Wat is de essentie van menselijkheid?

Geplaatst op 28 januari, 2011 

Laatst werd ik aangesproken op mijn menselijkheid. Bij het horen van het woord sta ik meteen op scherp want ik hou me er de laatste tijd veel mee bezig.

Het ging de spreekster erom dat zij vond dat ik in een bepaalde situatie niet die menselijkheid had gebracht waar ik over blog.  Waar het om ging was dat ik in een situatie met haar niet die belangstelling en mededogen had getoond die zij graag wilde.

Ze had gelijk. Ik had in die situatie nauwelijks of geen belangstelling of mededogen getoond. Is dat een gebrek aan menselijkheid? In haar beleving wel.

Maar de kant van menselijkheid die we graag aan anderen laten zien en waarvan we graag willen dat anderen die aan ons laten zien zoals belangstelling en mededogen, is slechts een stukje van de koek.

Kijk als voorbeeld naar de woordwolk vol menselijkheid en je ziet vrijwel allemaal woorden die mensen graag positief  associëren met menselijkheid. Maar menselijkheid gaat ook over schaduwkanten.

Menselijkheid houdt ook in dat we allerlei beperkingen hebben waardoor we soms, zelfs tegen onze partner of beste vriend of vriendin, wel eens zeggen: wat jij nu nodig hebt, kan ik je nu niet geven. En soms lukt het zelfs niet dit te zeggen. Dan is het er gewoon niet. Ook dat is menselijk. Dan hebben we het mededogen dat de ander graag wil misschien eerst zelf nodig om het daarna pas aan een ander te kunnen geven.

En zo heb ik mijn eigen beperkingen weer aardig goed gepraat. Ook dat is menselijk 🙂

En dat brengt me bij de vraag: wat is de essentie van menselijkheid? Ik denk dat de essentie ervan is dat we leren om eigen verantwoordelijkheid te nemen voor onze imperfectie. En dat we leren er nog van te genieten ook.

Bewaard onder Mening, Persoonlijk

Tags: , , ,

Reacties

7 Reacties to “Wat is de essentie van menselijkheid?”

 1. Richard on januari 28th, 2011 13:54

  Om de essentie van menselijkheid te duiden, helpen voor mij woorden als:

  levend: met daarin ritme, groei en vergankelijkheid, dromen, passie, beweging

  en

  kwetsbaarheid of ‘raakbaarheid’: de mate waarin mijn hart en mijn ziel ‘raakbaar’, open zijn voor anderen en de ‘grotere’ werkelijkheid.

  Ken je Almaas? Heeft boeiend en diepgaand geschreven over ‘essentie’. Dit stukje geeft mogelijk inspiratie voor de vindtocht naar de essentie van menselijkheid:

  http://www.ahalmaas.com/Glossary/v/vulnerability.htm (tweede stukje op blz)

  Diamond Books (deel 3 en 4) geven ook de nodige inspiratie.

  Ben benieuwd wat het in jou raakt 🙂

 2. Peter de Kock on januari 28th, 2011 14:00

  Wat mooie woorden @Richard, dank je wel. Vooral kwetsbaarheid zien als raakbaarheid vind ik prachtig. Alsof het de angst voor de kwetsbaarheid (ik heb daar een lading angst op zitten) doet oplossen. Wow. Je leestip ga ik checken, dank je wel.

 3. Hanneke on januari 30th, 2011 18:53

  Voor mij is menselijkheid ook denk ik niet alleen de zogenaamde positieve mooie leuke kanten maar ook (misschien wel juist) de andere kanten ervan. Juist dat maakt de mens menselijk.
  Dat je dat dan erkent van en in jezelf en als je wilt proberen er iets aan te veranderen. Je “fouten” dus erkennen.
  Groeten van een mens:-)x

 4. Peter de Kock on januari 30th, 2011 20:11

  @Hanneke: bedankt mooi mens

 5. Hanneke on februari 2nd, 2011 21:27

  Peter jij ook bedankt, je weet me steeds weer te ontroeren.

 6. Alice on april 12th, 2012 13:14

  Eerst goed voor jezelf zorgen om een basis te kweken waarmee je er voor de ander kunt zijn.

  Ik zeg ook niet gauw dat ik op een bepaald moment niets te bieden heb.
  De afgelopen tijd heb ik op het vriendenbestand gesnoeid.
  Merk dat ikzelf veranderd ben en hierdoor de match niet meer klopt.
  Geeft veel rust,dus toch gezegd dat ik die ander niets meer te bieden heb,het is op.

 7. Peter de Kock on april 12th, 2012 17:34

  @Alice: herkenbaar. Dat lijkt me een heel natuurlijk proces, dat als iemand verandert ook de vriendenkring verandert. Sommigen veranderen mee of hebben in ieder geval respect voor de verandering en blijven, anderen zoeken hun heil ergens anders.

Laat je reactie achter!