Best handig zo’n schaduwzijde

Geplaatst op 12 april, 2012 

Stel dat je in me kon kijken en zou zien dat ik me op dit moment helemaal open stel voor een ander, voor wat die ander vertelt, wat die ander voelt en nodig heeft. Hoe zou je over mij denken?

En stel je nou voor dat je in me kon kijken en zou zien dat ik het op dit moment innerlijk uitschreeuw dat iedereen even heel snel moet opsodemieteren. Hoe zou je over mij denken?

Waarmee scoor ik pluspunten? Het eerste scenario? En waarmee scoor ik minpunten? Het tweede scenario?

Het tweede scenario is wat ik hier even de schaduwzijde noem, een kant die we niet graag aan anderen laten zien omdat deze een beetje asociaal overkomt. Liever laten we onze sociale kant zoals er helemaal zijn voor een vriend of vriendin.

En toch ben ik erg blij met deze schaduwkant omdat deze helpt mezelf af te zonderen en af te sluiten van wat er om me heen gebeurt.

Als ik niet in staat zou zijn om me af te sluiten van mijn omgeving, dan zou ik bijvoorbeeld niet in staat zijn deze blog te schrijven, zou ik niet in staat zijn me te concentreren op een taak waar ik mijn aandacht bij nodig heb. Zou ik me tijdens het autorijden helemaal open stellen voor mijn medepassagiers, dan zou ik een gevaar op de weg zijn.

Lees ook:

Bewaard onder Persoonlijk

Tags:

Reacties

10 Reacties to “Best handig zo’n schaduwzijde”

 1. Petra on april 12th, 2012 10:20

  Dat noem ik geen schaduwzijde hoor. Heel gezond. Waar vind je jezelf? Bij jezelf. In de stilte. En van daaruit kun je in balans in de wereld staan. I guess that’s the light-side!

 2. Edwin on april 12th, 2012 11:54

  Het is een beetje gek met de donkere kant van karakters. Als een ander die opeens ventileeert schrik je soms, of reageer je er op als door een adder gebeten, maar gek genoeg vind ik donkere kanten vaak veel interessanter omdat die spannender zijn dan de lachende, sociale kant. Daar zit meestal de kneep, de werkelijke hoofdgedachte, voor mijn gevoel. En dat is precies waarom je er niet zo naar mag kijken 🙂

 3. Alice on april 12th, 2012 13:07

  De eerste kant die jij noemt is empathisch en m.i. aantrekkelijk voor de ander.
  Deze kant mag er zijn omdat de andere kant er ook mag zijn vind ik.(moet kunnen)

  In een relatie zie je in het begin die eerste kant,waarna de andere kant zich na enige tijd laat zien.
  Zolang je niet schopt ,slaat of kwetst is dit ook oke.

 4. Michael on april 12th, 2012 17:23

  Ach, zolang je het enigszins vriendelijk brengt dat iedereen even heel snel moet opsodemieteren, denk ik juist dat mensen die eerlijkheid wel waarderen. Schaduw & licht, ze horen bij elkaar.

 5. Peter de Kock on april 12th, 2012 17:28

  @Petra: mee eens, als je goed inzoomt op alles wat we schaduwzijde noemen zal blijken, zo is mijn aanname, dat die schaduwen erg hun best doen ons ergens mee te helpen.

  @Edwin: Als ik terugdenk aan een aantal romans of films die ik erg mooi vind, dan word ik het meest geraakt door mensen die inderdaad ook hun schaduwzijden laten zien en hun innerlijke worsteling daarmee. Misschien omdat ik dat herken.

  @Alice: Precies, schaduw (om dat woord maar even te blijven gebruiken) is OK als je maar wel eigen verantwoordelijkheid blijft nemen voor je gedrag.

 6. Peter de Kock on april 12th, 2012 17:31

  @Michael: interessant dat je dat noemt. Wat ik soms merk is dat de omschakeling naar ‘en nou allemaal opsodemieteren’ soms onbewust verloopt en dat ik er middenin zit zonder dat ik de omschakeling heb opgemerkt. In zo’n geval ben ik waarschijnlijk niet altijd even fijn gezelschap 🙂

 7. Michael on april 12th, 2012 17:32

  @Peter: Betekent dat onverwachte ook niet dat je ergens te lang in door bent gegaan? Ik probeer tegenwoordig het wat eerder aan te voelen als ik er genoeg van heb. Lukt natuurlijk niet altijd, maar het houdt me wat vriendelijker als het wel lukt 🙂

 8. Peter de Kock on april 12th, 2012 19:58

  @Michael: klopt. Als ik zo’n situatie later terug film, zie ik meestal wel dat ik mijn behoefte aan ruimte veel eerder had kunnen aangeven. En dan komt het er waarschijnlijk een stuk aardiger uit.

 9. Petra on april 12th, 2012 21:42

  Wouw, ’terugfilmen’, wat een mooi gevonden nieuwe uitdrukking!

 10. Peter de Kock on april 13th, 2012 10:06

  @Petra: bedankt, heb deze niet van mezelf. Het is wel een handig hulmiddel om tot bewustzijn te komen. Het helpt om de tijd tussen wat er gebeurt en wat je ervan bewust bent te verkorten tot je bewust bent in het moment zelf.

Laat je reactie achter!