Kwetsbaarheid is kracht

Geplaatst op 15 juni, 2012 

Ik zeg en schrijf het ook wel eens: kwetsbaarheid is kracht. Maar nu ik die woorden iets te vaak voorbij zie komen, begin ik me af te vragen waarom we dat zo graag zeggen.

Aan kwetsbaarheid hangt nog steeds een emotionele lading en een heleboel oordelen. En om over die emotionele lading en oordelen heen te stappen, praten we onszelf moed in door te zeggen dat kwetsbaarheid kracht is. Zo maken we van iets dat we diep van binnen nog steeds als negatief ervaren iets positiefs. En daarmee klinkt ‘kwetsbaarheid is kracht’ op een gegeven moment als een slap excuus.

We staan graag in onze kracht of in ieder geval in de illusie ervan. Ik denk ineens aan een verslaafde die zegt: Ik verslaafd? Nee hoor, ik kan elk moment stoppen maar ik heb er op dit moment gewoon geen zin in.

Kwetsbaarheid is kracht  kwetsbaar.

Bewaard onder Mening

Tags:

Reacties

17 Reacties to “Kwetsbaarheid is kracht”

 1. JoGnet on juni 15th, 2012 09:31

  🙂

 2. Michael on juni 15th, 2012 09:47

  Dat soort kreten worden volgens mij ook snel van die modekreten. Mensen pikken het op, geven er in hun hoofd een eigen draai aan en gaan de kreet zelf ook gebruiken. Maar wat zegt het eigenlijk? Is het niet gewoon een holle frase?

 3. Peter de Kock on juni 15th, 2012 12:26

  @Michael: Precies. Op twitter noemde ik het eerder vandaag een schaamlap. Mischien was dat wel een betere titel voor deze blog geweest: kracht als schaamlap.

 4. Thi-Thanh-Tâm Maramis - Nguyen on juni 15th, 2012 09:57

  Tja, kreten komen vaak zwart/wit over. Als geheugensteuntje vind ik het voor mijzelf soms handig. Naar aanleiding van je blogpost wil ik een aanvulling delen: Kwetsbaarheid is kwetsbaar en kan als kracht gebruikt worden.

 5. Peter de Kock on juni 15th, 2012 12:33

  @Thi-Thanh-Tâm Maramis – Nguyen Ik ben het met je eens dat het als kracht gebruikt kan worden maar wat me opvalt is dat het zoveel benadrukt wordt. Alsof we ons zonder het uitdrukkelijk en bij herhaling vermelden van die krachtwerking niet kwetsbaar durven opstellen.

 6. lide on juni 15th, 2012 13:50

  Wat versta jij onder kwetsbaarheid? Je schrijft dat we het diep van binnen nog steeds als negatief ervaren. Bedoel je dit in de betekenis van zwakheid? Want Gevoeligheid wordt volgens mij als iets positiefs ervaren.Hoe zie jij dat?

 7. Peter de Kock on juni 15th, 2012 16:58

  @Lide: ik zoom even in op hoe het voor mannen is. Mannen worden in onze emotioneel disfunctionele cultuur gebombardeerd mad boodschappen dat je altijd sterk en stoer moet zijn. Ik heb dat eerder op deze blog al eens het John Wayne effect genoenmd: zelfs als je been er wordt afgeschoten geef je geen krimp en ga je stoer verder.

 8. Michael on juni 15th, 2012 14:21

  @Thi-Thanh-Tâm Maramis @Peter: niets mis mee natuurlijk om dit soort mantra’s als geheugensteun voor jezelf te gebruiken, zolang je maar in je achterhoofd houdt wat het specifiek voor jou betekent. Ik heb wel moeite met die gemeenplaatsen die opeens een leven gaan leiden en die mensen van elkaar napraten. Als ik er heel praktisch over zo’n holle frase nadenk, Kwetsbaarheid is kracht?, dan denk ik alleen maar ‘Wat moet ik daarmee?’

 9. Peter de Kock on juni 15th, 2012 17:05

  @Michael: Raak! Het gaat om wat iets voor jou betekent. Weg met al die algemeenheden die doen voorkomen alsof we allemaal hetzelfde zijn, alsof alles voor iedereen dezelfde betekenis heeft. Weg met woordenboeken en leve de persoonlijke beleving. En als je daarover met elkaar kunt uitwisselen, over die persoonlijke belevingen, dan heb je een gesprek waar je het maanden later nog steeds met veel plezier en verwondering aan terug denkt.

 10. karin r. on juni 15th, 2012 21:58

  hadden we het ooit niet over ‘in je kracht staan?’

  http://www.met-k.com/2010/12/29/zit-je-in-je-kracht/

 11. Peter de Kock on juni 15th, 2012 22:01

  @Karin: Oh ja, en over dat veschrikkelijke coach jargon van een ander in zijn/haar kracht zetten.

 12. anita on juni 15th, 2012 23:09

  Er is moed voor nodig om je kwetsbaar op te stellen. Dat is, denk ik, de reden dat het tonen er van toch wel gewaardeerd wordt in mensen.

 13. Peter de Kock on juni 16th, 2012 10:35

  @Anita: Dat er moed voor nodig is ben ik met je eens. Mijn ervaring is dat mensen die hun eigen kwetsbaarheid onder ogen kunnen zien, het ook waarderen als een ander zijn/haar kwetsbaarheid toont. Mensen die hun eigen kwetsbaarheid niet onder ogen kunnen of durven zien, hebben, zo is mijn ervaring, grote moeite met de kwetsbaarheid van een ander en zullen dan vaak proberen de ander de mond te snoeren door zogenaamd zorgzaam te sussen.

 14. Michael on juni 18th, 2012 15:47

  @Peter: Uitwisseling van ideeen en beleving, daar ben ik voor 🙂

 15. Peter de Kock on juni 18th, 2012 17:12

  @Michael: Hebben wij laatst in Utrecht nog gedaan 🙂

 16. Leona on oktober 10th, 2012 21:51

  Hoi Peter,

  Ik moest opeens aan jou denken nadat ik mijn laatste blog gepost heb…over kwetsbaarheid. Jouw post is van een paar maanden geleden, maar ik had het nog aardig scherp in gedachten 🙂

  Groetjes,
  Leona
  anderZverder

 17. Peter de Kock on oktober 10th, 2012 22:04

  @Leona: Jouw blog past ook heerlijk in mijn straatje. Ik onderschrijf wat je daarin zegt. Ik vind ook dat gedweep met dat kwetsbaarheid kracht is wat overdreven.

Laat je reactie achter!