We gaan allemaal vreemd

Geplaatst op 7 mei, 2012 

In de prachtige serie ‘Verslaafd aan Liefde’ vertelt Jan Geurtz over liefde, relaties en afhankelijkheid, over vreemd gaan en dat je een ander niet bezit. Een serie die voor mij onderdeel is van de basiskennis van het mens-zijn.

‘We gaan allemaal vreemd’ heb ik als titel van deze blogpost gekozen omdat we, althans dat is wat ik uit deze serie heb gehaald’ allemaal vreemd gaan in de zin van dat we vervreemd zijn van onszelf. Kijk, luister en oordeel zelf.

Verslaafd aan Liefde deel 1
Enkele onderwerpen en uitspraken uit deel 1:

De vergissing die mensen met verliefdheid maken is denken dat het die ander is die dat gevoel levert maar het is het contact met je natuurlijke staat waardoor alles gaat stromen. Ze herkennen niet dat bruisende, dat stromende, als hun eigendom. Ze denken dat het de ander is die dat opwekt en worden afhankelijk van die ander om af en toe dat gevoel terug te hebben.

Hoe meer ze zich vastklampen aan die ander om dat gevoel veilig te stellen, hoe meer dat gevoel verdwijnt. Na een aantal jaren relatie zie je dat het hele systeem veranderd is en dat wat aanvankelijk liefde of verliefdheid was, steeds meer veiligheid is geworden. Je wordt volkomen afhankelijk van elkaar voor je geluk.

Samen zijn is geven in plaats van nodig hebben. Het basisgevoel in een spirituele relatie is dat je geen enkel recht hebt op die ander.

Mensen gaan over tot zelfamputatie om die ander maar niet bang te maken.  In plaats van een deel van jezelf amputeren en jezelf tot een half mens te maken en dan een partner te zoeken die hetzelfde doet en waarmee je samen weer een compleet mens probeert te maken, kun je beter trouw zijn aan jezelf, zelf verantwoordelijk zijn voor je doen en laten in plaats van verantwoording schuldig zijn aan een ander.

Trouwen is een veiligheidsceremonie in plaats van als liefdesceremonie. Hoe veiliger het wordt, hoe minder leuk het is.

Verslaafd aan Liefde deel 2
Enkele onderwerpen en uitspraken uit deel 2:

Een spirituele huwelijksceremonie zou een ceremonie zijn waarbij je elkaar belooft om trouw te blijven aan jezelf , dat je geen dingen zult doen om de ander te pleasen, dat je altijd eerlijk bent tegen de ander, dat je altijd bij jezelf zult raadplegen of wat je aan het doen bent of wilt doen bij je past, dat je altijd goed zult zijn voor jezelf, dat je zult proberen jezelf niet af te wijzen of destructief te zijn naar jezelf. Wat een geschenk geef je dan aan iemand. Dan heb je zoveel te bieden als je bij jezelf blijft.

Je kunt ook op elkaars knoppen drukken maar dat zijn dan jouw knoppen, jouw verantwoordelijkheid, jouw gevoel van bedreiging of van angst en jij bent degene die daar iets mee kan.

Leer door middel van meditatie om de geest die normaal helemaal gericht is op die ander, op het verkrijgen van liefde, erkenning, veiligheid en succes en geld, leer die geest naar zichzelf te kijken en zijn eigen oorsprong en  essentie te herkennen. En die essentie is al liefde is, overvloed, helderheid en een soort samen zijn is daar permanent al in  aanwezig. Dit doet tegelijkertijd de enorme behoeftigheid aan andere mensen om je niet eenzaam te voelen, verdwijnen.

In een symbiose waar twee halve mensen samen zijn vergroeid en samen een soort van eenheid in stand houden, stroomt het steeds minder, is steeds minder liefde, steeds minder vreugde, steeds minder geluk. Geluk is vervangen door veiligheid. Wat ook nog eens een schijnveiligheid is waar je al je geluk en autonomie voor opgeeft.

Bewaard onder Codependency, spiritualiteit

Tags: , , , , ,

Reacties

6 Reacties to “We gaan allemaal vreemd”

 1. Alice on mei 7th, 2012 11:34

  Jan Geurtz vind ik super dwz. zijn theorie.

  Inderdaad altijd jezelf blijven en je niet verliezen in de ander en alles doen wat hij wil want vaal gaat dit gepaard met zelfverlies.
  Ik zal jouw video zeker beluisteren maar ken em al.

 2. Peter de Kock on mei 7th, 2012 19:44

  @Alice: Ik had nog nooit van de man gehoord. Zijn verhaal heeft wel aanknopingspunten met wat ik eerder over codependency heb gelezen. Wat me aanspreekt in de eenvoud van zijn verhaal. Zo van: dat ik dat niet 10,20,30 jaar geleden heb geweten…

 3. Alice on mei 8th, 2012 13:07

  Ja precies! Ik verloor mij ook altijd in de ander.
  De bijwerking was bij mij dat ik er snel schoon genoeg van kreeg.
  Nu besef ik dat ik hem niet beu was maar mijzelf,kortom dat ik het ook graag eerder geweten had.
  Eigenlijk wist ik niet wie ik zelf was en dan haal je het heil bij die ander.
  Eigenlijk is menigeen onvolwassen wanneer hij/zij een relatie en een gezin start. Biologisch gezien is dat echter wel de weg,hoewel het eigenlijk niet klopt.

 4. Peter de Kock on mei 8th, 2012 19:57

  @Alice: Kan ik alleen maar beamen. Dank voor de heldere duiding.

 5. Huub Koch on mei 9th, 2012 20:17

  Prachtig dit vraaggesprek met Jan Geurtz! Dank voor het delen!

 6. Peter de Kock on mei 12th, 2012 10:04

  @Huub: Ik vond het zelf ook erg mooi. Zonder het woord te noemen legt hij eigenlijk heel rustig en helder uit wat codependency in een relatie is.

Laat je reactie achter!