Nederlands boek over codependency: Anderenwaarde

Geplaatst op 23 april, 2012 

Je hebt van die begrippen waar ontzettend veel aspecten aan vast zitten en die door de jaren heen ook nog eens van vorm veranderen waardoor ze haast ongrijpbaar lijken. Codependency, in het Nederlands codependentie, is zo’n begrip.

Als daarover in het Nederlands een boek wordt geschreven, dan heeft dat mijn bijzondere interesse. Henny Bos schreef er een boek over: ‘Anderenwaarde, over codependentie (the human condition)‘.

De beste manier om iets over dit boek te zeggen, is om iets te vertellen over de eerste ontmoeting met Henny twee jaar geleden. Ik herinner me deze afspraak nog levendig. Binnen 30 seconden nadat we elkaar de hand hadden geschud, legde hij moedig een beschrijving op tafel van zijn zelfonderzoek naar codependentie issues.

Henny heeft meer dan 100 boeken over codependentie gelezen. De wijsheid en inzichten uit deze boeken gebruikt hij in zijn eigen boek. Met ‘Anderenwaarde’ lees je eigenlijk niet  één boek maar een heleboel boeken. En om te voorkomen dat het een beetje teveel van het goede wordt, is Henny in zijn boek net zoals tijdens onze eerste afspraak, bijzonder openhartig over zichzelf. De combinatie van al die wijsheid, inzichten en persoonlijke ervaringen, maken ‘Anderenwaarde’ tot een rijke bron als het gaat over codependentie.

Zoals ik in het begin al zei: codependentie is geen gemakkelijk begrip. En hoeveel informatie ‘Anderenwaarde’ ook biedt, het nodigt uit tot zelfonderzoek en zelfreflectie. Het nodigt uit om zelf te denken en te voelen over wat waar is voor jou. En dat is nou precies de bedoeling van dit boek.

Anderenwaarde is te koop via de uitgeverij Boekenbent.

Via zijn website blogt Henny over codependentie en onlangs richtte hij het codependentie netwerk op. Lidmaatschap van dit netwerk is gratis.

Bewaard onder Boeken, Codependency

Tags: ,

Reacties

2 Reacties to “Nederlands boek over codependency: Anderenwaarde”

  1. Petra on april 23rd, 2012 22:34

    En stond er voor jou – als kenner van al die materie – nog iets nieuws in? Daar ben ik benieuwd naar! Nieuwe inzichten, invalshoeken, benaderingen?

  2. Peter de Kock on april 23rd, 2012 23:23

    @Petra: Ik kende het boek eigenlijk al voordat ik het las. Ik ken veel van het materiaal via de blogs, brochures en filmpjes van Henny en via het interview dat Henny en ik vorig jaar samen hebben gedaan. Dus echt nieuw was het niet voor me. Wat me er het meest in aanspreekt is Henny’s openhartigheid.

Laat je reactie achter!