De kick van de eerste keer

Geplaatst op 4 augustus, 2012 

Na aankomst op de camping, het opzetten van de tent en inrichten van mijn slaapplek voor de komende week, rijd ik eerst altijd de Mergelland route. Dat doe ik om weer een beetje gevoel te krijgen voor het motorrijden en om te wennen aan het rijden door een heuvellandschap. Toen ik mijn motor pas had reed ik elke week, 13.000 km het eerste jaar en allemaal pleziertochtjes. Dat is de laatste jaren wel flink minder geworden. Misschien doordat ik ben gaan bloggen, ook zo’n tijdslurper 🙂

Ik heb die Mergelland route al vaak gereden, meer dan tien keer. En elke keer als ik deze route rij, word ik geraakt door de schoonheid van het Zuid-Limburgse landschap. Niet alleen door de schoonheid maar ook door wat ik de energie noem, het voelt als helemaal vrij zijn.

Maar ook denk ik met nostalgie terug aan die enorme kick van de eerste keer. Die eerste keer toen er achter elke bocht en achter elke heuvel weer een nieuwe verrassing op me lag te wachten. Ik mis die kick.

’s Avonds als ik lekker buiten zit te eten, schrijf ik erover in mijn dagboek en geef mezelf als advies mee om meer dingen voor de eerste keer te doen, nieuwe dingen dus. Meteen pak ik de kaart en begin een avontuurlijke route uit te zoeken voor de volgende dag.

Al snel voel ik een onaangename spanning opbouwen. Ik denk aan de motortochten die ik heb gemaakt en aan andere avonturen die ik heb beleefd maar het effect blijft hetzelfde: ik durf niet. Ik weet dat ik het kan en ik weet dat ik het durf maar morgen durf ik het even niet. Wat is dit? Hoe blijf ik onder de radar van mijn reptielenbrein?

Ik heb behoefte hier met iemand over te praten, iemand die dit herkent en begrijpt. Voor de tweede vakantiedag plan ik daarom een ander tochtje, een tochtje dat wel goed voelt. Ik besluit helemaal naar Doetinchem te rijden en op bezoek te gaan bij mijn goede vriend Henny Bos.

Ideeën over een verhaal met als titel ‘Bange man’ overrompelen mijn geest. Angst als drijfveer er een verhaal over te schrijven, dan heeft het toch nog iets positiefs. Ik blijf nog lang buiten zitten tot het verhaal is uitgeraasd. De angst is dan ook verdwenen.

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: , , ,

Reacties

8 Reacties to “De kick van de eerste keer”

 1. Alice on augustus 4th, 2012 14:10

  Het is goed de angst aan te kijken en zodoende te voelen. Moet je horen wie het zegt.
  Ik heb precies hetzelfde,zou alleen eens in een huisje aan zee willen zitten,maar ik durf niet.
  Oorzaak is het super slechte orientatiegevoel,dus om er te komen is heel wat.
  Ik denk dan:”Nou,dan sla ik de verkeerde richting in,wat gebeurt er dan?”
  Een nuchtere gedachte,maar de angst is sterker.
  Zelf snap ik het niet.

 2. Peter de Kock on augustus 4th, 2012 20:18

  @Alice: Dank je wel voor het delen. Ik denk dat het erg nuttig is ermee voor de dag te komen omdat volgens mij iedereen er op z’n tijd wel eens last van heeft. Door erover te zwijgen zou je haast gaan denken dat het abnormaal is. Het tegendeel is het geval: het is normaal.

 3. Michael Minneboo on augustus 4th, 2012 17:57

  Ik vind het dapper hoe je zo open en bloot durft te bloggen, Peter. Niet iedereen heeft het lef om te schrijven over zijn angsten en twijfels.

 4. Peter de Kock on augustus 4th, 2012 20:20

  @Michael: Dank je wel. Toen ik erover in mijn dagboek schref dacht ik: deze komt niet in een blog. Toen ik gisteren bezig was met deze blogpost voelde het goed het wel te doen.

 5. lide on augustus 4th, 2012 21:47

  Hoe weet je nu al, dat je het morgen niet durft…

 6. Peter de Kock on augustus 5th, 2012 11:47

  @Lide: dat weet je niet, dat voel je. Maar als je bedoelt dat het misschien de volgende dag anders had gevoeld als ik de kaart weer had bekeken, dan ben ik het met je eens.

 7. Alice on augustus 5th, 2012 07:58

  Dank voor jouw bemoedigende reactie.
  Heb inderdaad de neiging dit te verzwijgen.
  Alleen wanneer de ander zijn kwetsbare kant laat zien ,durf ik het ook.

 8. Peter de Kock on augustus 5th, 2012 11:48

  @Alice: zo ervaar ik het ook. Als het van twee kanten komt onstaan er meestal diepe ontmoetingen.

Laat je reactie achter!