Eerlijkheid is het nieuwe goud

Geplaatst op 16 augustus, 2012 

Tien jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met Amerika’s belangrijkste ‘exportproduct’: het werk van mensen als Robert Burney en Melody Beattie.

Mensen die, vaak vanuit een diepe persoonlijke crisis, hun leven over een compleet andere boeg gooien. Hoewel ik onmogelijk een definitie van ze kan geven, herken je ze meteen als je ermee in contact komt. Ze zijn eerlijk, ontzettend eerlijk. Eerlijk in de zin van emotioneel eerlijk, kwetsbaar eerlijk en liefdevol eerlijk. Ze zijn ook ontwapenend eerlijk, als je met ze in contact bent voel je je uitgenodigd meer van jezelf te ontdekken en te laten zien.

Er zijn meer dan genoeg mensen die ons allemaal graag willen leren hoe we de kwaliteit van ons leven kunnen verbeteren, hoe we onze emotionele wonden kunnen helen en hoe we ons op persoonlijk en spiritueel niveau kunnen ontwikkelen. Ze laten zichzelf volledig buiten schot zodat het soms net is alsof ze van een andere planeet komen waar de problemen wij mee worstelen niet bestaan. Voor mij werkt dit niet.

Er zijn er echter maar weinig die daarin zichzelf laten zien, die in hun lessen hun eigen wonden, pijn en kwetsbaarheid laten zien. Mensen zoals Robert Burney en Melody Beattie waren voor mij tien jaar geleden de eersten die ik dit zag doen en ik voelde me door hun voorbeeld uitgenodigd een compleet nieuwe wereld binnen te stappen, een wereld die voor mij wel werkt.

Vorig jaar leerde ik via de Twitter hashtag #malewishlist Rick Belden kennen. Op zijn visitekaartje schrijft hij:

men’s issues and masculine psychology
poetry, dreams, and the body

Rick is ook schrijver van het boek ‘Iron Man Family Outing – poems about transition into a more conscious manhood’.

Toen ik zijn boek in handen kreeg was het lang geleden dat ik poëzie had gelezen en was misschien daarom niet helemaal voorbereid op wat poëzie over iemands diepste wonden en pijn met je doet. Het was zoiets als naar het zwembad gaan met de bedoeling eerst alleen even met je voeten in het water te zitten om rustig te wennen aan het water maar dan ineens tot de ontdekking komen dat je van de hoge duikplank bent gesprongen en in het diepe plonst.

Met Rick’s poëzie ga je samen met hem kopje onder in een wereld die een regelrechte confrontatie is met je eigen wonden en pijn. Ik zou kunnen zeggen: daar moet je tegen kunnen, daar moet je klaar voor zijn. Maar ik denk dat het beter klinkt en er ook meer waarheid in leg als ik zeg dat het een kwestie is van genoeg van jezelf houden om dit boek te lezen, te voelen en te ervaren. Het in contact komen met je eigen wonden en pijn is het mooiste emotionele cadeau dat je jezelf kunt geven omdat het helend werkt.

Het werk van Rick behoort voor mij net zoals dat van Robert Burney en Melody Beattie tot Amerika’s belangrijkste exportproduct. Zij hebben iets dat je nergens kunt kopen, al ben je miljardair: eerlijkheid.

Eerlijkheid is het nieuwe goud zeg ik wel eens en ik denk dat het waar is.

Wil je meer weten over Rick Belden en over zijn werk, je vindt hem hier:

Je kunt ‘Iron Man Family Outing – poems about transition into a more conscious manhood’ bestellen via Ricks website of via Amazon.com.

Enkele artikelen van Rick Belden:

Bewaard onder Boeken

Tags: , , , , , , , ,

Reacties

9 Reacties to “Eerlijkheid is het nieuwe goud”

 1. Alice on augustus 16th, 2012 12:12

  Klopt,wat je zegt. Mensen die evenals ik door pijn zijn heengegaan,spreken mij het meest aan,omdat ze je vanuit de eigen ervaring kunnen steunen.

  Ook heb ik bewondering voor Joseph Oubelkas , die onschuldig in de gevangenis heeft gezeten , en daar zijn inzichten heeft opgedaan.

 2. Peter de Kock on augustus 16th, 2012 17:19

  @Alice: kende die meneer nog niet en heb snel even op zijn website gekeken. Klinkt als een zeer indrukwekkend verhaal, bedankt voor de tip.

 3. Thi-Thanh-Tâm Maramis - Nguyen on augustus 16th, 2012 13:34

  Ruim een jaar geleden kwam ik via jouw blog voor het eerst in aanraking met ‘Kwetsbaarheid’ en ‘Transparant schrijven’. Het gaf mij een boost om door te zetten met bloggen.
  Dankjewel voor jouw eerlijkheid, Peter.

 4. Peter de Kock on augustus 16th, 2012 17:21

  @Thi-Thanh-Tâm Wat een mooi compliment, die neem ik met een dikke smile in ontvangst. Dank je wel.

 5. Jos Peschen on augustus 17th, 2012 06:41

  Prachtig blog! Ik heb Peter tot dusver twee maal mogen ontmoeten. Tussen beide ontmoetingen zat ’n jaar. We hebben dus niet vaak contact, maar als we elkaar ontmoeten, ontstaat onmiddellijk een sfeer waarin alles gezegd kan worden. Een sfeer van vertrouwen, veiligheid en vriendschap,….van eerlijkheid. Peter heeft altijd ‘het nieuwe goud op zak’, en hij deelt het ruimhartig met je!

 6. Peter de Kock on augustus 17th, 2012 07:26

  @Jos: Wat een heerlijk ‘ontbijtje’ schotel je me voor Jos met je mooie woorden. Ik hoor in gedachten ineens het refrijn van ‘lust for life’ van Iggy Pop. Dit gaat een hele mooie dag worden. Dank je wel.

 7. lide on augustus 17th, 2012 13:37

  Eerlijkheid geeft een hartsverbinding tussen mensen en is helemaal van deze nieuwe tijd. 🙂

 8. Peter de Kock on augustus 17th, 2012 19:29

  @Lide: Yeah, eerlijkheid als ‘state of the art’

 9. poetry, dreams, and the body » Blog Archive » Peter de Kock – Honesty is the new gold on augustus 21st, 2012 12:29

  […] can click here to see Peter’s original version in Dutch and here to see Google’s translation of the […]

Laat je reactie achter!