Gekleurde herinneringen

Geplaatst op 16 april, 2012 

Vraag twee schilders hetzelfde landschap te schilderen en het resultaat is twee verschillende schilderijen. Vraag twee mensen naar een zelfde gebeurtenis uit het verleden en het resultaat is twee verschillende herinneringen.

In het eerste geval zeggen we dat de schilderijen een creatieve en unieke expressie zijn van wat het landschap bij de schilders oproept, dat dit het mooie is van kunst en dat we ons er graag door laten raken.

In het tweede geval zeggen we dat onze herinneringen een gekleurd en vertekend beeld zijn van wat er werkelijk gebeurd is, dat het een menselijke tekortkoming die ons soms lelijk in de weg zit.

Maar is herinneringen inkleuren wezenlijk anders dan een schilderij inkleuren? Is een schilderij, als is het nog zo goed en nauwkeurig, ook niet een vertekend beeld van hoe het landschap werkelijk is? En is een herinnering niet net zo goed als een schilderij een vorm van creatieve en unieke expressie?

Lees ook: Stop met loslaten

Bewaard onder Mening

Tags:

Reacties

Laat je reactie achter!