. Als vorbeeld geeft ze een voetbalteam waar een speler geblesseerd is. Als de andere spelers dit erkennen en er rekening mee houden door deze speler te ontzien, is de kans groot dat ze toch de wedstrijd winnen. Als het team echter de blessure gaat ontkennen zo van: verbijt je pijn, ga door, wees een kerel, dan loopt het team juist meer kans de wedstrijd te verliezen.

 3. Petra on oktober 30th, 2012 11:49

  Als je bent wie je bent, zoals je bent, dan ben je in mijn ogen altijd sterk.

  Daarom kan ik nooit zo veel met dat begrip ‘kwetsbaarheid’. Eerlijk en oprecht zijn en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gevoelens, dat is in mijn ogen iets heel anders dan wat ik vaak zie gebeuren en wat dan nogal eens voor het gemak ‘kwetsbaarheid’ wordt genoemd: Aandacht vragen voor – excusez le mot – ‘slachtofferschap’. Vaak wil het ego ondersteuning en begrip en bevestiging van de eigen ‘kleinheid’ en het eigen onvermogen, maar wat heb je daaraan? Kunnen we elkaar niet beter stimuleren in ons vermogen en onze eigen kracht? Als we aandacht geven laten we dan de aandacht schenken aan het hoogste, het grootste in de ander! Daar groeien we van….
  Hoe zie jij dat, Peter?

 4. Peter de Kock on oktober 30th, 2012 17:47

  @Petra: Voor mij gaat kwetsbaarheid om het herkennen en erkennen van mijn gevoelens en behoeften en daar verantwoordelijkheid voor nemen. Met slachtofferschap heeft dat niets te maken. Ik denk dat kwetsbaarheid zoals ik het benoem juist helpt weg te blijven uit slachtofferschap (en ook uit de andere twee punten van de drama-driehoek). Brene Brown zegt erover: vulnerability is to know where we are open to being wounded, weakness is the inability to defend ourself from being wounded. ‘…to know where we are open to being wounded’, dat betekent dat het voor iedereen anders kan zijn.

 5. Petra on oktober 30th, 2012 18:28

  Ok, het gaat dus vooral om hoe het geventileerd wordt. Dat is ook wat je bedoelt met ‘gedweep’ als ik het goed begrijp.

 6. Peter de Kock on oktober 30th, 2012 20:34

  @Petra: Ik herken dat gedweep van toen ik mijn eerste training geweldloze communicatie achter de rug had. Toen vond ik dat iedereen zich van geweldloze communicatie moest bedienen, iets wat juist niets met het gedachtegoed van GC te maken heeft. Maar waarom wilde ik dat? Omdat het mij goed zou uitkomen, omdat het dan voor mij gemakkelijker zou zijn.

Laat je reactie achter!