We gaan allemaal vreemd deel 2

Geplaatst op 8 mei, 2012 

Vervolg op het eerste deel van ‘We gaan allemaal vreemd‘ over de serie ‘Verslaafd aan Liefde’ van Jan Geurtz.

Verslaafd aan Liefde deel 3
Enkele onderwerpen en uitspraken uit deel 3:

We denken dat als we ons niet beter voordoen dan we zijn, anderen zien dat we stom, slap of slecht zijn. Het grappige is dat als je dit systeem doorkrijgt en wat minder je best doet om te imponeren, dat je eigenlijk veel aardiger wordt. Ga maar na bij mensen in je omgeving, wie vind je leuker: iemand die alsmaar loopt te imponeren of iemand die zich onzeker voelt en dat gewoon kan laten zien? Bij iemand die zijn/haar onzekerheid laat zien, voel je je prettiger. Imponeren nodigt uit tot imponeren.

De meeste mensen leven met het idee dat er van binnen iets heel beangstigends zit: eenzaamheid, een gevoel van behoeftigheid, van klein, mislukt, waardeloos, stom, slap, slecht. We denken dat we dat werkelijk zijn en dat willen we niet en dan gaan we wegrennen en onszelf uitsloven om in de wereld succes te hebben, liefde en erkenning en geld. En daar kun je dan een heel leven mee bezig zijn en altijd bang blijven voor die eenzaamheid.

Als we naar onszelf kijken op de momenten waarop je eventjes niet kunt vermijden om naar jezelf te kijken, dan zien we iets dat niet leuk is en voel je je ongemakkelijk met jezelf. Dat is heel vervelend en onmiddellijk ga je dingen zoeken om weer van jezelf af te komen, om weer afgeleid te worden van jezelf. En dat hele systeem houdt zichzelf in stand. Het is de basis van alle verslavingen. De ultieme verslaving is de verslaving aan afleiding van jezelf. En dat is zonde want dat hele beangstigende, ongemakkelijke en behoeftige zelf is maar een soort illusoir laagje over iets dat bijzonder leuk, mooi, prachtig, liefdevol, sterk en heerlijk is. Al die dingen die we zo prettig vinden om te ervaren bij anderen zitten allemaal al in ons. En daar kun je contact mee leggen en daar steeds meer in verblijven.

Je ziet vaak spirituele mensen een soort nieuw ego ontwikkelen wat dan spiritueel correct is: ik mag niet meer afhankelijk zijn, ik mag niet meer bang zijn. En daar weer een soort ideale vorm creëren waar ze dan aan moeten voldoen. Maar dat is het ene beeld voor het andere verruilen. Het is nog steeds niet kijken naar wie en wat je werkelijk bent.

Verslaafd aan Liefde deel 4
Enkele onderwerpen en uitspraken uit deel 4:

Heel dit systeem van afhankelijkheid en relatiezucht is in zekere zin gebaseerd op een illusie. Namelijk de illusie dat we dat nodig hebben om ons goed te voelen en dat we ons anders eenzaam en mislukt voelen. Dat is een illusie en een illusie is te doorzien.

Je kunt beginnen met elke dag 5 minuten te mediteren en de geest naar zichzelf te laten kijken. Na een paar weken verandert er al iets, alsof een klein hoekje van je geest blijft glimlachen terwijl the shit happens. En dat hoekje wordt steeds groter en ruimer.

En je gewone dagelijkse kippendrift om alsmaar bezig te zijn met afleiding, die wordt niet meteen kleiner maar de ruimte eromheen wordt steeds groter. Een deel van jou ziet jezelf bezig met al die steeds minder belangrijke dingen. Geleidelijk aan worden die dingen vanzelf ook wat rustiger. Het is niet perse dat je moet kalmeren want dat is ook weer een soort forceren van een ander gedrag. Blijf maar doorgaan met wat je doet en oefen ondertussen steeds beter in kijken. Wordt steeds meer de kijker in plaats van de kippendrifter. En dat verandert geleidelijk aan maar wel meteen nadat je ermee begint.

Bewaard onder Codependency, spiritualiteit

Tags: , , , , ,

Reacties

9 Reacties to “We gaan allemaal vreemd deel 2”

 1. Marjanneke on mei 8th, 2012 21:33

  Oja, Jan Geurtz. Hij is geweldig. Althans… dat wat hij zegt…

 2. Peter de Kock on mei 9th, 2012 08:03

  @Marjanneke: Ik had nog nooit van de beste man gehoord en ben blij dat ik zijn werk en boodschap een beetje leer kennen. Had het graag allemaal wat eerder geweten maar ach, het is eigenlijk wel goed zo.

 3. Alice on mei 9th, 2012 10:44

  Heb deze video ook bekeken.
  De basis van alles is positief zelfgevoel,dan kun je alles of bijna alles aan.
  Jaloezie is gebrek aan zelfvertrouwen en dat komt inderdaad voort aan de afkeuring die je als kind krijgt.
  Bijvoorbeeld dat het kind van 3 een kusje aan zijn oma moet geven en daar geen zin in heeft.
  Ik zou dan zeggen dat het niet hoeft want het moet een spontane actie van het kind zijn.
  Als voorbeeld hoe wij VERvormd worden.

 4. Peter de Kock on mei 9th, 2012 19:11

  @Alice: Ik denk dat in jouw voorbeeld het kind wordt gebruikt om de eigenwaarde van de ouders op te krikken. En nee, dat werkt inderdaad niet

 5. Alice on mei 9th, 2012 10:45

  Correctie: Komt voort UIT.

 6. Alice on mei 10th, 2012 10:13

  Dus blijft de vraag overeind wie de mens nu eigenlijk is vanwege de brainwash.
  Hij zou een tijd met zichzelf alleen in de natuur moeten doorbrengen om diep bij de heldere kern te komen.

  De readingopleiding die ik volg leert mij hierbij te komen en dan nog is daar altijd het stemmetje van mijn ouders.
  Wat zit die basis er toch ingebrand he.

 7. Peter de Kock on mei 12th, 2012 10:05

  @Alice: Mooie vraag voor bij het kampvuur: wie zijn we? Ik ben blij op dit moment te kunnen zeggen dat ik het niet weet en me daar best prettig bij voel

 8. Alice on mei 12th, 2012 10:19

  Daar gaat het om,dat je een situatie uitkiest waar je je het prettigst bij voelt.
  Wie ik ben is de persoon die zich probeert los te maken van de opgelegde conditioneringen.
  Ik kan eigenlijk zeggen dat ik me een voel met de filosofie van Jan Geurtz.
  Deze visie had ik me enigszins eigen gemaakt voordat ik uberhaupt van deze man gehoord had.
  Ik had een periode nogal wat inzichten en die behelsden deze theorie.
  Toen ik zijn videos beluisterde schrok ik hier wat van want het was of het mij eerder ingefluisterd was.
  Eerst schrok ik waarna ik me heel rijk voelde doordat wat ik als inzicht meekreeg bevestigd weet.

 9. Marjanneke on mei 16th, 2012 19:19

  Alice: ik denk eigenlijk dat Jan’s filosofie berust op het ‘geen mens zijn’, maar dat de persoontje in Jou als gewaarzijn verschijnt en daar haar geconditioneerde dansje danst.

Laat je reactie achter!